Czytałem, czytałem i w końcu zdecydowałem się też wypowiedzieć.
1. LEDy
Jest szansa, że dostępne na rynku, markowe zestawy oferują satysfakcjonującą jakość oświetlenie - LED dzięki swojej jasności i żywotności są w stanie zaoferować takie oświetlenie, ale uważam, że jest to ściśle powiązane z przygotowaniem całych lamp (soczewka, odpowiedni odbłysk, itd). Co do chinoli to na razie nie wieżę, aby miały okazać się hitem, bo samo wsadzenie sLEDa raczej nie wystarczy. BTW jestem z wykształcenia elektronikiem i miałem sporo styczności z LEDami, a nawet ktoś kiedyś próbował mnie uczyć technik świetlnych, więc nie dumam sobie w tym temacie na podstawie kilku rzeczy przeczytanych dzięki google

2. Allegro
Nie wiem jak wy, ale dla mnie allegro jest najlepszą wyszukiwarką najróżniejszych przedmiotów do kupienia. Finalizuję tam masę transakcji, bo ostatnio wykańczałem mieszkanie, ale zawsze staram się kupować drogie rzeczy z odbiorem osobistym. Uważam, że allegro jest takim małym błogosławieństwem dla kupujących bo w końcu istnieje odpowiedni poziom konkurencji, dzięki któemu zystkujemy. Oddzielnym tematem są podróbki, ale tutaj nic się nie poradzi. Skoro są frajerzy, którzy wieżą, że można kupić oryginalny przedmiot za 1/3 ceny, a później wszędzie płaczą, to nic dziwnego, że takie towary się pojawiają. Nie uważam, że na allegro nie ma hi-endu. Vermil, kupowałem ostatnio słuchawki douszne (nie doki za 60 pln, tylko słuchawki, które po wrzuceniu do mojej bmw podnoszą jej wartość o kilkanaście %

) i wybrałem się specjalnie na allegro. Inna sprawa to odpowiednie wsparcie w wyborze i możliwość osobistego odsłuchu (czasami nie da się tego zastąpić, no bo kto ma masę znajomych ze sprzętem typu CD Vincent za >40k pln, z drugiej strony nidgy nie jesteś pewny czy sprzedawca swoimi radami nie robi Ciebie w konia sprzedając stary sprzęt z magazynu...).
Po za tym, zmienia się ilość czasu, który mamy na zakupy. Większość sklepów jest otwarta tylko w czasie, gdy ja siędzę w pracy i zarabiam na moją pensję, a w weekend staram się nadrobić wszystkie zaległości - jak mam kupować w normalnych sklepach gdy nie mam czasu. Druga sprawa, to co ma zrobić człowiek, który siedzi na jakimś wygwiździejewie?