BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 10:52

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e30] Wydech iS-a w rajdach / kjs / sprintach ??
PostNapisane: 12 grudnia 2009, 15:55 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E30 iS
Kod silnika: M42B18
Witam wszystkich mam pytanie odnosnie srednicy rury wydechowej w silnikach 1.8 is seryjnie jest to 55mm chcialbym zwiekszyc to srednice do 63mm i byl by to przelotowy wydech . Autko mam juz prawie przygotowane do rally sprintow jak i kjs . Czy taka srednica rury nie zepsuje charakterystyki pracy silnika. Moze jakies propozycje , co wy o tym myslicie ?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Wydech iS-a w rajdach / kjs / sprintach ??
PostNapisane: 12 grudnia 2009, 16:00 
Zacna persona forum

nie zepsuje jezeli bedzie nalezycie zrobione :ok: 63mm to 2.5 cala przelot i tak tez sie robi :ok:

PostNapisane: 12 grudnia 2009, 23:00 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M4 M6
Clatrine napisał(a):
nie zepsuje jezeli bedzie nalezycie zrobione :ok: 63mm to 2.5 cala przelot i tak tez sie robi :ok:

to nie jest auto zaturbione że wstawiasz prostą rurę od kolektorów do samego końca i jest dobrze. Jeśli zamierzasz wstawić pełen przelot to wypadało by mimo wszystko umieścić jakiś tłumik środkowy . .. mówię jakiś bo to wszystko powinno miec ręce i nogi - być policzone...

Jak zrobisz na oko to możesz mieć doły w wykresie mocy ponieważ spaliny będą się cofały, na jałowym obroty mogą falować itp.

Na koniec wypadało by to wystroić . . .

PostNapisane: 12 grudnia 2009, 23:35 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E30 iS
Kod silnika: M42B18
plan byl taki aby w wydechu 2.5" zamontowac tłumik kondensacyjny który przyspieszy spaliny a na koncu bylby przelotowy tlumik albo od samego kolektora rura 2.5" i na koncu zwykły tłumik koncowy .
Staralem sie znalesc homologacje A/N gr. is ale z tym jest problem moze ktos z was ma takie informacje

PostNapisane: 13 grudnia 2009, 22:17 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 332i
Kod silnika: s50b32
ANDREW E36 prawde mówi.2.5" do is'a??to nie turbo,nic ci to nie da.zostaw seryjną srednice lub zwieksz ja minimalnie(max. 58mm) i zrób na dwóch tłumikach przelotowych lub na jednym koncowym.masz fabryczne barany wyliczone do tej srednicy.jakies inne mody robiłes?wałki?głowice?zawory?dolot?jakis program?

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 07:25 
Pierwsze kroki

Reza ma rację - do seryjnego silnika zrób wydech o lekko poprawionym kształcie (zmniejsz ilość przewężeń i zakrętów) na dwóch przelotowych tłumikach o pojemności zbliżonej do seryjnych (mogą być mniejszej średnicy troszkę długość jak w serii ewentualnie troszkę dłuższe) i będzie latać pierwsza klasa.

Chyba że masz dobrze pomodzony słupek (silnik) wtedy to co innego - ale w to wątpię.

e-30/ e36 - swapy silnikĂłw, zawieszeĂą (na podzespoÂłach e30 jak i e36 tyÂł i przĂłd) - sztywniejsze stabilizatory, ukÂłady dolotowe i wydechowe, modyfikacje mechaniczne silnikĂłw: 793 993 316 gg. 570 72 87 - ceny ustalane indywidualnie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1