BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 19:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E30] ALPINA C2 2.5 - potrzebuję info
PostNapisane: 7 grudnia 2009, 15:11 
Częsty bywalec

Moje BMW: brak
sprobuj na ebay uk mysle ze dostaniesz takie graty.czasem mozna kupic cale auto za 50 -100 funtow.
na to auto mam juz kogos kto zbiera alpiny .....
poza galka kiero i tymi duperelami auto ma inne walki ,zawieszenie,hamulce dyfer i skrzynie i elektroniczne pierdoly.staram sie znalezc pare rzeczy ktore wymagaja wymiany i pewnie zajmie to 3-4 miesiace.wiem ze jest silnik mojego znajomego do sprzedania robiony u schnizera.cena to 8000 funtow(silnik ma 288 koni)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 15:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: E30
Kod silnika: MXXBXX
Jak masz już kontakt z aplina to napisz może ile kosztuje nowa kierownica i gałka z.b. :super:
Będę zobowiązany ;)

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 15:42 
Forumowicz

Moje BMW: E36 323i Turing
Kod silnika: M52B23
Kolego wchodzisz na to auto jakby cię zazdrość zżerała. Z odpowiedzi z ALPINA GB jasno wynika że auto zostało poddane modyfikacjom w warsztatach ALPINY jasno też jest napisane co zostało poddane modyfikacjom
- dołożony pakiet sport z modelu C2 z tego co wiem dotyczy on spojlerów i zawieszenia (amory + sprężyny)
- sterownik wałka (z tą modyfikacją się jeszcze nie spotkałem w moich doświadczeniach z Alpinami)
- Układ wydechowy cały
- emblematy ALPINA
- uszczelka głowicy

Z listu wynika że auto zostało oddane do modyfikacji do ALPINA GB w 89r więc albo jako nowe BMW 2,5 kupione w salonie BMW albo jako bardzo młode (nie wiem jaki jest rocznik auta) modyfikacje są jak najbardziej oryginalne, ale auto będzie miało nr VIN nadany przez BMW nie będzie miało tabliczki z nr seryjnym przy dźwigni zmiany biegów no i nie zostało wyposażone w elementy wnętrza charakterystyczne dla ALPINY. Auto widnieje w bazie danych ALPINY jako modyfikowane u nich więc nie można powiedzieć że nie jest to oryginalna ALPINA jako że modyfikacje były wykonane w warsztacie ALPINY, a nie jak ktoś tam sugerował że ma z jakiegoś rozbitka graty czy jest z dwóch składane. Części ALPINY były zakładane jako fabrycznie nowe.

Jeśli chodzi o emblematy to jest oznaczona jako C2 2,5 dlatego że silnik poddany przeróbce to 2,5 + Sport pakiet modelu C2 czyli jak najbardziej oznaczenie prawdziwe. Może nie jest to fabryczna ALPINA i pewnie jest troszeczkę słabsza od fabrycznej C2 (185KM), ale moc i tak jest pewnie około 10% większa niż przy fabrycznym silniku BMW.
Uważam że jeśli ALPINA GB umieściła na tym aucie swoje logo firmowe podkreślając w ten sposób oryginalność dokonanych modyfikacji to nie można tego auta nazwać nie oryginalną ALPINą , a co najwyżej nie fabryczną.

P.S gratuluję bo auto i tak jest białym krukiem :)

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 15:50 
Częsty bywalec

Marko84s napisał(a):
Kolego wchodzisz na to auto jakby cię zazdrość zżerała. Z odpowiedzi z ALPINA GB jasno wynika że auto zostało poddane modyfikacjom w warsztatach ALPINY jasno też jest napisane co zostało poddane modyfikacjom
- dołożony pakiet sport z modelu C2 z tego co wiem dotyczy on spojlerów i zawieszenia (amory + sprężyny)
- sterownik wałka (z tą modyfikacją się jeszcze nie spotkałem w moich doświadczeniach z Alpinami)
- Układ wydechowy cały
- emblematy ALPINA
- uszczelka głowicy

