BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 25 czerwca 2025, 11:34

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] Problem z odpalaniem 525TDS
PostNapisane: 19 grudnia 2009, 21:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 530d sedan
Witam mam problem. Mianowicie przy tem. -5.5 miałem problem z odpaleniem jak go zapalałem to nie chciał sie wogóle wkrecic na obroty były one w granicy 300-500 jak przestałem krecic to gasł ale jak krece i on wchodzi na te 300 i cały czas krece to po kilkunastu sekundach załapie i odpali.Ale tak to ja zajade rozrusznik.Podejzewam ze to świece ale jak to sprawdzic zeby nie wymieniac wszystkich???

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Problem z Odpalaniem E34 525tds...???
PostNapisane: 20 grudnia 2009, 08:50 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
DLBartek napisał(a):
Podejzewam ze to świece ale jak to sprawdzic zeby nie wymieniac wszystkich???

wlasnie o to chodzi, ze wymienic wszystkie to najlepsza rada, kupujesz nowy komplet i masz wszystkie nowe sztuki, nie oplaca sie zostawiac kilku starych sztuk, za miesiac, za dwa Ci padna i znowu bedziesz myslal co jest, ja tez wymienialem wszystkie ostatnio - 6 x 30 zl za FEBI ... a mialem 4 spalone .... sam naklad pracy, zdjecia kolektora, kupno nowych uszczelek jakos do mnie przemowil, .... pomysl o tym pod takim wzgledem ....

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 09:08 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
także bym Ci radził wymienić cały komplecik za jednym zamachem bo jak kolega wyżej mówi jeżeli któraś jest dobra to może swój żywot w niedługim czasie zakończyć (skoro już padają)... a co do odpowiedzi jak to sprawdzić: trzeba by podjechać na kompa i wtedy wszystko wyjdzie... lub na forum gdzieś pisali, żeby wykręcić owe świece i podstawić pod baterię 12V i jak się nagrzewa to jest OK, a jak nie to wiadomo ;)

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 09:22 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
szosti napisał(a):
trzeba by podjechać na kompa i wtedy wszystko wyjdzie... lub na forum gdzieś pisali, żeby wykręcić owe świece i podstawić pod baterię 12V i jak się nagrzewa to jest OK, a jak nie to wiadomo

sprawdzanie to pestka, nie trzeba wcale jechac pod kompa .... wykrecach kolektor, a potem kabelki ktore sa do swiec przykrecone - i pokoleji dajesz napiecie na swiece, jak iskrzy to ok, jak nie to do spalona - dla pewnosci jeszcze wykrecasz swieczke i podlaczasz pod napiecie + i - ... jak zrobi sie czerwona to jest git .... tylko nie trzymaj wtedy tej swiecy w rece, bo temperatura jest kosmiczna

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 10:20 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 TURING
Kod silnika: M57 dA
panowie dla sprostowania ' : świece dlatego wymienia się kompletami ponieważ świece są robione przez kilku producentów każdy ma inna technologie i każda ma inny czas grzania ( zabezpieczenie gdyby przekaźnik się zablokował sama się rozłączy po około 10 S) a sprawdzając najlepiej jak kolega pisał wcześniej każdą wykręcić i obudowa do masy a tam gdzie przychodzi przewód do plusa i powinna się robić czerwona , na iskrzenie bym nie proponował ponieważ gdy się świeca spali na zwarciu becie iskrzyć a nie będzie grzać.
DLBartek wymieniałeś filtr od ropki?

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 23:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 530d sedan
Jesli chodzi o sprawdzenie to mozna to zrobic troszke inaczej.
Najlepiej to zrobic probówke z z kabelków i żaróweczki (12V) nastepnie przykładamy jeden koniec do swiec i jak sie zaróweczka zapali to jest ok i tak z każda najlepiej jak jest jeszcze druga osoba zeby mogła właczac zapłon jest w tedy szybciej.
A filtr miałem wymieniany.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1