BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 19:35

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E30] ALPINA C2 2.5 - potrzebuję info
PostNapisane: 7 grudnia 2009, 06:59 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30
Kod silnika: MXXBXX
igor781 napisał(a):
tak na koniec
auto bylo wczesniej w rekach brata prezesa i kierowcy bmw racing drivers club uk
http://bmwrdc.com/for-sale/005.asp - jego zabawka(recznie robiony silnik schnizera -takie zwykle e30)
pod ogloszeniem jest jego nr tel i spytaj o to e30 ktore kupilem powie ci co t jest ......
ps.
pozory myla i byc moze gdybym mial vdo i ladniej nakleili napis alpina na zwyklym e30 wtedy kazdy na forum stwierdzilby ze to na 100000000000 procent alpina.
a czy jest czy nie spytaj kogos kto od najmniej 30 lat nic innego nie robi jak tylko zajmuje sie jezdzi sciga autami bmw.... nr tel i email kolego masz pod linkiem ktory podalem wyzej a fajnie by bylo gdybys odpowiedz pozniej wrzucil na forum dowiemy sie czy z alpiny ma tylko galke kiere nalepki i alu-a moze to alpina?
a w uk to auto mialo nazwe BMW E30 325 SPORT ALPINA , na opla mowia vauxhall a na volvo dennis...........i kierownice maja po zlej stronie

To zaraz dojedziesz do tego że w UK robili E30 M3 z kierownicą "po ich" stronie... :mur: :mur:
I nadal twierdzisz, że masz oryginalną alpine, tak?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 11:14 
Forumowicz

Moje BMW: F01 750i x-drive
kolego a jaką masz tabliczke znamioniwą auta ??? ja na mojej alpince mam przekreślony org.nr vin i nadany przez alpine nowy nr.oraz tabliczke znamionową mam od alpiny.nie wspomne o wpisach w dokumentach :piwo:

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 11:54 
Częsty bywalec

Jak na moje to twoje autko to lepione było z 2 i ktoś z rozbitej alpiny poprzekładał to co chciał...

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 12:04 
Częsty bywalec

jaro5 napisał(a):
kolego a jaką masz tabliczke znamioniwą auta ??? ja na mojej alpince mam przekreślony org.nr vin i nadany przez alpine nowy nr.oraz tabliczke znamionową mam od alpiny.nie wspomne o wpisach w dokumentach :piwo:

Wydaje mi się, że na początku pisałeś, że masz VIN BMW nie alpiny :suchy:

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 13:21 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
witam.
wiec targany watpliwosciami zadzwonilem do siedziby alpiny w uk firmy sytner z zapytaniem czy to jak kolega zabafilip moje auto to fake czy nie.pdalm im nr vin a odpowiedz mace ponzej
BMW ALPINA
From: Jessica Beardall <jessicabeardall@sytner.co.uk>Add to Contacts
To: IGOR781@YAHOO.CO.UK

--------------------------------------------------------------------------------

Good morning Mr.

I have been forwarded your enquiry regarding the BMW ALPINA 325i Sport C2 2.2, and am pleased to contact you regarding the authentitcity of the vehicle.

This vehicle was converted from a BMW 325i Sport to an ALPINA C2 2.2 on the 15th March 1989.

BMW Chassis Number- WBAAA12000AE52108

Exterior Paint Colour- Lachs

Extras fitted at the time of conversion include-

C2 Sports Pack

Canshaft Control Unit

Exhaust System / manifold

Badges

Head Gasket

I hope you find the information enclosed within this email useful, however, if you require furthur assistance regarding this, or any other ALPINA-related matter, please do not hesistate to contact me.

Kind Regards,

Jessica Beardall

ALPINA GB

Lenton Lane

Nottingham

NG7 2AX

Tel: 0115 9341414

Fax: 0115 9341421

jessicabeardall@sytner.co.uk

www.alpinabmw.co.uk
RE: BMW ALPINA
From: Jessica Beardall <jessicabeardall@sytner.co.uk>Add to Contacts
To: Igor <igor781@yahoo.co.uk>

--------------------------------------------------------------------------------

This vehicle was fitted with the Sports Pack at the time of conversion, which included the Headgasket upgrade. This does, indeed, take the engine to 2.5, my apologies.

I will send an authenticity letter in the post to the address you have provided below, helping you to build the history for your ALPINA vehicle.

Kind Regards,

Jessica Beardall

ALPINA GB

Lenton Lane

Nottingham

NG7 2AX

www.alpinabmw.co.uk

From: Igor [mailto:igor781@yahoo.co.uk]
Sent: 07 December 2009 10:36
To: Jessica Beardall
Subject: Re: BMW ALPINA

Thank you for your answer.could I get confirmation by letter please?is it 2.2 or 2.5?I guess there is no 2.2 c2alpina

Igor

Dnia 7 Dec 2009 o godz. 09:32 "Jessica Beardall" <jessicabeardall@sytner.co.uk> napisał(a):

Good morning Mr.

