BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 17:13

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [Exx] Diesel nie dla wszystkich...
PostNapisane: 13 grudnia 2009, 21:34 
No ja wiem ale mysle tu o innym aucie niz mercedes.

PostNapisane: 13 grudnia 2009, 21:44 
Zacna persona forum

theDAMIstrzu napisał(a):
Poza tym z tego samego powodu diesel byłby lepszy dla osobówki
(większy moment na dole- ta sama moc przy niższych obrotach---> oszczędność).

Na temat tego czy diesel jest lepszy były setki dyskusji, które prowadziły donikąd.
Każdy rodzaj jednostki napędowej ma tyle samo zwolenników co przeciwników.
Faktem jest, że ogromne grono użytkowników upodobało sobie diesla, właśnie dzięki charakterystyce o której piszesz, co nie znaczy, że każdego stać na utrzymanie używanego diesla i jest to zawsze odpowiedni wybór.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 13 grudnia 2009, 22:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
w sumie racja dyskusja nie prowadzi do niczego, każdy przypadek trzeba analizować oddzielnie i dalej nie jest to takie oczywiste..

PostNapisane: 13 grudnia 2009, 22:37 
zawsze powtarzałem... wolnossący diesel, zwłaszcza na mechanicznym wtrysku- to jest to! :super:

PostNapisane: 13 grudnia 2009, 22:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
No więc właśnie, wszystko się spieprzyło jak im się osiągów w diesel'ach zachciało :cwaniak: ;)

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 13 grudnia 2009, 22:47 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46 323 coupe
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=300
No i jest kolejna wojna :)

PB or DIESEL :)

Ja tez mysle ze porownujac spalanie trzeba bylo by przetesowac 2 identyczne samochody zarowno PB jak i Diesel , żeby mozna było wyciagac jakies wnioski..

Z gdybania nie ma nic

viewtopic.php?f=6&t=68497&start=300

Obrazek

PostNapisane: 13 grudnia 2009, 22:51 
ale to nie jest też test laboratoryjny, LeSiO chciał tylko pokazać, że Diesle są trochę przereklamowane "mało pali, mało pali, moje 1.9TDi pali 6l i zapierdziela" no i się mu to udało moim zdaniem :)

PostNapisane: 13 grudnia 2009, 23:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46 323 coupe
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=300
Fryderyk napisał(a):
ale to nie jest też test laboratoryjny, LeSiO chciał tylko pokazać, że Diesle są trochę przereklamowane "mało pali, mało pali, moje 1.9TDi pali 6l i zapierdziela" no i się mu to udało moim zdaniem :)

No ja sie zgadzam w 100% gdyż niektórzy ludzie kupują Tdi żeby dojezdac do pracy po 5-10km , żeby oszczedzic. Rzeczywistośc jest niestety inna bo diesel po 7km to sie dobrze nagrzewa wiec chyba nie nalezuy sie spodziewac spalania na poziomie 5l. My to może wiemy ale zwykli uzytkownicy dla ktorych auto to tylko auto niestety nie :) Nie daj Boże jescze awaria!

viewtopic.php?f=6&t=68497&start=300

Obrazek

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 00:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 Coupe +Mustang
Ludzie ale nie przesadzajmy- to benzyna na krótkich odcinkach pożera większe ilości paliwa, nie diesel.
Benzyna na niedogrzanym motorze ma zawsze bogatą mieszankę, diesel działa na zasadzie samozapłonu...
Zresztą z moich doświadczeń w dojeżdżaniu do liceum (7 km w jedną stronę) golf 2 1.6 d zawsze palił ok 6l/100km
Zobaczcie sobie jak wam będzie bezyna szybko uciekała na takich odcinkach heh

Cytuj:
No więc właśnie, wszystko się spieprzyło jak im się osiągów w diesel'ach zachciało :cwaniak: ;)

Dokładnie, do tego jeśli taki diesel chodziłby sobie idealnie przez 15 lat, to kto by kupował nowe auta ;p.

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 05:51 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47N
Garaż: Było E36 318i M43b18, E39 520i M52b20
Jest E46 320d M47N
Przemoo18 napisał(a):
No ja sie zgadzam w 100% gdyż niektórzy ludzie kupują Tdi żeby dojezdac do pracy po 5-10km , żeby oszczedzic. Rzeczywistośc jest niestety inna bo diesel po 7km to sie dobrze nagrzewa wiec chyba nie nalezuy sie spodziewac spalania na poziomie 5l. My to może wiemy ale zwykli uzytkownicy dla ktorych auto to tylko auto niestety nie :) Nie daj Boże jescze awaria!

Jakbyś przeczytał mój post to byś wiedział, że jednak można się takiego spalania spodziewać w lecie a ok 6l w zimie. Na pełnym baku, pod korek i do zapalenia się rezerwy (nigdy nie wyjeżdżam rezerwy) po mieście robię 750-820km w zależności od pory roku. Co do awaryjności to przez 2 lata wymieniłem tylko automat rozrusznika nie licząc pasków, oleju itd.

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 13:20 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: m52tub28
Wczoraj byłem u fryzjera i na fotelu siedział facet i się chwali do fryzjera, że ma firmę i samochody bierze diesle. Mówi, że ostatnio wziął Peugot Partner 1.6 HDI diesel i mówi, że bardzo fajnie ciągnie od 900 obrotów i dodaje "wiesz wysoki moment" ;D
Ośmiałem się. Ja nie mam nic do benzyny, nic do ropy ani LPG. Diesel dobry w trasy. Diesle były fajne jak były bez turbo, to był diesel i milion robił a teraz? ... ehh
Mój brat jest przedstawicielem w firmie farmaceutycznej i jeździ astrą III 1.6 benzyna. Mówi, że fachowcy w firmie obliczyli, że kupując diesla na firmę i benzynę, różnica zwróci się po przejechaniu 150-180 tysięcy. Więc kupują małe benzynki i koło 200 tys przebiegu sprzedają...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 51 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1