BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 09:05

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Dziwnie zatrzaśnięta maska
PostNapisane: 20 grudnia 2009, 01:12 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E36 Compact
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=59159
Hejka,
Moja buńka potraktowała mnie ostatnio nowym problemem :|
Mam zatrzaśniętą maskę. Jest to o tyle dziwne, że maska ostaje od pasa, tak jakby blokada na lince została otworzona (mogę wsadzić palce i nacisnąć łapę do otwierania). Pomimo naciskania na łapę nic się nie dzieje - wyraźnie czuć, że maska jest zablokowana na lewym "zatrzasku/bolcu".

Dodam tylko, że od jakiegoś czasu jeżdżę tylko na jednym bolcu, bo po poprawianiu wygłuszenia zapodziałem gdzieś śruby mocujące do drugiego bolca i znalazłem je dopiero dzisiaj :mur: :mur: :mur:

Żeby nie zachowywać się jak typowy newbee na forum poczytałem tematy i trochę się niestety zagubiłem. Wyjąłem lewą nerkę, wymacałem blokadę i ją pociągnąłem, ale nie zadziałało (okazało się, że do tej blokady i tak miałem dojście bo to jest ta łapka) i teraz jestem w kropce. Aha, próba domknięcia maski nic nie daje i wisi ona cały czas około 1 cm nad pasem przednim.

Co teraz mam robić? Demontować rączkę i liczyć na to, że uda mi się jakoś pociągnąć linkę i nie jest ona tam przerwana? Demontować lewe nadkole? Ehh... co tydzień mam jakieś niespodzianki. Mam nadzieję, że chociaż na jakiś czas ta będzie ostatnia :P

Ostatnio edytowano 21 grudnia 2009, 14:50 przez k_urczak, łącznie edytowano 2 razy

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] Dziwnie zatrzaśnięta maska
PostNapisane: 20 grudnia 2009, 09:22 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
miałem taki sam problem wczoraj, a to przez wcześniejsze mycie samochodu na myjni... coś gdzieś przymarzło i jak otworzyłem maskę by dolać płynu do spryskiwaczy to tak samo przy zamknięciu jej mi się zrobiło ;) tzn. nie chciała się zatrzasnąć tak jak powinna tylko tak wisiała jak by była otworzona... akurat byłem na cpn'ie i stało wiaderko z ciepłą wodą żeby umyć sobie szyby :hyhy: więc nie wiele myśląc trochę polałem te elementy gdzie wchodzą bolce i trochę namoczyłem bolce, żeby też w razie czego odmarzły, leciutko trzasnołem maseczką i się zamkneła :super: tylko teraz strach ją otwierać na takim mrozie, żeby się to nie powtórzyło (odziwo samochód garażuje cały czas ale i tak jest chyba za zimno :zakrecony: )

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 09:47 
Zacna persona forum

Moje BMW: 530iAT
Kod silnika: M54B30
szosti napisał(a):
odziwo samochód garażuje cały czas ale i tak jest chyba za zimno

za zimno czyli ile macie tam stopni ?? u nas w Bialymstoku bylo wczoraj -21,5 o 22.00 ... ze strachu ze temp narosla jeszcze wyzej nie zagladalem juz na termometr .... dzis rano o 8 bylo juz tylko -18 ..... popoludniu odpalam swoja bawarke, ciekawe czy zastrajkuje ...

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 10:24 
Przyjaciel forum

marcellchen napisał(a):
u nas w Bialymstoku bylo wczoraj -21,5 o 22.00 ... ze strachu ze temp narosla jeszcze wyzej nie zagladalem juz na termometr .... dzis rano o 8 bylo juz tylko -18 .....

o w mordę... od środy będę się łapał na te "u nas w Białymstoku"...

szosti napisał(a):
miałem taki sam problem wczoraj, a to przez wcześniejsze mycie samochodu na myjni... coś gdzieś przymarzło i jak otworzyłem maskę by dolać płynu do spryskiwaczy to tak samo przy zamknięciu jej mi się zrobiło ;) tzn. nie chciała się zatrzasnąć tak jak powinna tylko tak wisiała jak by była otworzona... akurat byłem na cpn'ie i stało wiaderko z ciepłą wodą żeby umyć sobie szyby :hyhy: więc nie wiele myśląc trochę polałem te elementy gdzie wchodzą bolce i trochę namoczyłem bolce, żeby też w razie czego odmarzły, leciutko trzasnołem maseczką i się zamkneła :super: tylko teraz strach ją otwierać na takim mrozie, żeby się to nie powtórzyło (odziwo samochód garażuje cały czas ale i tak jest chyba za zimno :zakrecony: )