I have been forwarded your enquiry regarding the BMW ALPINA 325i Sport C2 2.2, and am pleased to contact you regarding the authentitcity of the vehicle.

This vehicle was converted from a BMW 325i Sport to an ALPINA C2 2.2 on the 15th March 1989.

BMW Chassis Number- WBAAA12000AE52108

Exterior Paint Colour- Lachs

Extras fitted at the time of conversion include-

C2 Sports Pack

Canshaft Control Unit

Exhaust System / manifold

Badges

Head Gasket

I hope you find the information enclosed within this email useful, however, if you require furthur assistance regarding this, or any other ALPINA-related matter, please do not hesistate to contact me.

Kind Regards,

Jessica Beardall

ALPINA GB

Lenton Lane

Nottingham

NG7 2AX

www.alpinabmw.co.uk

po otrzymaniu tego email zadzwonilem do alpiny i spytalem jak to bylo z alpinami w uk.otoz z niemcowni przyjezdzaly do sytnera(przedstawiciel alpiny w uk wszystkie info znajdzieie w necie)e30 i robione byly z nich alpiny ktore jak mowi alpina w niemczech sa prawdziwymi alpinami.poprosilem o list z potwierdzeniem autentycznosci by kolega zabafilip mial namacalny dowod.
masz kolego zabafilip nr tel email i nr vin sam spytaj przedstawiciela alpiny w uk i niemczech.

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 13:26 
Częsty bywalec

I znów same zaprzeczenia, piszą, ze C2 2.2. Dziwne coś :P
I wydaje mi się, że ta twoja firma z UK to to nie to co Niemiecka Alpina.
Także dla mnie jakiś fake jak nic. Przecież każdy z nas może współpracować za alpiną i zamawiać określone części, podzespoły i przerabiać na pseudo alpina. Jak dla mnie alpina wychodzi od alpiny i tam jest wyprodukowana a nie ktoś ją przerabia.
Także żal mi takich wywodów, zaraz się okaże, że ta firma trudni się oryginalnymi E30 M3 z kierownicą po prawej stronie :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :wstyd: :dobani: :dobani: :dobani: :dobani: :dobani:

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 13:34 
Częsty bywalec

tabliczka znamionowa jest po lewej stronie nad schowkiem slabo widac na zdjeciu jak bede mial chwile to zrobie dokladne zdjecie.auto jest u mechanika wyciagamy silnik bo potrzebuje porzadnego zrobienia a buda jedzie do zrobienia do lakiernika fotele do reperacji.nie wiem jeszcze czy je zatrzymam dostalem propozycje odkupienia od jednego z kolekcjonerow alpiny ktory rownoczesnie ze mna weryfikowal czy to prawdziwa alpina wykonana w uk.okazalo sie ze tak zrobiona byla przez oddzial alpiny w uk i ceny tych aut w to mniej wiecej cena 3 -4 letniego 530d.
ponizej kobieta pisze ze sie pomylila ze to 2.5.
kolego zabafilip mysle ze dyskusje na temat autetynczosci zakoncze.wedlug ciebie to nie alpina wedlug
alpiny w niemczech i ich oddzialu w uk tak
jak dostane list od alpiny w niemczech i uk o ktore poprosilem ci wysle kopie...........
tak to prawdziwa alpina

Ostatnio edytowano 7 grudnia 2009, 13:38 przez igor781, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 13:35 
Częsty bywalec

:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 13:36 
Częsty bywalec

cyt z email ktory wkleilem: "This vehicle was fitted with the Sports Pack at the time of conversion, which included the Headgasket upgrade. This does, indeed, take the engine to 2.5, my apologies."

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 13:38 
Częsty bywalec

Dobra masz alpine i ja tez będę miał po zakupie paru glutów.

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 13:42 
Częsty bywalec

serio kolego wysle ci list potwierdzajacy autentycznosc i wrzuce tez na forum ten z anglii i ten z niemiec.

mam namacalany dowod.
napisz do alpiny masz przeciez email i vin ............
ps
prawdziwy mezczyzna umie przyznac sie do bledu

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 13:47 
Częsty bywalec

Dla mnie alpina wychodzi z alpiny a nie jest przerabiana przez firmę 3 współpracującą z alpiną.
Alpina kupuję modele BMW niezarejestrowane z wybitym vinem, przekreślają go i wybijają swój.
W twoim wypadku ktoś po zakupie BMW 325i przerobił ją na alpinę. Odpisali również, że zmienione były barany i układ wydechowy i to wsio odnośnie mechaniki. Dla mnie nie ma serca alpiny i nie jest alpiną.

