BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 13:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Urazy podczas stluczki!
PostNapisane: 4 grudnia 2009, 00:16 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 520IA FL
Kod silnika: M54B22
Witam!

Pisze tego posta gdyz moja psycha dostala nieco...

OK miecha temu, moj bardzo dobry kolega wlecial firmowym Berlingo do rowu, niby nic mu nie bylo. Doslownie wszystko OK. Czul sie przez miesiac normalnie. Dwa dni temu zaczal tracic wzrok i zdrestwiala mu prawa polowa ciala. Łacznie z jezykiem, tj. nie moze mowic.
Okazalo sie, ze ma obrzek mózgu.... Tak po tym wlasnie wypadku.....

Moj apel: Uwazajcie na wszystko, najmniejsza stluczka moze spowodowac kalectwo!

Jedzmy na badania po nawet najdrobniejszym urazie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Po cos w koncu sie placi skladki na ""NFZ" !!!!!!!!!!!!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Urazy podczas stluczki!
PostNapisane: 4 grudnia 2009, 08:05 
Uzależniony od forum :)

Trzymam kciuki żeby wyzdrowiał.

Szczerze mówiąc to po wypadku gdzie "nic Ci nie jest" i tak nie zrobią Ci tomografii głowy... Także polecam zrobić prywatnie. Z tego co wiem prywatna tomografia - niezależnie czy kręgosłup czy głowa to ok 400pln. Ale chyba warto...

PostNapisane: 4 grudnia 2009, 10:24 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
O cholera straszna sprawa :/ Oby wszystko się dobrze skończyło.

Przypomniało mi się jak dziewczyna kolegi spadła ze schodów na pogotowiu przykleili jej plasterek nie zrobili żadnych większych oględzin ani nawet roentgena :zdziwko: Dopiero po interwencji kolegi i awanturze w szpitalu zrobili tomografię i wszystkie badania które przy takim wypadku się powinno zrobić... Polska służba zdrowia to dno.

PostNapisane: 4 grudnia 2009, 10:28 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
Bobby_Valentino napisał(a):
Polska służba zdrowia to dno.

za międza jest dużo dużo gorzej :)

nie ma co narzekać na polske :)

PostNapisane: 4 grudnia 2009, 10:53 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46
Trzymam kciuki za powrót do zdrowia twojego kolegi!

KotSylwester napisał(a):
Szczerze mówiąc to po wypadku gdzie "nic Ci nie jest" i tak nie zrobią Ci tomografii głowy...

Pewnie jak się uprzesz to ci zrobią, bo wątpię czy cię lekarz wypuści ze szpitala na własną odpowiedzialność jak ty np. powiesz, że uderzyłeś się w głowę i będziesz chciał badania?

Coupe, czyli historia o tym jak kupić seryjne auto i nie dać się zwariować

PostNapisane: 4 grudnia 2009, 10:54 
Częsty bywalec

Moje BMW: E46 / CBR F4
Kod silnika: M47 / 600cc
ja za łebka miałem wypadek, na pasach trzasnęła mnie babka malczanem .... po 5 latach wywalczyłem odszkodowanie i TOMOGRAFIE !!!

tak jak pisał KotSylwester - lepiej prywatnie .. na zdrowiu się nie oszczędza.

PostNapisane: 4 grudnia 2009, 12:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
Ania napisał(a):
Pewnie jak się uprzesz to ci zrobią, bo wątpię czy cię lekarz wypuści ze szpitala na własną odpowiedzialność jak ty np. powiesz, że uderzyłeś się w głowę i będziesz chciał badania?

Absolutnie nie. Moja ciotka ma cos na plucach, tak wykazalo na rentgenie...zlecono jej zrobic tomografie (DOSTALA SKIEROWANIE NA BADANIE)...i tu bonus...szpital wyczerpal wszystkie srodki na ten rok...musi prywatnie zrobic badanie, ktore kosztuje (jesli dobrze pamietam) 2500zl...takze jak lekarz obejrzy i stwierdzi "zwykle stluczenie" to nie zleci tomografii...tylko w przypadku bezposredniego zagrozenia zycia...

PostNapisane: 4 grudnia 2009, 12:56 
Częsty bywalec

Ok 12 lat temu miałem wypadek (dachowanie) i kiedy na miejsce przyjechała karetka (3 radiowozy były szybciej) lekarz podchodził do każdego i pytał czy coś go boli. Jeśli odpowiedź była przecząca to szedł dalej i tyle. Jako, że nie czułem bólu pojechałem do domu. Następnego dnia dopiero poczułem jak bardzo się potłukłem. Na szczęście bez konsekwencji dla zdrowia (ogólne potłuczenia). Są jednak wyjątki.Rok temu na wakacjach córka spadła z huśtawki tak paskudnie, że uderzyła głową o kamień i rozcięła skórę. Strugą
popłynęłą krew więc zapakowaliśmy ją do auta i do szpitala. Chirurg popatrzył i powiedział, ze rana nie jest aż tak głęboka i nie trzeba szyć (wiadomo jak dziecko by to przeżywało) ale dla pewności zrobią prześwietlenie a gdyby były jakieś wątpliwości to tomografię. Na szczęście skończyło się na prześwietleniu. Tak więc wiele zależy od lekarza.

