BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 20:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39 525d] Wyciek paliwa
PostNapisane: 5 grudnia 2009, 23:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E83 2.0d
Witam
Jest to mój pierwszy problem z autem, które kupiłem około miesiąca temu.
Otóż w czasie oględzin przy zakupie zauważyłem na osłonie silnika zapocenie od ropy. Generalnie auto było w zadawalającym stanie, parametry na diagnostyce OK, więc je zakupiłem.
Wracając do usterki, dochodząc do jej przyczyn, mechanik uznał że nieszczelna jest pompa wtryskowa, lecz zauważyłem jedną zależność:
Wyciek z pod auta mam tylko po pierwszym odpaleniu po nocy, po nagrzaniu silnika wyciek już się nie pojawia, myśle więc że nie jest to z pompa a webasto. W jaki sposób odłączyć webasto, aby upewnić się czy dobrze kombinuje ?? Próbowałem skorzystać z wyszukiwarki, piszecie tam o bezpiecznikach, ale przy okazji bezpiecznika odłącza się klimatronik. Czy patent z ustawieniem temp.na 16 stopni wyłączy webasto dogrzewające silnik?? Jeśli nie, jak odłączyć je mechanicznie??
Proszę o sugestie i z góry dziękuję

Ps.Nie chciałbym po wyrzuceniu +/- 700zł na uszczelnienie pompy, stwierdzić, że rano mam znów "mokro" po autem.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39 525d] Wyciek paliwa
PostNapisane: 6 grudnia 2009, 10:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 TURING
Kod silnika: M57 dA
obstawiam ze masz TD a nie TDS ;webasto masz za nadkolem od a pompę do niego przy progu od dołu za osłoną na miejscu kierowcy . najpierw zlokalizuj dokładnie wyciek .
ale na moje jeśli cieknie z okolicy silnika a masz CR to może być luźny wężyk( tak było u mnie) ,a jeśli TDSa to częsta przypadłość to wycieki z pompy .

PostNapisane: 6 grudnia 2009, 13:59 
Pierwsze kroki

Martinobmw czy masz na myśli poluzowany wężyk do/od webasta? Bo tak jak pisałem, wyciek pojawia się tylko i wyłącznie po nocy przy pierwszym odpaleniu kiedy uruchamia się dogrzewanie. Próbowałem też dziś unieruchomić webasto przez wyjęcie bezpiecznika nr20, nie pomogło. Mój motor to 2,5d 163KM 2002r, nie doczytałem jeszcze jaki to symbol.

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 17:33 
Częsty bywalec

pisałeś że leci na osłonie silnika , to nie będzie webasto bo ono jest za nadkolem wtedy by kapało przy kole koło progu pisałem wcześniej .najlepiej zdejmij osłonę i wtedy najszybciej zlokalizujesz wyciek po określeniu miejsca.pewnie miałeś chemie i się orientujesz ze pod wpływem temperatury materiały się rozszerzają co może powodować uszczelnienie cieknącego elementu. :ok:

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 19:33 
Pierwsze kroki

Nie no oczywiście że słyszałem o patentach z wkładaniem łożyska do zamrażarki przed montażem ;) , dlatego pytałem o przwód od/do webasta, bo nie wyobrażam sobie żeby luźny przewód paliwowy w układzie CR "nie wystrzelił" pod ciśnieniem.
No nic, narazie nie mam możliwości zostawić auta na całą noc na kanale/podnośniku.
Dzięki za sugestie

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 19:41 
Częsty bywalec

nie chodzi abyś zostawił na podnośniku tylko zdjąć osłonę i śmigać a zarazem zwracając uwagę na miejsca postojowe ,jak jest wyciek to na pewno się pojawi.u mnie właśnie na CR ciekło :)

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 19:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 325tds
Kod silnika: M51S
Jezeli z tym webastem nie wypali to faktycznie moze byc pompa. Przewaznie przy pierwszych przymrozkach zaczynaja sie problemy z cieknacymi pompami. Nie tylko CR. Sparciale O-ringi i inne uszczelnienia gumowe ,,kurcza" sie po prostu, po nagrzaniu znowu sie lekko powiekszaja i przeciek chwilowo ustaje. Przyjdzie taki dzien, ze juz bedzie cieklo non-stop a po otworzeniu maski naprawde poczujesz, ze jezdzisz dieslem :( Demontaz i samo uszczelnienie pompy to na pewno duzo mniej niz 700zl. Cieknaca pompa powinna byc choc lekko oblepiona. Najlepiej odtlusc dobrze pompe, odpal na zimnym i przejedz chusteczka po pompie.