Z listu wynika że auto zostało oddane do modyfikacji do ALPINA GB w 89r więc albo jako nowe BMW 2,5 kupione w salonie BMW albo jako bardzo młode (nie wiem jaki jest rocznik auta) modyfikacje są jak najbardziej oryginalne, ale auto będzie miało nr VIN nadany przez BMW nie będzie miało tabliczki z nr seryjnym przy dźwigni zmiany biegów no i nie zostało wyposażone w elementy wnętrza charakterystyczne dla ALPINY. Auto widnieje w bazie danych ALPINY jako modyfikowane u nich więc nie można powiedzieć że nie jest to oryginalna ALPINA jako że modyfikacje były wykonane w warsztacie ALPINY, a nie jak ktoś tam sugerował że ma z jakiegoś rozbitka graty czy jest z dwóch składane. Części ALPINY były zakładane jako fabrycznie nowe.

Jeśli chodzi o emblematy to jest oznaczona jako C2 2,5 dlatego że silnik poddany przeróbce to 2,5 + Sport pakiet modelu C2 czyli jak najbardziej oznaczenie prawdziwe. Może nie jest to fabryczna ALPINA i pewnie jest troszeczkę słabsza od fabrycznej C2 (185KM), ale moc i tak jest pewnie około 10% większa niż przy fabrycznym silniku BMW.
Uważam że jeśli ALPINA GB umieściła na tym aucie swoje logo firmowe podkreślając w ten sposób oryginalność dokonanych modyfikacji to nie można tego auta nazwać nie oryginalną ALPINą , a co najwyżej nie fabryczną.

P.S gratuluję bo auto i tak jest białym krukiem :)

Wiem kolego, zgadzam się z tym co napisałeś, jednak ja preferowałbym 100% oryginalny (fabryczny) wyrób z Niemiec :)

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 15:52 
Częsty bywalec

kierownica - juz takiej do e30 nie robia -niedostepna w uk-trzeba szukac uzywek
galka biegow-juz takiej do e30 nie robia-niedostepne w uk-trzeba szukac uzywek
alusy-juz takiej do e30 nie robia-niedostepna w uk-trzeba szukac uzywek
owszem mozna u nich zmienic bmw i wrzucic graty z alpiny ale bedzie to alpina replica nie bedzie certyfikatu od alpiny nie bedzie wpisu w rejestrze ze to alpina.cena to 125 funtow za godzine plus vat plus czesci.sam policz
wszystkie informacje uzyskasz pod nr 0044 08454810148

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 15:57 
Częsty bywalec

Ok, dzięki za info. ;)
Chodź wydaje mi się, że na syndykacie ktoś zamawiał nową kierownicę i gałkę do swojej E30 i wcale tak dużo nie wydał (jakieś 900 zł).
Z gałkami nie ma problemu są na ebayu za 250 zł, a kierownice to tylko używane...

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 16:11 
Częsty bywalec

auto zostalo wyprodukowane w lutym 1989 modyfikowane 15 marca 1989 zarejestrowane pierwszy raz w irlandii 23.03.1989.dowiedzialem sie tez ze tak jest a nie inaczej z tymi alpinami dlatego ze nie nie byly i dalej nie sa to auta ani tanie ani masowo produkowanei jezeli trafil sie chetny to tak robioni.skrocalo to czas oczekiwania latwiej bylo modyfikowac niz zamawiac w niemcowni i czekac niewiadomo ile.poza tym gdyby policzyc cene dodac transport i oplaty jednego egzemplarza bylaby kosmiczna.lacznie tych aut(niemcy,anglia,australia)wyprodukowano 74 na caly swiat.....