PostNapisane: 5 grudnia 2009, 00:08 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
niestety wypadek to ciąg przyczynowo-skutkowy i zawsze coś wyjdzie, jak nie od razu to po pewnym czasie

dlatego popieram zdanie, aby chodzić na badania po każdym, każdym zdarzeniu mogącym mieć wpływ na cokolwiek z naszym ciałem

PostNapisane: 5 grudnia 2009, 00:16 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M4 M6
jak sie sami sobą nie zajmiemy to nie ma co liczyć na służbę zdrowia

mniej więcej dwa tygodnie temu jak koleżanka wracała z imprezy przechodziła przez barierkę, spadła z niej tak że na tomografii stwierdzono u niej pęknięcie czaszki

wsadzili ja w kołnierz i zawieźli do specjalistycznego szpitala był to piątek . . . wiec sobote i niedziele przesiedziała w szpitalu w kołnierzu, lekarze to jakieś młode łebki które nie mają o niczym pojęci, dopiero jak w poniedziałek przyszedł ordynator na oddział to sie złapał za głowę po co ten kołnierz ortopedyczny, zlecił odpowiednie badania itp.

Ale i tak co się nachodziłem za tymi pajacami żeby się czegokolwiek dowiedzieć to moje bo nikt o niczym nie racze poinformować

Na obchód przychodzi dwóch lekarzy, wchodzi do sali na minutę burknie coś pod nosem i nara . . .

ŻENADA, dawno nie miałem styczności ze szpitalem przed tą sytuacją i już zapomniałem jakie to kurestwo nasza służba zdrowia

krótko mówiąc

Myślcie sami bo nikt inny za Was tego nie zrobi . . . !!

PostNapisane: 5 grudnia 2009, 11:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
ANDREW E36 napisał(a):
Myślcie sami bo nikt inny za Was tego nie zrobi . . . !!

Truizmów się nie mówi. ;)

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 6 grudnia 2009, 11:54 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Garaż: Było E36 318i M43b18, E39 520i M52b20
Jest E46 320d M47N
Nie chce mi się wierzyć że lekarze na SOR-ach wypuszczają pacjentów z wypadku bez pełnej diagnostyki w tym także tomografii. Nawet "zwykle stłuczenia" (oczywiście głowy) kieruje się na badanie TK. Są to badanie w trybie pilnym i wykonuje się je natychmiast, ciocia bafi dostała skierowanie na badanie w trybie planowym i niestety wtedy trzeba czekać (znam pracownie TK gdzie już teraz są zapisy na luty a nawet czerwiec!).

Marsellus napisał(a):
Ok 12 lat temu miałem wypadek (dachowanie) i kiedy na miejsce przyjechała karetka (3 radiowozy były szybciej) lekarz podchodził do każdego i pytał czy coś go boli. Jeśli odpowiedź była przecząca to szedł dalej i tyle.

Lekarz za pewne chciał dokonać segregacji (system TRIAGE) tylko się za bardzo nie przyłożył. Na szczęście od tamtego czasu wiele się zmieniło. Mamy ustawę o państwowym ratownictwie medycznym i coraz częściej przyjadą do nas jeszcze nie doceniani ratownicy medyczni lub lekarz systemu a nie jak to było kiedyś ginekolog czy dentysta.

PostNapisane: 6 grudnia 2009, 12:48 
Częsty bywalec

Chciałbym w to wierzyć, ale wydaje mi się że część lekarzy jest po prostu nie reformowalna. Przepisy przepisami ale zbyt często kończy się tylko na papierkach. Wiele razy spotkałem się z sytuacją gdzie np. wypuszczali pacjenta ze szpitala w piątek ale wypis był robiony w poniedziałek i założę się, że nie chodziło tu o to by pacjentowi pójść na rękę by szybciej był w domu ;) Mam jednak nadzieję, że to się będzie zmieniało wraz ze zmianą pokoleniową lekarzy no i oczywiście z lepszym finansowaniem służby zdrowia.

PostNapisane: 6 grudnia 2009, 12:58 
Przyjaciel forum

Chociażby głupie badania zdrowotne do prawa jazdy "coś panu dolega? - nie; cierpi pan na jakieś choroby przewlekłe? -nie; wzrok ma pan dobry? - nie, ale noszę okulary; no dobra, to podpisujemy, 50zł".

WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 6 grudnia 2009, 13:51 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Garaż: Było E36 318i M43b18, E39 520i M52b20
Jest E46 320d M47N
Sytuacja która opisuje Marsellus wierzę że miała miejsce, pacjent do domu a w papierach okazuje się ze był 2-3 dni dłużej za które nfz płaci a nic na niego szpital nie wydaje. Ma to też drugą stronę medalu bo jeżeli pacjent nie musi być już w szpitalu to idzie do domu a później ma papier dla ubezpieczalni z którego wynika, że hospitalizacja była dłuższa (wypłacają chyba powyżej 3 dni hospitalizacji). Trzeba pamiętać że wypis musi być nam wydany w chwili opuszczenia oddziału więc takie praktyki są nie legalne i nie musimy się na to godzić. Oczywiście jest to również dokument i powinniśmy go dokładnie przeczytać przed jego podpisaniem i odebraniem i w razie wątpliwości natychmiast je zgłosić bo możemy poświadczyć nie prawdę.

PostNapisane: 6 grudnia 2009, 18:48 

jiGsaw napisał(a):
Chociażby głupie badania zdrowotne do prawa jazdy "coś panu dolega? - nie; cierpi pan na jakieś choroby przewlekłe? -nie; wzrok ma pan dobry? - nie, ale noszę okulary; no dobra, to podpisujemy, 50zł".

heh, u mnie było identycznie, ale jeszcze zapytała czy mam nałogi palenia i picia :D

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 19:27 

Moje BMW: ....................
Kod silnika: ....................
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... lit=wodzu6
Trzymam kciuki za zdrowie kumpla :(

PostNapisane: 8 grudnia 2009, 23:24 
Forumowicz

Moje BMW: E34 525 Touring 92r
Kod silnika: M50TUB25 LPG/SEK
Kurde ale akcja.

Koleszka miał 5 dni temu unfall swoją A8 i to dość srogo bo auto przy 120 wypadło z drogi w łuku i dachowało 4 razy tzn zrobiło 4 obroty. Wiadomo auto kasacja ale teraz koleszka.
Oczywiście jechał bez pasów :zabawa: przy dachowaniu waliło nim po całym aucie, połamał fotel kierowcy, i wybił głową tylną szybę pasażera.

Wszystko niby z nim ok, ale ostatnio coś mówił że go baniak szarpie, gadałem z nim wczoraj i nagle jak go dopadł ból to aż sobie przykucnął.

Ni cholery nie możemy namówić go na tą tomografie komputerową, twierdzi że jakoś przejdzie i że to normalne po takim unfallu, tylko jakoś nie chciałbym odwiedzać go w domu i podawać napoje przez słomkę.

Jak my mu mamy to wytłumaczyć żeby zrozumiał, nawet czubowi wydrukowałem ten temat z forum, dalej nic. Brak słów

PostNapisane: 9 grudnia 2009, 10:18 
Przyjaciel forum

Przynajmniej wiesz jak to jest mieć kolegę debila.

WitoM napisał(a):

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):

PostNapisane: 9 grudnia 2009, 10:52 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
tigwelder napisał(a):
Kurde ale akcja.

Koleszka miał 5 dni temu unfall swoją A8 i to dość srogo bo auto przy 120 wypadło z drogi w łuku i dachowało 4 razy tzn zrobiło 4 obroty. Wiadomo auto kasacja ale teraz koleszka.
Oczywiście jechał bez pasów :zabawa: przy dachowaniu waliło nim po całym aucie, połamał fotel kierowcy, i wybił głową tylną szybę pasażera.

Wszystko niby z nim ok, ale ostatnio coś mówił że go baniak szarpie, gadałem z nim wczoraj i nagle jak go dopadł ból to aż sobie przykucnął.

Ni cholery nie możemy namówić go na tą tomografie komputerową, twierdzi że jakoś przejdzie i że to normalne po takim unfallu, tylko jakoś nie chciałbym odwiedzać go w domu i podawać napoje przez słomkę.

Jak my mu mamy to wytłumaczyć żeby zrozumiał, nawet czubowi wydrukowałem ten temat z forum, dalej nic. Brak słów

Kolega ma bardzo duże szanse wykorkować po paru dniach na obrzęk mózgu albo zostać warzywkiem tak że go rodzice będą karmić przez resztę życia rurką. Jego wybór :) Ja zawsze powtarzam dziewczynie żeby sobie paliła te papieroski ale później niech niema pretensji że jej nie odwiedzam w Centrum Onkologi po wycięciu płuca.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1