BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 czerwca 2025, 22:46

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E46] nie odpali na mrozie... help!
PostNapisane: 20 grudnia 2009, 10:15 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 520d
Kod silnika: M47
Mam bardzo podobny problem od 4 dni to znaczy od kiedy temp.spadła poniżej -10 :zly:
Odpala mi na dotyk poprostu idealnie ale z jazdą już jest problem dusi się powyżej 2000 obrotów i tak jest ok 10 min .
W tygodniu gdy mam mozliwość wstawienia autka do pomieszczenia ogrzewanego problemu nie ma :)
Zastanawiam się czy czasem problemem nie jest hu...we paliwo :( Czy może to cos innego :(
2 dni temu po pierwszej takiej awarii wymieniłem filtr paliwa - niestety nic sie nie polepszyło :kwasny:

Obrazek,Obrazek

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 10:46 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330dTA
Kod silnika: M57
hgs78 napisał(a):
Mam bardzo podobny problem od 4 dni to znaczy od kiedy temp.spadła poniżej -10 :zly:
Odpala mi na dotyk poprostu idealnie ale z jazdą już jest problem dusi się powyżej 2000 obrotów i tak jest ok 10 min .
W tygodniu gdy mam mozliwość wstawienia autka do pomieszczenia ogrzewanego problemu nie ma :)
Zastanawiam się czy czasem problemem nie jest hu...we paliwo :( Czy może to cos innego :(
2 dni temu po pierwszej takiej awarii wymieniłem filtr paliwa - niestety nic sie nie polepszyło :kwasny:

Tak czy siak na zimnym silniku nie powinieneś cisnąć samochodu bo turbina Ci długo nie wytrzyma :suchy: wszystkie dieselki z turbinami powinny pochodzić parę minut na biegu jałowym przed jazdą by się troszkę rozgrzały, a po dłuższej trasie także powinny sobie chwilę spokojnie same pochodzić... Gdy będziesz od razu dynamicznie przyśpieszał to turbinka będzie do wyminy/regeneracji, a kto wie co jeszcze :P
edit: Nie jestem pewien co do CR ale wydaje mi się że jak każdy silnik one także potrzebują złapać trochę temperatury przed dynamiczną jazdą ;)
Kto się zna lepiej niech mnie poprawi ;)

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 11:35 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E61 535d+
Kod silnika: M57TU TOP
@szosti:

Common Raila też oczywiście nie wolno katować na zimno. Chodzi przede wszystkim o temperaturę oleju smarującego turbinę. Nie należy go jednak rozgrzewać na biegu jałowym tak jak napisałeś, tylko od razu spokojnie jadąc. Zimny diesel ma na jałowym problemy ze smarowaniem, a temperaturę - z racji wyższej sprawności - łapie znacznie wolniej niż benzyna. Jest zresztą o tym napisane w instrukcji BMW.

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 11:52 
Częsty bywalec

bengal napisał(a):
@szosti:

Common Raila też oczywiście nie wolno katować na zimno. Chodzi przede wszystkim o temperaturę oleju smarującego turbinę. Nie należy go jednak rozgrzewać na biegu jałowym tak jak napisałeś, tylko od razu spokojnie jadąc. Zimny diesel ma na jałowym problemy ze smarowaniem, a temperaturę - z racji wyższej sprawności - łapie znacznie wolniej niż benzyna. Jest zresztą o tym napisane w instrukcji BMW.

Nie miałem doczynienia nigdy z dieslem w BMW tym bardziej z CM więc mam płytką wiedzę na ten temat jak widać :P ale tak czy siak lepiej dieslem nie wchodzić powyżej 2tyś. obrotów do puki nie złapie sobie trochę temp... w zasadzie to tyczy się wszystkich silników :hyhy:

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 12:32 
Pierwsze kroki

Problemem nie jest tu czy można czy nie można wkrecać zimnego czy turbina wytrzyma czy nie wytrzyma :)
Przed chwila wróciłem z parkingu i juz sam nie wiem o co chodzi :zly:
Pali na dotyk jak zawsze chodzi 1-2 minuty zaczyna dymić ostro na biało i gaśnie . Odpalałem go tak chyba z 10 razy pochodzi do 2 minut i gaśnie . Pytaniem jest to czy chodzi o jakośc paliwa czy może cos innego w takim przypadku sprawdzić :(

Obrazek,Obrazek

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 12:45 
Częsty bywalec

być może masz paliwo z pory letniej... pisali ostatnio koledzy userowie na forum, że paliwo na stacjach zmieniają wraz z porą roku (oczywiście chodzi ON i zamarzanie parafiny) tak więc taki problem może być ;) a że kopci na biało to w zimne dni chyba wszystkie auta to dopada :P

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 17:21 
Pierwsze kroki

Problem rozwiązany w najprostszy sposób - bawarka postała 2 godz w garażu znajomego i po kłopocie :P
Więc jednak coś zamarzło , wydaje mi się że to paliwo - teraz moje pytanie w jaki sposób sie go pozbyć ze zbiornika ok 30 L. Czy może dolać do pełna najdroższego z dobrej stacji :)

Obrazek,Obrazek

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 17:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 TURING
Kod silnika: M57 dA
dolej dodatek do paliwa to jest super
http://www.allegro.pl/item859068993_die ... sator.html
http://www.allegro.pl/item830997640_cas ... iesel.html ja dodaje ten 1 na mróz a ten castrol na wtryski rewelacja było na forum .polecam

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 17:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: bmw e46
pomozcie nie pali na zimnym swiece i filtry ,pompka zasilajaca ok,a gdy juz odpali chwile dymi na bialo i wtedy pali za kazdym razem ,czy moze to dyc pompa wtryskowa?

