Bzdurka w realoemie. Wedlug nich compact zaczyna sie w czerwcu 1993, pare innych kwiatków.

To artykuły z mojej kolekcji czasopism, wszystkie materiały prezentują jako nowość coupe, pochodzą z połowy 1992 roku. Prezentują model który jest już od 15 miesięcy?
Ostatnie zdjęcia to katalog samochodów używanych auto motor und sport z 1999 roku, również prezentuje coupe jako początek produkcji podaje 1992.
To potwierdzałoby moją teorię o powstałym już po 2000 roku błędzie i powtarzanym przez następne żródła, bowiem wszystkie materiały z lat 90tych przyjmuja jako początek rok 1992, a pamiętajmy że nie było to wówczas stare auto (np. katalog z 1999 roku, czyli najstarsze modele 7-letnie) i po tak niedużym upływie czasu trudno aby podawano w stosunku do młodego auta błędne dane.
Jesli chodzi zas o kilka modeli z 1991 roku z ogłoszeń niemieckich, są to dla mnie modele demonstracyjne, służace do testów, pokazów, wystaw samochodowych które następnie sprzedano osobom prywatnym. Stąd tez ich obecność w instrukcji Czarnego, bo w takim razie rzeczywiscie klika modeli istniało. Tyle że nie w powszechniej produkcji.
To samo tyczy się prospektów. Gdyby w 1991 roku można było normalnie kupic i odebrać e36 coupe, istniało by klika prospektów BMW z tym modelem, a jak widac w moich poprzednich postach istniał tylko jeden, mający pokazać przyszłym klientom auta, skłonić do złożenia zamówienia. Dopiero w 1992 r powstało ich kilkanaście.