arturtt9 napisał(a):
a czy to ma zwiazek z odpalaniem??
tak wtedy będzie ciężko odpalał, słabo ciągną(tracił moc) silnikiem może trochę bujać (wibrować mocniej niż zwykle), falujące obroty. Takie są tego objawy

możesz to sprawdzić odłączając go ale nie wiem dokładnie gdzie on się znajduje (trzeba poprosić o znawcę tematu). W silnikach m52 jest to nr.25

Plus wypowiedź kolego Condora
Condor napisał(a):
Kolego, nikt Ci konkretnie nie odpowie, bo te dwa czujniki to najczesciej mylone przez poczatkujacych czujniki w BMW i mechanicy tez czesto je myla. Ja sam kupilem nie ten i teraz woze go w bagazniku tak na wszelki wypadek. Dobrze, ze w pore poszedlem po rozum do glowy, sam sie podpialem inpa i wszystko bylo jasne. Wiele razy juz slyszalem zapewnienia, ze tak, walu, napewno, ze sprawdzane a pozniej podpinam sie z kompem i widze Camshaft sensor... dlatego albo wklej blad z INPA in english albo wszyscy beda ci wskazywac oba czujniki bo do konca nie wiadomo o ktory chodzi. W przypadku calkiem padnietego czujnika polozenia walu (crankshaft) samochod nie odpali (tak jakbys go odpial). Ale czesto uszkodzenie jest polowiczne i np. ujawnia sie pod wplywem temperatury, drgan itp. Generalnie jak nie dziala to nie odpalisz. Jak dziala polowicznie to bedzie gasl. Z kolei niedzialajacy czujnik polozenia walka rozrzadu (camshaft) w mojej 523iA powodowal zwiekszone spalanie, zamulke silnika i regularne wypluwanie bledow skrzynie biegow. Wymienilem czujnik i przeszlo. Zastanow sie czy przypadkiem cos jeszcze nie jest niehalo bo nie mialem objawow typu gasniecie czy szarpanie.