Może to być to, bo maska zacięła się po dwóch dniach stania buńki na zewnątrz bez odpalania. Jest tylko jedno ale. Buńkę wprowadziłem do garażu gdzie jest ok. + 5 st. C oraz dodatkowo potraktowałem mocowania ciepłym powietrzem z farelki przez jakieś 30-40 minut i nic nie dało. Taki sam był wynik po jednym dniu stania w garażu :(

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 10:40 
Częsty bywalec

marcellchen napisał(a):
szosti napisał(a):
odziwo samochód garażuje cały czas ale i tak jest chyba za zimno

za zimno czyli ile macie tam stopni ?? u nas w Bialymstoku bylo wczoraj -21,5 o 22.00 ... ze strachu ze temp narosla jeszcze wyzej nie zagladalem juz na termometr .... dzis rano o 8 bylo juz tylko -18 ..... popoludniu odpalam swoja bawarke, ciekawe czy zastrajkuje ...

No u nas podobne temperatury panują :zakrecony: brrr...

k_uraczak napisał(a):
Może to być to, bo maska zacięła się po dwóch dniach stania buńki na zewnątrz bez odpalania. Jest tylko jedno ale. Buńkę wprowadziłem do garażu gdzie jest ok. + 5 st. C oraz dodatkowo potraktowałem mocowania ciepłym powietrzem z farelki przez jakieś 30-40 minut i nic nie dało. Taki sam był wynik po jednym dniu stania w garażu :(

hmm no to jakiś mechanizm Ci się zaciął jak tak ;/ innej przyczyny nie widzę skoro samochód stał w ogrzewanym pomieszczeniu i w dodatku jeszcze grzejnikiem mu pomagałeś... a wszystko wygląda w porządku? Jak zajrzysz tam gdzie te bolce wchodzą to powinna być taka blaszka/drucik z boku, czyż nie? Może Ci się za bardzo wygieła albo tego bolca masz już nieźle zjechanego :hyhy:

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 11:22 
Przyjaciel forum

szosti napisał(a):
hmm no to jakiś mechanizm Ci się zaciął jak tak ;/ innej przyczyny nie widzę skoro samochód stał w ogrzewanym pomieszczeniu i w dodatku jeszcze grzejnikiem mu pomagałeś... a wszystko wygląda w porządku? Jak zajrzysz tam gdzie te bolce wchodzą to powinna być taka blaszka/drucik z boku, czyż nie? Może Ci się za bardzo wygieła albo tego bolca masz już nieźle zjechanego :hyhy:

Szosti, to może głupie pytanie, ale jak mam cholerka sprawdzić bolce skoro maska mi się nie otwiera. Mam wymontowaną lewą nerkę, ale przez to nic przecież nie zobaczę... ? Jeszcze trochę to na ten samochód nie tyle montuję nerkę, co sprzedam swoją własną :P

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 12:06 
Częsty bywalec

k_urczak napisał(a):
szosti napisał(a):

Szosti, to może głupie pytanie, ale jak mam cholerka sprawdzić bolce skoro maska mi się nie otwiera. Mam wymontowaną lewą nerkę, ale przez to nic przecież nie zobaczę... ? Jeszcze trochę to na ten samochód nie tyle montuję nerkę, co sprzedam swoją własną :P

aaa fakt :niepewny: myślałem, że się otwiera tylko nie chce się zamknąć/zatrzasnąć :hyhy: mój błąd...
hmm... w takim wypadku nie wiem co Ci doradzić. Pewnie próbowałeś mocniej szarpnąć :P może niech ktoś trzyma tę rączkę do otwierania maski, a Ty próbuj ją jakoś otworzyć. Sam nie wiem :suchy:

PostNapisane: 21 grudnia 2009, 02:07 
Przyjaciel forum

Hej ludzie, weźcie proszę doradźcie co mam robić, bo zostały mi dwie nocki na zreperowanie tej maski przed wyjazdem na święta, a przez to cholerstwo nie mam ciepłego nawiewu i jakoś nie uśmiecha mi się robić zimą trasy z żoną w 8ym miesiącu ciąży i w temp. poniżej 0 stopni... Please!! :padam: :padam: :padam:
Czy ktoś w Wawie może ew. podjąć się udzielenia mi fizycznej pomocy z tą naprawą? Z chęcią odwdzięczę się jakąś flaszeczką albo browcami :)

PostNapisane: 21 grudnia 2009, 11:52 
Przyjaciel forum

Zapytam może inaczej.
1. Jeżeli padł mi zamek (zacięcie nie związane z pęknięciem linki) to jak mogę się do niego dostać i go odblokować?
2. Jeżeli pękła mi linka, ale nie przy mocowaniu w kabinie, a gdzieś w oplocie to jak mogę się do niej dostać?
Sorry za upowanie, ale strasznie zależy mi, aby naprawić to przed wyjazdem, a ze względów finansowych nie uśmiecha mi się dawać buńki do ASO, gdzie pewnie ze mnie zedrą jak za zaboże...

