poczytaj w innych tematach może masz coś podobnego...
obstawiam popychacze, szklanki
viewtopic.php?t=41179viewtopic.php?f=1&t=64065&view=previousco do oleju...
Cytuj:
Niewłaściwy olej jest tego przyczyną.Chodzi o lepkość oleju.Do tego silnika powinien być użyty półsyntetyk,10W40.Miałem 318i i podobny problem.Kupilem auto wiosną w Niemczech,dlugo musiało być niużywane,gdyż po odkręceniu korka wlewu oleju widać było pelno mazi i pojawił się kłopot jakiego oleju użyć.Wiedziałem już wtedy,że powinien być półsyntetyk,ale ze względu na większe wlaściwości myjące tej klasy oleju, za radą mechanika wlany został mineralny 15W40 Castrol.Silnik pracował b.dobrze,żadnych hałasów,przez lato,jesień i kawałek zimy,lecz kiedy przyszły silne mrozy to pewnego ranka usłyszałem zawory...Popelnilem drugi błąd,zamiast od razu wyrzucić ten olej i wlać 10W40 jeżdziłem do końca zimy,ale hałas po uruchomieniu był coraz dłuższy,a potem tak jak w twoim znikał dopiero po nagrzaniu silnika. Rada-to co możesz teraz zrobić to wymień olej na półsyntetyk innego producenta.Aha ,ja też wtedy wlałem mineralny Mobil...Nie ma gwarancji,że to pomoże,ale ja bym tak zrobił.Co do wymiany popychaczy,którą ropatrywałem,ale mechanik powiedział,że nie zawsze to pomaga,jeśli gdzieś tam na wałku zrobiły się za duże luzy to tylko wymiana wałka.Policz dobrze koszty,jedż do mechanika,niech posłucha silnika i wtedy decyduj.Rada dla wszystkich,którzy to czytają-nie wlewajcie do silników BMW mineralnego oleju ! Jeśli silnik ma brud to nie przechodzić na gorszy olej -z syntetyka na półsyntetyk to jeszcze może nic się nie stanie-ale na mineralny absolutnie nie! Powinienem wtedy zdjąc pokrywę zaworów i wyczyścić z tej mazi , to samo na dole w misce olejowej i wlać wlaściwy olej.To minimum co można i należy zrobić,a są to proste czynności i tanie.Ja swojego 318i nie naprawiałem,trafił się kupiec i sprzedałem.