BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 05:47

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] Nie odpala
PostNapisane: 24 grudnia 2009, 14:17 
Pierwsze kroki

Witam

Mam następujący problem, nie mogę odpalić samochodu. Moje BMW E39 520i nie wiem dlaczego ale chyba nie podaje paliwa do wtrysków. Kręcę i w ogole nic nie zaskakuje sam tylko rozrusznik kręci. Akumulator jest OK poniewaz wymienialem 2-3 miesiace temu na nowy. Objaw troszke dziwny, mam 2 tygodnie urlopu i w te mrozy nigdzie nie jeżdzilem, pomyślałem aby w niedziele odpalić go chociaż na chwile, pobiegłem do auta odpalił w sekunde, rozgrzałem auto do 90stopni (wskazówka po środku) i wyłączyłem auto. po kilku sekundach odpaliłem znowu - zapalił i po sekundzie zgasł. Od tamtej pory w ogóle nie zapala tylko kreci bez zadnego rezultatu. Mysle ze to filtr albo pompka ale dziwne że tak nadle nie odpalił i następnym razem już nie. Prosze o jakąś opinie bo sam nie wiem co pierwsze kupić czy filtr czy pompke a może nowe świece - jak sprawdzić też nie mam bo auto mam na parkingu a tam miejsca w ogole

Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E39] Nie odpala
PostNapisane: 24 grudnia 2009, 14:36 
Specjalista

Moje BMW: E60
Kod silnika: M54b25
Garaż: www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=60&t=137687 Днепр
Filtr, świece itp eksploatacyjne rzeczy mogą tylko utrudnić rozruch, ale parskając i kaszląc powinien odpalić. Może to być camshaft, albo crankshaft, czyli czyjniki położenia wału lub wałków rozrządu. Wykręć jedną ze świec i zobacz czy jest sucha, czzy mokra i jaki ma kolor. Najlepiej to podłączyć pod coś, na pewno jest jakiś trop w logach.

E38 740i (I 2011 - XII2017)

PostNapisane: 24 grudnia 2009, 15:27 
Forumowicz

a jak wlaczysz auto w pozycje zaplon slyszysz pompke paliwa ??

PostNapisane: 24 grudnia 2009, 16:26 
Pierwsze kroki

Nie mam pojęcia jak słychać pompke, słysze że tylko coś kręci i to wszystko - nic nie kaszle ani nie daje oznak ze zaraz odpali, kiedys miałem problemy z zatkanym filtrem ale wtedy wlasnie kaszlal i nie odpalal a teraz w ogole nie kaszle tylko slychac sam rozrusznik. Auto odpalalo i nagle nie odpala bez zadnych dodatkowych objawów, troszke dziwne dlatego jestem bardziej za pompa

PostNapisane: 24 grudnia 2009, 16:51 
Forumowicz

kurcze nie wiem gdzie moglbys rozpiac uklad zasilania czy przy listwie wtryskowej da sie rozlaczyc dzisiaj byla e34 z 2.0 ale nie zobaczylem czy da sie od strony silnika rozlaczyc doplyw paliwa czy jest zaciskany czy cybantem sciskany

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=13&fg=15
o tak jak by 11 szlo odlaczyc i zobaczyc czy siknie paliwem ale jak nie jest sciskany cybantem to ja bym z tym nie szalal tylko pod tylnym siedziskiem od strony pasazera jest pompa paliwa pod takim deklem jak sciagniesz siedzisko to bedziesz wiedzial o co chodzi i po przekreceniu w pozycje zaplon powienies uslyszec pompe jak ona bedzie chodzic to na kompa

PostNapisane: 24 grudnia 2009, 17:24 
Pierwsze kroki

Ok wielkie dzięki swistak240, jutro to sprawdzę i sie odezwe ale gdyby to byl np filtr to jaki polecacie bo na allegro widze od 35 pln do nawet 220 orginał - warto przepłacać i kupić orginał czy lepiej ten za 35 pln i wymieniać co kilka miesiecy ?

pozdrawiam

PostNapisane: 24 grudnia 2009, 17:38 
Forumowicz

tutaj juz wszysko zalezy od ciebie kup mana albo cos takiego boscha ostatnio stanialy

PostNapisane: 24 grudnia 2009, 17:46 
Pierwsze kroki

Właśnie też nad boshem myślalem cena okolo 80-90pln, a musze i tak kupić bo w lato juz raz mi sie zapchał filtr i do tego czasu nie wymieniłem wiec kupie go napewno jak to nie podziała to pompa, myśle ze swiece śa ok bo chyba tak nagle wszystkie by nie padly

PostNapisane: 24 grudnia 2009, 17:59 
Forumowicz

nie no swiece nie padaja jednoczesnie wszyskie jak cos to jedna a jak z tym paliwem bedzie ok czyli pompka pomuje a dalej nie bedzie chodzila to na kompa trzeba bedzie

PostNapisane: 24 grudnia 2009, 18:05 
Pierwsze kroki

Dlatego jak narazie świece odpadaja, jak pompka bedzie pracowac to moze filtr? Co do komputera to bedzie musial mnie ktos podcholowac, z reszta sam myslalem nad zakupem kabli i programow, koszt okolo 300 pln jak pamietam na jednej stronie, tylko nie bede umial odczytac pewnie bledow, jak myślicie oplaca sie kupic kable do komputera i samemu to sprawdzic?

PostNapisane: 24 grudnia 2009, 18:33 
Pierwsze kroki

byłem z bratem sprawdzić pompke, niestety kręci jak szalony ale pompki brat mowi ze nie slychac, jak stanie sie obok baku to slychac cos chociaz minimalnie ? czy trzeba dopiero zejsc pod kanal i to sprawdzic ?

PostNapisane: 24 grudnia 2009, 18:39 
Pierwsze kroki

A moze to Imobilaiser ? właśnie po tym icydencie co pierwszy raz nie odpalil wyskoczył mi blad na konsoli komputera ze slaba bateria w kluczyku - i faktycznie ledwo co moglem zamknac drzwi dopiero za ktoryms razem kluczyc zadzialal, moze imobilaiser blokowac wtryski ? Teraz kluczyk dziala bez problemu, zamykam drzwi i otwieram - bledu juz tez nie ma :( :( :(

PostNapisane: 24 grudnia 2009, 20:41 
Forumowicz

Adriand napisał(a):
A moze to Imobilaiser ? właśnie po tym icydencie co pierwszy raz nie odpalil wyskoczył mi blad na konsoli komputera ze slaba bateria w kluczyku - i faktycznie ledwo co moglem zamknac drzwi dopiero za ktoryms razem kluczyc zadzialal, moze imobilaiser blokowac wtryski ? Teraz kluczyk dziala bez problemu, zamykam drzwi i otwieram - bledu juz tez nie ma :( :( :(

Kolego ja bym obstawiał imobilaiser wymien baterie. ewentualnie podłacz samochod pod kompa i bedziesz wsio wiedział.

PostNapisane: 24 grudnia 2009, 20:47 
Pierwsze kroki

Pod komputer odpada bo nie bede holował samochodu 10km do najblizszego mechanika, mysle ze to imobilajzer bo tak nagle nic sie nie psuje, auto chodzilo bez zastrzezen nagle blad slabej baterii i auto nie odpala, nie wiem czy to mozliwe ale pierwsze co wymienie baterie

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1