BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 15:30

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e34] 524TD przez mrozy nie odpala-umarła?
PostNapisane: 20 grudnia 2009, 18:21 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 524td
Kod silnika: M21D24WA
Witam kolegów, wiem że w tym temacie dużo było ale nie wyczytałem niczego co mi pomogło.
Auto kupiłem z przestawionym rozrządem na pompie-przestawił się na trasie i to zostało naprawione i było ok.
W skrucie: auto jeździło, pompka w baku walnięta, powyżej 25L w baku i odpalało prawie bez problemów(im więcej tym lepiej), świece były sprawne zielona lampka zapalała się, czasami braki mocy na na wyższych obrotach-czyli normalne 524TD.
Bunie zaparkowałem pod blokiem w nocy z brakiem płynu, prawdopodobnie wycieka raczej to nie walnięta uszczelka, następnego dnia nie ruszana i kolejnego się zaczeło... :(
wlałem wodę bo jechałem na wymianę płynu i niestety auta nie odpaliłem (mało paliwa) chwytało ale nie zastartowało,aku padł poleciałem po prostownik i 10L ON i w zasadzie bez zmian. Obroty ok. 500 to max do jakich doszedłem (ciągle na rozruszniku) jakby tylko 3 gary działały. Wymontowałem pompkę z baku (jest na gwarancji) myślałem że filtr zapchany(jak kiedyś) a tu filtr ok a pompka nie śmiga(podpinana na krutko). Godzina 23-30 mróz ponad -10 stopni...padłem(i aku kolejny raz też :zdegustowany: ) więc poszedłem :spi:
Dzień kolejny: woda w zbiorniku wyruwnawczym zamarznięta :( poleciałem po kolejne 10L ON i coś co miało pomóc "samostart"-wiem że to niszczy silnik ale jestem w desperaeji. Do czasu użycia samostartu jak wcześniej, po użyciu auto przestało nawet chwytać!!!
Jeszcze co do świeć-dzień przed awarią przestała zapalać się zielona lampka, świece mierzyłem i są ok, przekaźnik działa(spadki napięcia),nie mierzyłem napięć na świecach bo mi ręce kolejny raz zamarzły
Mam już dość, nie wiem co robić, POMOCY

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e34] 524TD przez mrozy nie odpala-umarła?
PostNapisane: 20 grudnia 2009, 18:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 TURING
Kod silnika: M57 dA
no tak odkręciłeś filtr to pewnie zapowietrzył się układ .dlaczego nie nalałeś ciepłej wody ( i tak musiałeś coś wlać) świece najlepiej wykręcać i poklei sprawdzać czy grzeją .teraz to jedynie lina pomóc na rozruszniku przed puszeniem sprzęgła i na 3 lub 4 biegu nawet na 5 jeśli jest ślisko i hejka :) nie polecam holowania ale w twoim przypadku :ok: masz zapowietrzony układ. daj znać .

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 18:31 
Pierwsze kroki

Dodam jeszcze: jest powietrze w przewodzie między filtrem a pompą ok 6cm-ale zazwyczaj było ok 3-4cm i odpalało. po odkręceniu odpowietrznika w filtrze sucho, dolewałem ale nic nie pomaga.
Przewody i wtryski suche, kontrolki na desce prawidłowo się zachowują, poza zieloną ale o tym już pisałem.
Nigdy nie prosiłem o pomoc, zawsze szukałem i sam naprawiałem ale teraz przez te mrozy bardzo proszę o pomoc

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 18:33 
Częsty bywalec

spróbuj na line pompa niema siły zaciągnąć . będzie :ok:

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 18:40 
Pierwsze kroki

Wolałem nie lać ciepłej do zimnego silnika, na szczęście tylko ok 2-3L wlałem. Byłem przekonany że odpali. Na line to może mnie teraz tylko kolega z CC 700 pociągnąć ale on tym nie da rady :/ układ zapowietrzony-możliwe ale że az tak że przez tyle czasu nie zaciągną? mam nowy olbrzymi naładowany aku, więc jak kręcę to pompa powinna zaciągnąć nawet z baku

martinobmw czyli jak założę sprawną pompę do baku to pomoże?

Idę na kolejną walkę z mrozem

Ostatnio edytowano 20 grudnia 2009, 18:48 przez Yaco85, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 18:46 
Częsty bywalec

to nie takie proste jak ci się wydaje niech próbuje tym cc na 4 lub 5 biegu powinien załapać

PostNapisane: 20 grudnia 2009, 18:59 
Pierwsze kroki

Spotkał się ktoś z mało wydajną pompą paliwa w pompie wtryskowej?
Jakie koszta naprawy?
Mam teorie że mam ją już słabą-objawy: braki mocy po chwili ostrej jazdy. Czyli 1-but 2 but i jest ok, 3-but i po 3tyś obr. muli. Albo trasa 120km/h 5 bieg, wyprzedzamy, redukcja 4 i po kilku sekundach muli.
Gdzieś o tym czytałem ale nikt nie zdiagnozował przyczyny.

PostNapisane: 21 grudnia 2009, 23:27 
Pierwsze kroki

Dziś było ocieplenie, 'popsikałem' samostartem, i bunia odpaliła :hurra: nie bez problemówale odpaliła i nie zgasła. Jeździłem pół dnia i jest ok. temat zamykam.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1