PostNapisane: 29 grudnia 2009, 14:01 
Pierwsze kroki

własnie przetłumaczyłem znaczenie błędu TIMING INCANDESCENCE wyszło
"Synchronizacja żarzenia się "
czyli stawiam na świece żarowe bądź sterownik świec

PostNapisane: 29 grudnia 2009, 15:22 
Pierwsze kroki

martinobmw napisał(a):
dolej dodatek do paliwa to jest super
http://www.allegro.pl/item859068993_die ... sator.html
http://www.allegro.pl/item830997640_cas ... iesel.html ja dodaje ten 1 na mróz a ten castrol na wtryski rewelacja było na forum .polecam

A co sądzicie o dolewaniu benzyny do ON . Ostatnio pewien mechanik mi tak doradził na zbiornik ON - ok 5 L dolać !!!
Nie zaszkodzi to takiemu silnikowi jak mój ?

Obrazek,Obrazek

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 18:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 Touring '03
Kod silnika: M57N
Nie dolewa się benzyny do BMW, ja na klapce w E39 jeszcze w TDS mialem nawet napisane i rysunek ze nie miesza sie benzyny z dieslem, sa do tego specjalne preparaty. Teraz mam M57N CR i tez wiem ze sie nie robi tej mixtury. W starych dieslach ok ale w tych juz nie. Benzyna zle wplywa na wtryski a szczegolnie na CR ale w 136KM w E46 czy E39 tez nie polecam.

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 18:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 TURING
Kod silnika: M57 dA
hgs78 napisał(a):
A co sądzicie o dolewaniu benzyny do ON . Ostatnio pewien mechanik mi tak doradził na zbiornik ON - ok 5 L dolać !!!
Nie zaszkodzi to takiemu silnikowi jak mój ?

powiedz temu mechanikowi ze ;;''niech się rozbiegnie i w drzewo jebnie :cenzura: '' pewnie po tym dolaniu za jakiś czas byś do niego pojechał i by cie SKASOWAŁ za wtryski /. PB jest za bardzo sucha i za bardzo wybuchowa. podałem najlepsze sprawdzone i zarazem polecane środki ten Castrol bardzo dobrze czyści wtryski ,od momentu jak go stosuje chodzi równiej ,lepiej pali.pisało na forum o zaletach.

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 19:31 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 Touring '03
Kod silnika: M57N
Ja stosuje srodki skandynawskie, oni maja tam zime przez 9 miesiecy w roku wiec i srodki skuteczne. Polecam.

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 20:37 
Zacna persona forum

siem - wlasnie prawie pododny temat przerabialem a wiec zaczne od poczatku- latem juz na kompie wskazywal mi ze cos ze swiecami zarowymi jest nie tak - zabralem sie za nie na poczatku listopada - swiece w polsce kosz okolo 40 zl sztuka - jako ze kupowalem je w niemczech koszt podobny plus uszczelki kolektora ssacego - wymienilem swiece - tylko jedna byla zepsuta - auto odpalalo przed i po prawie normalnie ale nie bylem zadowolony -oddalem auto do serwisu bmw w nemczech jako ze tu bylem okazalo sie ze padniety jest przekaznik swiec zarowych wymienili mi i pali oki - jednak przypadkiem przy kasowaniu inspekcji -pozniej juz - sprawdzilem pod kompem silmik i dalej wyskakuje mi blad swiec - jednak jak sie okazalo nie grzeje mi dogrzewanie silnika - mam pytanie do koegow czy juz ktos wymienial w nim owa swiece zarowa czy tez spiralke i jak to idzie zrobic -i gdzie nabyc-pzdr

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 22:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 320d Touring '00
a ja nie stosuję żadnych dodatków, leje tylko BP Ultimate, świece wymienia ponad 2 lata temu, akumulator jeszcze z fabryki 11/00, a odpala zawsze, nawet dziś po 2 tygodniach całkowitego bezruchu na parkingu - z tego co wiem to auto garażu nigdy na oczy nie widziało...

PostNapisane: 20 stycznia 2010, 22:22 
Zacna persona forum

Niewierny20 napisał(a):
własnie przetłumaczyłem znaczenie błędu TIMING INCANDESCENCE wyszło
"Synchronizacja żarzenia się "
czyli stawiam na świece żarowe bądź sterownik świec

siem - napisz jak rozwiazesz problem - co i jak -pzdr

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1