Witam serdecznie wszystkich klubowiczów.
Mam na imię Marcin i jestem od 2 tygodni posiadaczem E39 530d 2001.
Samochodzik jest naprawdę super --> polecam.
Wcześniej jeździłem E34 520i i uważałem, że nie może być lepszej bryczki, ale po przesiadce do 530d zmieniłem zdanie.
Samochodzik dodatkowo jest bardzo ekonomiczny. Ostatnio pojechałem z rodzinką na wypad za miasto, około 1000 km i nie mogłem uwierzyć po powrocie, gdy sprawdziłem średnie zużycie. Wyszło 6.3 litrów / 100 km. Coś nieprawdopodobnego, żeby 3 litrowy silnik spalił tak mało oleju napędowego.
Rzecz, która mnie ostatnio trochę zaniepokoiła to dziwne zachowanie pedału sprzęgła. Pojawiło się to tylko raz, ale nie wiem co to może być. Dlatego proszę Was o informację, czy to może być spowodowane.
Zdarzyło mi się ostatnio, że po zajęciu miejsca za kierownicą zauważyłem, że pedał sprzęgła jest podejrzanie nisko ( leżał prawie na podłodze ). Po odpaleniu silnika i próbie wrzucenia biegu okazało się że jest to niemożliwe.
Nie ukrywam, że temperatura mi się podniosła

.
To co zrobiłem, to po prostu podniosłem pedał do prawidłowego poziomu i okazało się, że po tym wszystko jest ok.
Pedał działał już prawidłowo, biegi wrzucały się bez zastrzeżeń ale jakiś niepokój został.
Bardzo proszę o pomoc w zdiagnozowaniu tego dziwnego zachowania pedału sprzęgła.
Dziękuję i pozdrawiam