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 20:22 
Pierwsze kroki

Zdejme osłone i bede obserwował, ale tak jak pisałem wcześniej, po nagrzaniu raczej nie było wycieku, chyba że rzeczywiście niewielkie ilości kapią tylko na osłone.
commonrail napisał(a):
Demontaz i samo uszczelnienie pompy to na pewno duzo mniej niz 700zl.
No cóż na 600-650 zł (z wymianą filtra) taką usługę wyliczył Bosch Service Pisarzowice k/Kamiennej Góry. Niestety w okolicach Wałbrzycha nie ma zbyt wielu chętnych chcących zajrzeć pod maskę, a takich którzy mają pojęcie jeszcze mniej.

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 22:16 
Częsty bywalec

pewnie wymienia wężyk nowe opaski i filtr założą i 6,5 paki jest co nie. tez bym tak chciał. :super: ostatecznie podjedz na myjnie umyj silnik i wtedy będziesz widział miejsce wycieku.teraz tak myślę a może chodniczka ropy cekinie ????ale najpierw zdejmij osłonę odezwij się na pewno z pomocą kolegów z forum zlokalizujemy miejsce przecieku.

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 22:45 
Pierwsze kroki

nie, no niby wymiana uszczelek pod głowiczkami i w sumie nie wiem co jeszcze i co więcej powinno być wymienione; zrobie jak radzisz, silnik nie był "picowany" przed sprzedażą wiec i tak się przy okazji przyda
Pozdrawiam

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 22:56 
Częsty bywalec

tu masz cały układ wtryskowy CR nie wiem co oni tam uszczelniają .
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=13&fg=15
na tym rysunku element nr8 chodniczka ropy trzeba posprawdzać wszystkie łączenia.
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=13&fg=10
daj znać jak coś zlokalizujesz .

PostNapisane: 7 grudnia 2009, 23:28 
Pierwsze kroki

Nie no, fantastycznie :ok: Wielkie dzięki, oczywiście,że dam

PostNapisane: 21 grudnia 2009, 16:49 
Pierwsze kroki

Witam ponownie. Autko stało dwa dni u kolegi mechanika na kanale (w garażu). Posciągał osłony i rano czekał na wyciek. Oczywiście nic, najprawdopodobniej mial zbyt ciepło.
Za to wczoraj rano już pod domem przy -13 rzeczywiście pokazał się wyciek z pompy, a dokładnie (na pewno) z jednej z trzech głowiczek przytwierdzonych do pompy 4ma imbusami co widać na schemacie od Martino. Jako takie dojście tylko do jednej, więc niestety pompa do zrzucenia.
Mam tylko nadzieje że odkręcenie tych dekielków nie wiąże się z jakimiś niemiłymi niespodziankami typu: coś wyskoczy i za nic nie będzie chciało wrócić na swoje miejsce :( Auto jeździ dobrze, przy dużych mrozach pali może nie idealnie, ale bez problemów i mam nadzieje że taka ingerencja w pompe tego stanu nie zmieni.
Czy przy CR reguluje sie pompe wzgl zapłonu?? Mam jakaś małą wiedzę o pompach starego typu napędzanych paskiem i tam taka regulacja wystepuje
Pozdrawiam

PostNapisane: 21 grudnia 2009, 18:49 
Pierwsze kroki

Orginalnie dekielki przykrecane sa na 4torxy pod nimi jest sekcja i zaworek. Pod tymi dekielkami wymieniasz taki o-ring z zabkiem, dwa male o-ringi i dwa plastki na tulejce. Jak nie spanikujesz to raczej nic nie wyskoczy, tylko te sruby nie trzymaja lekko. Pompe musisz pewnie zamocowac i miec dobre pokretlo. Wymien wszystko lacznie simmeringiem na walku, sprawdz czy na tulejce nie ma luzu. Jak kupisz zestaw uszczelnien to wszystko dopasujesz, nie wiem tylko czy nie byloby lepiej wydac te 200 czy 300zl zeby zrobil to ktos kto sie zna i ma do tego narzedzia.
Pzdr :piwo:

PostNapisane: 22 grudnia 2009, 09:17 
Pierwsze kroki

Commonrail wielkie dzieki za dokladny opis :ok: .
A czy pod samymi dekielkami nie ma zadnej uszczelki?
Sam raczej sie nie zabiore, znany w moich okolicach pompiarz (Bosh Pisarzowice) wycenil calosc na 600-650zl z demontazem/montazem i wymiana filtra paliwa.
Wielkie dzieki
Pozdrawiam

Ps. A co jesli na tulejce bedzie luz?

