dobrze że temat poruszyliście.....
Napisze co ja o tym myśle,
1. Kradzież, albo po raz kolejny okazuje sie zgodnie z moim ulubionym technicznym prawidłem, że wszytsko jest gówno warte z zabezpieczeń, a najlepszy system techniczny to taki, którego nie ma, albo stało się coś dziwnego.
Więc tam nie ma żadnego monitoringu, a firma tam pracująca robi tylko wrażenie - jak wszędzie na świecie (przypadek wejścia przypadkowych ludzi do BIałego Domu na party Obamy), albo kradzież była przygotowana przez kogoś z zewnątrz.
Znaczy służby obcych krajów.
Tak sie sklada że w Polsce mamy funkcjonujące w społeczeństwie pewne bariery w zachowaniach. Bardzo rzadko dokonywane są dewastacje na kościołach, mazanie sprayem etc. tak samo jak w ogóle nie są beszczeszczone zabytki i miejsca kultu z II wojny światowej. Pomniki, mauzolea - sporo ich, nawet niektóre dla Armii sowieckiej nienawidzonej w Polsce, nie sa niszczone.
Mamy pewne bariery i poszanowanie w glowach, mimo wszystko.
Najlepiej działającymi przestepcami są agenci obcych służb.
Na ogół, i to baaardzo często, działają oni pod nosem miejscowej policji, robią rozpoerduche, zabijają, a policja miejscowa nie jest w stanie cokolwiek ustalić.
Przykładów są setki, dzieje się to non stop i wszędzie, w Polsce również.
Ta jak to bylo kilka lat temu ze skradzionymi freskami Brunona Schulza w Drohobyczu które zostały przez wywiad pewnego panstwa wywiezione do Jerozolimy i wszyscy cicho byc, nie ma sprawy.
2. Politycznie sprawa jest rozgrywana w możliwie najgorszy sposób. Po prostu ręce opadają.....
Prezydent, dzisiaj Tusk... "Tusk tłumaczył się prezydentowi Izraela"
Tłumaczy sie winny, każdy to zna.
Nikt z polskich władz nie powinien ani słowem tego komentować.
Zastanawia mnie alergiczna reakcja władz żydowskich.
Sprawa powinna być nazwana raz i krótko wandalizmem, miejscowy oddział policji sie tym zajmuje, nie komendant krakowy, i koniec. Gęby na kłódke, żeby nie napędzać całej tej głupawki.
Do tego ta nagroda - celowe nakręcanie sprawy... za chwile nagrode wyznaczy rząd Izraela co będzie bardzo ciekawym elementem politycznym, i tylko patrzeć jak wyślą tu swoich katsa
Po prostu ręce opadają.... kiedy słuchac jakiś wypłochów w TV "hańba Polski" "wstyd" etc.......
Ja sie nie dziwie ze robia z nami co chcą, bo z takim głupkiem ja bym robił to samo.