BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 18 czerwca 2025, 08:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e34]czy tak powinno dzialac chlodzenie - termostat
PostNapisane: 17 grudnia 2009, 19:53 
Zacna persona forum

Kod silnika: 2,0 T
Witam, mialem problemy z chlodzeniem w moim m43 wiec wymienilem wszystko jakies pol roku temu, czesci wszystkie na nowe wymienilem nie uzywane tzn Pompa, chłodnica, wisko, wiatrak, obudowa chlodnicy i wszystko inne co podrodze sie znalazlo lacznie z uszczelka pod glowica.

Czeka mnie za 2 tygodnie bardzo długa podróż wiec sprawdzam wszystko co moge aby dojechac bez problemu. Kiedys gdy silnik sie nagrzał wężyk ktory przychodzi do termostatu byl cieply. Nie wiem czy teraz to sprawa mrozów ale wężyk jest nonstop zimny. Popadał snieg wzielem samochod na przejazdzke po kretych miejskich uliczkach, nonstop prrzyspieszanie przez godzine a wąż przy termostacie zimny. powrod do zbiorniczka wyrownawczego jest goracy, uklad tez cisnienie łapie, waz przy termostacie tez ma cisnienie. Przy wylaczonym silniku sprawdzilem chłodnice, po lewej stronie (tam gdize zbiornik wyrownawczy jest ciepla tylko na boku, pas szerokosci 3 cm, ciepla jest tez gora i prawy bok gdzie jest wyjscie z wezem na termostat. Czy wszystko jest normalne z tym chlodzeniem?

Jeszcze pytanie w jaki sposob termostat dostaje informacje ze ma sie otworzyc ? bo jest on chyba przy wezu ktory wychodzi z chlodnicy w plastikowej obudowie/rurce, chyba ze ten termostat jest w tej rurce ale ona jest bezposrednio do silnika przykrecona i ma stycznosc z małym obiegiem wody?

jak duze cisnienie moze sie tworzyc? bo wydaje mi sie ze troche te cisnienie w rurkach jest, plynu nie bywa raczej. u brata w mercedesie weze są nonstop jak miekkie, u mnie jak sie rozgrzeje to robia sie twarde, ale nie jak skala, nie sa tez napompowane, po prostu robi sie cisnienie.

chyba ze przez te wszystkie wymiany tak znaczaco wzrosla wydajnosc chlodzenia plus temperatura bardzo mała na dworze i przez to ten wezyk do termostatu jest zimny

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e34]czy tak powinno dzialac chlodzenie - termostat
PostNapisane: 17 grudnia 2009, 20:01 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
ciśnienie może dochodzić do 2 bar co można wyczytać na forum w wielu tematach, a po przekroczeniu tego ciśnienia korek je po prostu spuszcza ;)
termostat działa na takiej zasadzie, że przy np. 90°C otwiera się i "wpuszcza" wodę do chłodnicy by się tam schłodziła i z powrotem leci od początku. Napewno niska temp. ma wpływ na to, że przewody się tak nie nagrzewają... takie jeszcze pytanko: jak ustawisz nawiew na max. (gorące powietrze) to leci gorące czy zimne raczej? Jak wskazówka od tem. wody jest ok i się nie wychyla to nie masz czym się przejmować ;)

PostNapisane: 17 grudnia 2009, 21:56 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
A co cię obchodzi jakaś zimna rurka pod maską jeżeli się nie grzeje ? :oczami:

PostNapisane: 18 grudnia 2009, 14:12 
Zacna persona forum

Kod silnika: 2,0 T
powietrze leci gorące jak sie samochod nagrzeje,
wskazowce nie ufam, przed zmianami w chlodzeniu potrafil sie zagotowac a wskazowka byla na srodku, dopiero jak sie zatrzymalo to po 2-3 minutach sie ruszala poza polowe.

ta rurka od chłocnicy ktora wychodzi w strone termostatu, w która strone płynie ciecz? z chłodnicy czy do chłodnicy ?

PostNapisane: 18 grudnia 2009, 20:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
tomaszeklolek napisał(a):
powietrze leci gorące jak sie samochod nagrzeje,
wskazowce nie ufam, przed zmianami w chlodzeniu potrafil sie zagotowac a wskazowka byla na srodku, dopiero jak sie zatrzymalo to po 2-3 minutach sie ruszala poza polowe.

ta rurka od chłocnicy ktora wychodzi w strone termostatu, w która strone płynie ciecz? z chłodnicy czy do chłodnicy ?

nie wiem jak kto jest w e34 ale w e36 jak stoisz przed maską to obieg płynu chłodniczego jest odwrotny od wskazówek zegara... czyli od termostatu do chłodnicy i z chłodnicy wężami to termastatu itd. (to tak w wielkim skrócie)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1