PostNapisane: 22 grudnia 2009, 15:48 
Pierwsze kroki

Widzę że kolega newman rowniez z Wałbrzycha. Wiesz może gdzie w naszym pieknym mieście jest dobry mechanik od BMW bo musze w moim e39 zrobić nawiew a nie wiem kto może być dobry, walim odpada bo za daleko - chyba że się ociepli to tam pojade

Pozdrawiam

PostNapisane: 22 grudnia 2009, 18:14 
Pierwsze kroki

pod tymi ,,dekielkami" jest wlasnie ten duzy o-ring z zabkiem, dwa male o-ringi z plastikami na malej tulejce, w ktorej plynie ropa. Jezeli bedzie luz to "ropa pojdzie do oleju" przez ten wlasnie simmering do oslony rozrzadu a pompa olejowa rozprowadzi to po calym silniku. Jezeli nie zaobserwowales wzrostu poziomu oleju to na 99% wystarczy wymiana simmeringu. Takie rzeczy zdarzaja sie dosc czesto w starszych ukladach np. pompa ve w tdsie. Nie ma co ukrywac, ze cena naprawy powala :przestraszony: . Jesli to bosch serwis to pozostaje nadzieja ze zrobia to na orginalnych czesciach i dadza gwarancje. Tak myslalem ze z pompy ten wyciek :piwo:

PostNapisane: 22 grudnia 2009, 22:27 
Pierwsze kroki

No cóż, wzrostu poziomu oleju na szczęście nie zauważyłem, chociaż jeśli już o tym wspomnieliśmy to:
rano sprawdzam poziom i przy pierwszym wyciągnięciu bagnetu, bagnet pokazuje min lub jest wręcz suchy, przecieram, wkładam drugi raz i bingo pełny stan. Czy to normlne, że po nocy olej nie trzyma się plastikowej miarki :zdziwko: ??

Wracając do uszczelnienienia pompy, chce sie jej podjąć mój zaufany mechanik (5 lat grzebał w 3 różnych moich Audi i było OK), cena pewnie lepsza, problem w tym, że byłaby to jego pierwsza rozebierana pompa od BMW i troche się obawiam nauki na moim aucie.

Wielkie dzięki za wyczerpujące informacje i schematy :super:

Pozdrawiam
Maciek

PostNapisane: 23 grudnia 2009, 20:48 
Pierwsze kroki

Jesli masz pelen syntetyk to mozliwe ze splywa z bagnetu wazne zeby gornego poziomu nie przekroczyl. Przy pompie musi zachowac szczegolna czystosc czysty pojemnik z ropa i ogolnie czyste warunki to absolutne minimum. Mysle, ze rozsadnym wyjsciem byloby, aby Twoj mechanik zdemontowal i zamontowal pompe, zmienil filtr, a pompe dal do uszczelnienia komus kto sie na niej nie bedzie uczyl, bo mimo ze wielkiej filozofii tam nie ma to ciecie kosztow moze wyjsc bokiem :( . Zarobic chca wszyscy, ale niech zarabiaja na tym o czym maja wieksze niz wzgledne pojecie. Takie jest moje zdanie, ale zrobisz jak uwazasz.

PostNapisane: 23 grudnia 2009, 23:10 
Częsty bywalec

commonrail; kolego bardzo podoba mi się twoja wypowiedz :padam: :padam: i tak powinno być :ok: pozdro. każdy powinien wykonywać czynności odpowiadające jego kwalifikacjom .A nie wszystko ''umie'', jeśli tak jest czyli nic nie'' umie''.później ba chciał zaoszczędzić a tu ZONK :szok: jaki on jest zdziwiony :szok: , dlaczego czemu, poco.tak to się stało.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1