BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 13:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Co można zrobić ślepemu kierowcy TIRa ?
PostNapisane: 14 grudnia 2009, 13:39 
Zacna persona forum

Moje BMW: X5 G05 40i
Kod silnika: B58
kumpel stracil prawko i dostal wyrok w zawiasach...jechal przepisowo, stare babsko wlazlo prosto pod kola, nawet nie chamowal bo jak ja zauwazyl ona wlasnie sie odbijala od boku auta...na szczescie jechal jakies 30 km/h...baba zlamala reke, to wszystko dzialo sie na pasach...i trudno...pieszy na pasach swiety...niektorych sytuacji nie da sie uniknac...ewidentnie to wina baby byla...takze, zeby bylo bezpiecznie to zarowno kierowca jak i pieszy musi zachowac ostroznosc...kierowca nawet wieksza bo zawsze bedzie jego wina...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 14:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
bafi napisał(a):
zarowno kierowca jak i pieszy musi zachowac ostroznosc...kierowca nawet wieksza bo zawsze bedzie jego wina...

Kto Ci takich głupot naopowiadał?
Ostatnio w lublinie była podobna sprawa, babka zasłonięta parasolem, wlazła tuż pod auto, odbiła się połamała obie nogi + stłuczona ręka. Sąd słusznie uznał jej winę w 100% i oprócz tego że coś koło 2 miechów jeździła na wózku to jeszcze ma od kierowcy sprawę cywilną o odszkodowanie za pogiętą maskę, i zapewne ją przegra.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 14:40 
Zacna persona forum

Gumiś napisał(a):

Ty nikt mi nie naopowiadal glupot tylko jakis czas temu moj kumpel ktorego znam od zawsze mial taka sytuacje...dokladnie we wloclawku, bialym Tipo...dostal zawiasy i stracil prawko na rok...musi od nowa zdawac...wiec to nie jest wymyslone, ze kolega kolegi tylko moj dobry znajomy...

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 16:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Nie odwoływał się od wyroku? Albo Twój kumpel naciągnął historię albo padł ofiarą sędziego debila. Jest przepis, który zabrania wtargnięcia pieszemu na pasy wprost pod nadjeżdżający pojazd. Chyba, że Twój kumpel potrącił ją na przejściu po skręcie na skrzyżowaniu, wtedy obowiązkowo trzeba ustąpić pieszemu - ma pierwszeństwo.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 17:00 
Zacna persona forum

nie historia nie jest absolututnie barwiona...

Po zdarzeniu on pojechal do baby zeby polubownie zalatwic sprawe, zaplacic jej gotowke i zeby wycofala sprawe...to uslyszal, ze jest narkomanem, pijakiem itp...

Wam sie cos wydaje, ze "jak to, jest przeciez taki przepis..." a sad orzekl inaczej i tyle, ze jego byla wina, gosciu mial krotko prawko...wczesniej tez juz mial jakas kolizje...to byla zima wiec pewnie mogl jechac wolniej niz te 30-40km/h...moga byc takie czy inne przepisy ale sad wzial cos innego pod uwage i orzekl taki a nie inny wyrok...koniec kropka..pewnie mogl sie odwolywac ale tego nie zrobil...

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 20:07 
Forumowicz

Cytuj:
Czepiacie się że strąbił chama? Czy to osobówka czy cieżarówka, autobus czy TIR, chama trzeba strąbić. Ja mam podjeście wychowawcze (choć wiem że świata nie zbawię) i uważam że należy trąbić jak ktoś jedzie nieprawidłowo, nie spojrzy w lusterko itp. A w niektórych wypadkach nawet shamować. Dlaczego? Dlatego że po traumatycznej sytuacji może następnym razem pomyśli jak coś zrobi.

Wyobraźcie sobie kilka takich sytuacji:

Ktoś jedzie autem na dwupasmowej ulicy.. nagle zjeżdża na twoj pas, Tobie sie udaje przyhamować albo przyspieszyć, czy zjechać. Nie strąbisz to może nawet nie zauważy co zrobił bo nie wie że ma źle ustawione lusterka albo nie wie że ma martwą strefę. A na drugi raz będzie wiedział i może dzięki temu nie spowoduje kolizji?

Pieszy, który wtargnął na ulicę - nawet na pasach, ale np. z głową odwróconą w drugą stronę. Nie strąbić? Strąbić! Może następny raz, pamiętając sytuacji gdzie "o mało co nie wpadł pod koła" spojrzy i nie wpadnie...

Takich sytuacji jest multum. Dlatego jestem za trąbieniem i wychowywaniem innych.

KotSylwesterdokładnie o to mi chodziło, trzeba chamów wychowywać inaczej będą myśleć, że robią wszystko OK. Jak 10 razy w ciągu dnia ktoś go strąbi to w końcu może coś do niego dotrze.

A propos wątku z pieszymi. Mój ojciec miał kiedyś taką sytuację, że jedziemy razem w nocy przez jakąś wioche, droga nieoświetlona, z naprzeciwka jedzie samochód i oślepia i nagle ojciec zaczął hamować do 0 km/h prawie z piskiem. Na początku myślałem, że zwariował - hamuje ostro na prostej drodze ? Potem okazało się, że na naszym pasie leżał okrakiem jakiś miejscowy menel zalany w trupa !!! Jak ojciec go zobaczył tego nie wiem, ale uniknęliśmy tragedii, bo co z tego, że wina tego menela jak ma się świadomość do końca życia, że się kogoś zabiło ...