Tytuł: Re: [E36] Dziwnie zatrzaśnięta maska - prośba o pilną pomoc!
PostNapisane: 21 grudnia 2009, 15:08 
Częsty bywalec

podpowiedź z innego tematu tyle, że mowa o e39... ale przynajmniej będziesz miał jakiś zarys ;)
Radekdo napisał(a):
Szarpanie za linke laczaca oba rygle u mnie nic nie dalo. Udalo mi sie to zrobic w ten sposob ze, odkrecilem trzpienie przykrecone do maski, odkrecilem nakretki kontrujace, kluczem tam zadnym raczej nie podejdziesz zwlaszcza ze przeszkadzaja sprezyny, stukalem mlotkiem poprzez dlugi srubokret w te nakretki i w ten sposob wykrecilem te trzpienie zajmuje to troche czasu i nerwow ale prostszego sposobu nie znalazlem zajelo mi to okolo 3 godzin. po tym niemilym doswiadczeniu zalozylem trzy nowe linki aby tego wiecej nie robic. zycze powodzenia!

viewtopic.php?t=47067

Elvis328 napisał(a):
A trzeba zrobić tak:
po maską odkręcic osłone pasa, dwa zamiki by było mozna wypiąć linkę(i za zamkami sa takie śruby przy samej chłodnicy od góry wkręcane na klucz 10 bedze łatwiej włożyć zamek), i można wyjąć nerki i lampe ale nie koniecznie.
Potem ze srodka osłone pod kierownicą, osłone głośnika, głośnik wygłuszenie i odkrecic rączke i ten plastik od karoserji i teraz jak kto woli moża coś przywiązać do końca byprzeciągnąć linke w miejsce starej u mnie niestety nie było do czego bo linka pekła mi przy rączce i jak odkręciłem zamki za mocno pociągłem i linka znikła dzieś w dziurze ale spokojnie, i ja dalej zrobiłem tek od stony silnika wyciagnołem starą linkę siłą bo skubana nie chciała wyjść, a włożyłem ja od środka kabiny tylko że teoszke sie nadłubałem bo ręka w dziurze od głośnika i po omacku trzeba włąożyć ja do do dziury która polecam wpierw zlokalizować ja palcem by nie błądzić bez potrzeby,
Należy pchac dotąd az linka pokaze sie koło filtra. Zaczepić do zamka, mozna je wyczyścić i przesmarować napewno nie zaszkodzi bo po paru latach napewno maja troche syfu.
Linka orginalna kosztowała mnie 82zł zamienniki powiem szczeże ze sie nie nadają porównywałem je.
A do tej całej operacji przydadzą sie klucze 10 i 8 i torksik ale niepamietam jaki

viewtopic.php?p=640137

PostNapisane: 21 grudnia 2009, 16:46 
Przyjaciel forum

Dzięki szosti. Te drugie widziałem, ale odnosiło się do otwartej maski, ale te pierwsze jest jakimś pomysłem na odkręcenie tego ustrojstwa. THX

PostNapisane: 21 grudnia 2009, 18:00 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 318i
Kod silnika: m43
Też kiedyś zatrzasnęła mi się maska i trzymał ją lewy bolec mimo że blokada odpuszczała. Otworzyła się jak przyłożyłem plaski klucz (mieścił się miedzy maską a pasem) do tego bolca i stuknąłem go lekko młotkiem :) okazało się że się zruszył i zablokował o swoje gniazdo

PostNapisane: 22 grudnia 2009, 00:18 
Przyjaciel forum

THX Paco 577.
Co jest śmieszne, najprostsze rozwiązanie znowu rozwiązało sprawę. Klucz + młotek i jedno precyzyjne pierdyknięcie. Okazało się, że po poprawianiu wygłuszenia nie dokręciłem mocno jednego bolca, który zblokował się o blaszkę. Uff... obyło się bez większych ekscesów i już chociaż wiem jak wyjąć nerki do pomalowania :P
Raz jeszcze dzięki Paco i szosti :padam:

PostNapisane: 30 października 2013, 14:04 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e90
witam,też mam problem z maską tylko w e90 i prawym bolcem,wie ktoś jak to otworzyć :zalamany:

PostNapisane: 25 stycznia 2016, 01:35 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: e36
Witam ponownie.po akcji z cykaniem i rozrusznikiem mam kolejny problem. Dosc dziwnie zamknela mi sie maska. Na jeden zatrzask, probowalem docisnac druga strone i nic, sprobowalem mechanizmem otworzyc i nic, mechanizm napiety jak bycze jaja, przy okazji urwalem raczke w kabinie , bo okazalo sie ze linka tez byla napięta. Jakies ppdpowiedzi jak otworzyc maskę bo musze dostac sie do rozrusznika aby go wymienic. ???

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1