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 16:16 
Częsty bywalec

A teraz nas zabij i napisz ile dałeś za to auto :cisza: :cisza:

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 16:41 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
zabafilip napisał(a):
Ale twoje auto było seryjnym 325i i któregoś pewnego poranka jakiś zasmucony zj**ana pogodą anglik postanowił sobie poprawić humor "przerabiając" swoją E30stke na alpine. bardzo fajnie ją przerobili patrząc na te emblematy przyklejone w takich miejscach (na pokrywie i na dokładce MT2). I nie odpowiedziałeś mi na moje pytanie... Wychodzi na to, że każdy może swoją E30stke przerobić na alpine w UK, tak?

Zaba przestań pisać takie bzdury i poczytaj sobie o Sytnerze albo spytaj się Alpiny jak się zapatruje na ich pracę. To jak sie zapatrują kolekcjonerzy na samochody z tej firmy to już inna kwestia.

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 17:04 
Częsty bywalec

Nie znam się, ale kolega rozwiał moje wątpliwości. Być może gdybym się tak z nim nie sprzeczał to nie poznałby sam całej historii autka, a tak proszę... :zawstydzony:

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 17:12 
Częsty bywalec

bavarian australia,sytner uk do dla alpiny ich oddzialy.auta wyprodukowane w w/w maja taka sama wartosc dla kolekcjonerow jak te z alpina d jest taka sama kontola jakosci wyszkoleni przez alpine d mechanicy oryginalne czesci alpiny-takie dostalem info od alpina d

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 17:18 
Częsty bywalec

No i wszystko jasne. Ale definitywnie trochę różnią się te alpiny. Jakby nie było zwracam honor :piwo: :piwo:

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 17:21 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
igor781 napisał(a):
auta wyprodukowane w w/w maja taka sama wartosc dla kolekcjonerow jak te z alpina d

Z tym się już nie zgodzę bo te samochody nie są zawsze w 100% zrobione tak samo jak te z Buchole.

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 17:33 
Częsty bywalec

no nie sa w 100 procentach.ale powiem tak jak myslicie ile to jest warte?pytalem na fulham u ludzi ktorzy sie zajmuja takimi rzeczami.roznica w cenie miedzy tym z niemiec a tym z uk to mniej niz 1000 euro

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 17:40 
Częsty bywalec

Założę się, że jakaś ciemnota puściła Ci to auto za mniej niż 1000 ujro nie mówiąc już o wiarygodnych różnicach w cenie :cwaniak:

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 17:47 
Częsty bywalec

chyba 1 raz sie zgadzamy.facet nie wiedzial co ma i ze ma lepsze nissana micre z 2002 roku i jaguara i ze ma to auto w d...ie.ile to jest warte tak naprawde nie wiadomo.raczej zalezy jak bardzo chce ktos je miec.dzis jak pytalem (pokazalem zdjecia i potwierdzenia z sytnera)u kogos kto zajmuje sie sprzedaza takich aut padla kwota....usiadlem i zapalilem papierosa i poprosilem zeby mi napisac jeszcze raz bo moze zle ulyszalem

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 17:49 
Częsty bywalec

No tylko pozazdrościć. Do garażu pod koc za 10 lat będzie warte x2 tyle co dziś...

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 17:54 
Częsty bywalec

mysle ze realnie musze troche dolozyc i bedzie jak ma byc.widzialem e30 b6 3.5s poszlo za 18 tys funtow(bylo ich 64 tych jest 74)auta raczej nie sprzedam bede mial zabawke.
zreszta odloz pare groszy mysle ze za 3-4 miesiace bedzie zrobiona (nowy lakier odnowienie fotele ,wymiana tego co trzeba w silniku ubytki w kosmetyce) i wpadnij to zobaczysz na zywo

Ostatnio edytowano 7 grudnia 2009, 18:00 przez igor781, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 17:56 
Częsty bywalec

Nie wiem jak tam w UK ale w D to już za 7k ujro można spokojnie wyrwać rodzynka.

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 18:04 
Częsty bywalec

w d jest jest wiecej rodzynkow...w uk jest roznie.zalezy jak bardzo ktos chce cos miec...

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 95 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1