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p=393131#393131 :

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 20:39 
Częsty bywalec

Moje BMW: E65 & Megane III
Kod silnika: 735i
bafi napisał(a):
Gumiś napisał(a):

Ty nikt mi nie naopowiadal glupot tylko jakis czas temu moj kumpel ktorego znam od zawsze mial taka sytuacje...dokladnie we wloclawku, bialym Tipo...dostal zawiasy i stracil prawko na rok...musi od nowa zdawac...wiec to nie jest wymyslone, ze kolega kolegi tylko moj dobry znajomy...

jak na rok odbierają prawo jazdy (12miesięcy) to nie trzeba zdawać od nowa! wiem bo 2 tygodnie temu odbierałem moje po roku :)

PostNapisane: 14 grudnia 2009, 22:09 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
moral taki
Cytuj:
KotSylwesterdokładnie o to mi chodziło, trzeba chamów wychowywać inaczej będą myśleć, że robią wszystko OK. Jak 10 razy w ciągu dnia ktoś go strąbi to w końcu może coś do niego dotrze.

brawo a dziale humor/demoty znajdziecie swoje zdjecie...nie pamietam podpisu ale to jakies warzywo bylo w pewnym samochodzie
a co do pieszych to w przepisach jest obowiazek zwolnienia przed pasami
a co do rowerzystow...sam nim jestem i miaaalem juz mnostwo zdarzen a nwet prob pobicia(przezylem krakse to trzeba dobic ;) ), zastanowcie sie czasem co piszecie i jak reagujecie bo kiedys zabijecie wlasne dziecko
i tyle w temacie

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 15 grudnia 2009, 11:39 
Uzależniony od forum :)

becek napisał(a):
brawo a dziale humor/demoty znajdziecie swoje zdjecie...nie pamietam podpisu ale to jakies warzywo bylo w pewnym samochodzie
a co do pieszych to w przepisach jest obowiazek zwolnienia przed pasami
a co do rowerzystow...sam nim jestem i miaaalem juz mnostwo zdarzen a nwet prob pobicia(przezylem krakse to trzeba dobic ), zastanowcie sie czasem co piszecie i jak reagujecie bo kiedys zabijecie wlasne dziecko
i tyle w temacie

Piękna nadinterpretacja, prawie jak "super ekspres", "fakt" albo "interia.pl". Nie trąb bo Cię skatują, trąbisz tzn. że bijesz rowerzystów, trąbisz tzn. że jesteś agresywny i pobijesz dziecko.

becek, widzisz czarne i białe, podpowiem że odcieni szarości jest kilka milionów. :ok: :mur:

PostNapisane: 15 grudnia 2009, 11:41 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
KotSylwester napisał(a):
podpowiem że odcieni szarości jest kilka milionów.

Chciałem napisać że nawet nieskończenie wiele.

Natomiast, jak zaczęłem myśleć że promień światła się z fotonów, materiał z cząstek i atomów doszedłem do wniosku, że chyba ta liczba będzie bardzo duża ale jednak policzalna... sam nie wiem, jak Wam się wydaje?

PostNapisane: 15 grudnia 2009, 11:56 
Forumowicz

Moje BMW: e34 530i
Kod silnika: M60B30
Mi tak nagle pas na dwupasmówce zmienił kierowca 320i... nie wyhamowałem, nie było opcji. Trzy samochody do kasacji... więc nie tylko kierowcy tirów nie patrzą w lusterka... ale kiedy wsiadłem do E36 zrozumiałem gdzie pies jest pogrzebany- lusterka w tym modelu to porażka...
przepisowe 90? Na dwupasmówce oddzielonej barierkami zdaje się można jechać 100, jeśli jest oznaczona jako ekspresowa 110 a jako autostrada 130.
tu jest tabelka

Cytuj:
Co można zrobić ślepemu kierowcy TIRa ?

Sprawca dostał 300zł mandatu, z racji szkód jakie poniósł chyba policjant odpuścił mu punkty, ale nie wnikałem.

Kyokushin napisał(a):
KotSylwester napisał(a):
podpowiem że odcieni szarości jest kilka milionów.

Natomiast, jak zaczęłem myśleć że promień światła się z fotonów, materiał z cząstek i atomów doszedłem do wniosku, że chyba ta liczba będzie bardzo duża ale jednak policzalna... sam nie wiem, jak Wam się wydaje?

Zależy od monitora jakim dysponujesz.... kiedyś wyło 256 :D (taki dowcip branżowy)
Ludzkie oko rozróżnia kilkadziesiąt odcieni szarości, całkowici daltoniści kilkaset po latach treningu.

Ostatnio edytowano 15 grudnia 2009, 12:49 przez JSG, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 15 grudnia 2009, 12:05 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
Punkt widzenia zmieni się wraz z punktem siedzenia i odniesienia.......

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

PostNapisane: 15 grudnia 2009, 13:14 

d0nTtOuChm3 napisał(a):
Punkt widzenia zmieni się wraz z punktem siedzenia i odniesienia.......

Dokładnie. :ok:

PostNapisane: 15 grudnia 2009, 14:27 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Kyokushin napisał(a):

Nie, nie, zle do tego podchodzisz.
Trzeba zaczac od tego ze promien swiatla to fala i wyraznie widac ze jest nieskonczenie wiele ;)

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 54 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1