BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 23:11

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E38] Tragedia na koleinach
PostNapisane: 26 grudnia 2009, 02:23 
Częsty bywalec

Moje BMW: 740i, M3
Kupiłem kilka dni temu E38 i auto jest świetne za wyjątkiem jednego problemu który pozbawia jazdę całej przyjemności. Otóż to co się dzieje na koleinach przerasta ludzkie pojęcie. Jeździłem paroma autami które się źle zachowują w koleinach ale żadne z nich się nawet nie porównuje.

Rozmiary opon to:
P 235/55R18
T 255/45R18

Opony mają sporo bieżnika.
Nie pamiętam co to za firma ale nie jest to znany producent, raczej jakaś w miarę budżetowa opona. Jutro sprawdzę i napiszę.

Pytanie jest takie - co z tym można zrobić? Profil jest dość wysoki a opony wcale nie tak szerokie - mam podobne w M3 i auto jedzie prosto nawet na najgorszych drogach. Czy warto by było założyć węższe opony? A może są takie opony które lepiej sobie radzą z naszymi drogami?

Czy mógłby się wypowiedzieć ktoś kto miał taki sam problem w swojej E38 i sobie z nim poradził?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E38] Tragedia na koleinach
PostNapisane: 26 grudnia 2009, 03:44 
Zacna persona forum

Moje BMW: R6+R4
Kod silnika: M52+M42
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=23277
Inur napisał(a):
Pytanie jest takie - co z tym można zrobić?

Wygląda na to że coś nie ''halo'' jest z geomerią zawieszenia.Jedź do warsztatu niech Ci sprawdzą i ustawią porządnie i ''pływanie" powinno ustąpić ;)

PostNapisane: 26 grudnia 2009, 08:46 
Specjalista

Moje BMW: E-36 320i Touring 95
Kod silnika: M52b20
Kolego na pewno trzeba sprawdzić czy przód nie ma luzów ale generalnie te opony są za szerokie na koleiny
ja jeżdziłem na letnich 225 i woziło a na zimówkach 205 jest ok

PostNapisane: 26 grudnia 2009, 09:31 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
ryszard55 napisał(a):
ale generalnie te opony są za szerokie na koleiny

generalnie jak się nie znasz to sie nie wypowiadaj ...

ja w mniejszym aucie mam z przodu 245 z tyłu 265 i na koleinach dyskomfortu żadnego nie odczuwam :)

Inur, sprawdz zawieszenie i geometrie ... na pewno znajdziesz winowajce :)

PostNapisane: 26 grudnia 2009, 11:17 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Borsuk napisał(a):
ryszard55 napisał(a):
ale generalnie te opony są za szerokie na koleiny

generalnie jak się nie znasz to sie nie wypowiadaj ...

ja w mniejszym aucie mam z przodu 245 z tyłu 265 i na koleinach dyskomfortu żadnego nie odczuwam :)

Inur, sprawdz zawieszenie i geometrie ... na pewno znajdziesz winowajce :)

Zapewne tak ale być może to jest spowodowane tylko i wyłącznie większą średnicą opon. Tak naprawdę nie wiadomo na jakiej maksymalnej szerokości opon kolega wcześniej jeździł i może teraz, taki przeskok go strasznie zaskoczył. Ja pamiętaj jak pierwszy raz jeździłem na 225 to myślałem, że samolotem lecę :D Teraz 225 i nawet dość częsty mus wyprowadzania z kolein (na naszych drogach rzecz normalna) nie jest dla mnie żadnych zaskoczeniem albo nowością :)

Nie mniej jednak musisz kolego wszystko sprawdzić, tak jak wyżej inni koledzy piszą. Tym bardziej, że samochód dopiero kupiony, czyli go nie znasz

PostNapisane: 26 grudnia 2009, 11:32 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36
sporo rzeczy do zrobienia, od geometrii bym nie zaczynał bo po co dwa razy za nią płacić jak nie pomorze...?
Sprawdź amortyzatory, najlepiej rozebrać ale to sporo roboty więc jedź na stacje diagnostyczną.
Kolejny punkt to element numer 6
http://bmwfans.info/parts/catalog/E38/Sedan/Europe/740i-M62/LHD/A/1998/july/browse/front_axle/front_axle_support_wishbone/
z tyłu element nr 2
http://bmwfans.info/parts/catalog/E38/Sedan/Europe/740i-M62/LHD/A/1998/july/browse/front_axle/front_axle_support_wishbone/
i na tym schemacie też 2
http://bmwfans.info/parts/catalog/E38/Sedan/Europe/740i-M62/LHD/A/1998/july/browse/rear_axle/rear_axle_support_wheel_suspension/
Nie wypisuje wszystkiego, bo przypuszczam że w zawieszeniu nic nie stuka.

PostNapisane: 26 grudnia 2009, 12:30 
Częsty bywalec

Moje BMW: 740i, M3
Amortyzatory przednie są padnięte, co do zawieszenia to moim zdaniem nie stuka ale znajomy który się przejechał zaczął się doszukiwać jakis hałasów. Załóżmy jednak, że coś tam puka - wystarczy wymiana tych tulejek które podałeś? Widzę że tu zawias jest nieco bardziej skomplikowany niż w E36.

Amortyzatory przednie pewnie trzeba będzie wymienić bo wątpię żeby regeneracja miała jakikolwiek sens.

Dzięki za pomoc, wychodzi na to żeby po prostu zrobić cały zawias :przestraszony:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1