I według alpiny (z D, bo tam są produkowane alpiny nie w UK) 2.5 była wąską lampą. To tyle :szok:

Co nie oznacza, że auto nie jest ciekawe, bo już samo posiadane tych podzespołów z alpiny co autko ma czyni ją bardzo ciekawą E30stką, ale nie do cholery jasnej oryginalną alpiną. :mur: :mur: :mur: :mur:

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 14:01 
Częsty bywalec

dla alpiny z d alpiny wykonywane na rynek w uk (robione w uk u sytnera autoryzowanego przedstawiciela alpiny) to alpiny.kazdy moze miec wlasne zdanie.......idac twoim tropem buty nike robione na tajwanie to nie nike adidas robiony w wietnamie to nie adidas scania skladana kiedys w slupsku to nie scania opel robiony w gliwicach to nie opel suzuki robione na wegrzech to nie suzuki bmw x3 robione w austrii to nie bmw x3 toyota robiona w anglii to nie toyota
niestety rynek w uk jest taki a nie inny i wszystkie alpiny z uk nie maja wybijanych nr alpiny (mozesz przecytac o tym na alpinaregister )maja viny bmw i wszystkie byly robione z bmw e30 325.pozostaje winic alpine d ze tak kazala przygotowywac sytnerowi angielska wersje alpiny c2 2.5.

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 14:12 
Częsty bywalec

I idąc dalej (tzn wracając...) nie było alpiny c2 2.5 w wersji po lifcie. Czyli rozumiem, że jadę swoim pięknym zadbanym E30 z wypasionym piecem M40 do UK, do tej firmy a oni mi przerabiają ją na pełnowartościową alpine? Będzie to chyba Alpina C2 1.7 :D

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 14:15 
Częsty bywalec

poczytaj jak byla robiona alpina w niemczech a najlepej spytaj.dzwonilem i pytalem.dokladnie tak samo jak w uk silnik bmw 325 byl przerabiany na c2 2.5 taka sama metoda ...... wystarczy zadzwonic do alpiny d byc moze oni wytlumacza czemu tak jest ze te angielskie i australijskie roznia sie od tych z niemcowni.
dla alpiny d auto ktore mam to oryginalna alpina tylko ze wykonana w uk u ich przedstawiciela. dostane potwierdzenie poczta i chetnie sie tym podziele z forumowiczami.

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 14:23 
Częsty bywalec

Ale twoje auto było seryjnym 325i i któregoś pewnego poranka jakiś zasmucony zj**ana pogodą anglik postanowił sobie poprawić humor "przerabiając" swoją E30stke na alpine. bardzo fajnie ją przerobili patrząc na te emblematy przyklejone w takich miejscach (na pokrywie i na dokładce MT2). I nie odpowiedziałeś mi na moje pytanie... Wychodzi na to, że każdy może swoją E30stke przerobić na alpine w UK, tak?

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 14:31 
Częsty bywalec

obawiam sie ze historia z tym anglikiem nie jest prawdziwa.przygotowane auto zostalo 15 marca 1989 (jest to we wklejonym emailu) a pierwsza rejestracja auta to 23 03 1989.
na twoje pytanie nie umiem ci odpowiedziec ale obiecuje ze spytam i odpowiem ci tak szybko jak dostane odpowiedz od alpiny uk

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 14:36 
Częsty bywalec

Ok, nie obrażaj się. Autko jest super ale mam naprawdę wiele wątpliwości co do 100% oryginalności autka.
Samo to że c2 2.5 wychodziła tylko w wąskiej...

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 14:51 
Częsty bywalec

wiesz nie obrazam sie.dykusja jest bardzo ciekawa i widze ze wiesz bardzo duzo o alpinie.zwrocilem bardzo duzo uwagi na twoje watpliwosci.tak naprawde przydaly mi sie w ustaleniu co to tak naprawde jest.gdy pytalem alpine d i uk i jedni i drudzy zgadzali sie z tym co piszesz.poprostu alpiny w uk,australii roznia sie ale to nie znaczy ze to nie alpiny.bmw w uk zamawialo podzespoly alpiny z niemcowni.przyjezdzaly do uk w tzw worku i byly skladane u w/w sytnera.mysle ze trzeba tu zrozumiec ze to jedank transport czegos z kraju do kraju.w niemczech 325 z fabryki bmw jechalo do alpiny tam je przerabiano i byla alpina tylko nie bylo takiego wielkiego halo.w przypadku alpin z uk bylo inaczej fabryka musiala zrobic auto wsadzic na transport przewiezc przez granice zaplacic clo etc.ktos zamiawial alpine to mu ja robiono tak samo jak w niemczech.

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 14:59 
Częsty bywalec

A tam, nic nie wiem o alpinie. Po prostu dla mnie Alpina jest kwintesencją BMW. Sam chcę swoją E30stkę wzorować na Alpina Look. Co prawda nie będzie tam silnika 2.5 bo zagości jakiś plastik 2.8TU. Niemniej mażą mi się ALU 16", kierownica i gałka alpiny i jakieś tam duperele. Może mi sprzedasz?? :hyhy: :hyhy:

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1