BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 23:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] chip 320 d automat 150 km proszę o opinię
PostNapisane: 26 grudnia 2009, 11:44 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
chciałbym podnieść moc ze 150 koni na okolo 180 w automacie 320 diesel ma obecnie 150 koni . czy ktoś z was próbował juz podnieść moc i ewentualnie na co mogę się narazić czy ktos z was z powodu podniesienia mocy uszkodził sobie w jakis sposób samochód czy tylko słyszeliście o awariach i ewentualnie jakich ?? serdecznie dziekuję .

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: czip E46 320 d automat 150 km proszę o opinię
PostNapisane: 26 grudnia 2009, 12:42 
Forumowicz

Moje BMW: e61 m sport
witam ja chipowalem swoja bmke rok temu z 150 km i 320 nm udalo sie wskoczyc na 185km i 400nm
roznica jest znaczaca jezeli chodzi o moc, spalanie moze leciutko wieksze( ale przciez nie o to chodzi)
co do silnika zmieniam olej i to tak naprawde wszystko, kompletnie nic sie dzialo od tej pory, ale staram sie oczywiscie nie przyspieszac gwaltownie na nie rozgrzanym silniku i przy gaszeniu dbam o chlodzenie turbinki.
osobiscie polecam bo roznica w mocy jest odczuwalna.
mam co prawda manual a nia automat wiec o tych sprawach nie pisze bo sie nie znam, napewno jest tu duzo ekspertow moze oni cos na temat automatu napisza.

viewtopic.php?f=6&t=64634&start=0

Tytuł: Re: [E46] chip 320 d automat 150 km proszę o opinię
PostNapisane: 26 grudnia 2009, 18:52 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: E46
dzięki ;-)

PostNapisane: 26 grudnia 2009, 22:17 
Forumowicz

Moje BMW: e46
nighthunter26 napisał(a):
chciałbym podnieść moc ze 150 koni na okolo 180 w automacie 320 diesel ma obecnie 150 koni . czy ktoś z was próbował juz podnieść moc i ewentualnie na co mogę się narazić czy ktos z was z powodu podniesienia mocy uszkodził sobie w jakis sposób samochód czy tylko słyszeliście o awariach i ewentualnie jakich ?? serdecznie dziekuję .

podzielam obawy i watpliwosci kolegi! mam ten sam motor i automatyczna skrzynie, czytalem za jesli chodzi o manuala to obchodzac sie dobrze z autem to nie ma prawa nic sie wydazyc, ale o chipie do automata nie wiele wiem....

Tytuł: Re: czip E46 320 d automat 150 km proszę o opinię
PostNapisane: 28 grudnia 2009, 22:03 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M57TU2
pietya29 napisał(a):
witam ja chipowalem swoja bmke rok temu z 150 km i 320 nm udalo sie wskoczyc na 185km i 400nm

pietya29 napisał(a):
mam co prawda manual a nia automat wiec o tych sprawach nie pisze bo sie nie znam, napewno jest tu duzo ekspertow moze oni cos na temat automatu napisza.

No i tu leży pies pogrzebany... Informacja, jaką otrzymałem w krakowskim V-Techu - co prawda nie o BMW, ale też w kwestii manual/automat - to, że samochody z automatem raczej nie są poddawane tak radykalnym chipom. Wynika to z obawy o wytrzymałość skrzyni biegów, która nagle dostaje dużo większy moment obrotowy od dołu i nie wydala.

Najlepiej zadzwoń do Mastersa albo V-Techu i zapytaj - nie musisz tm robić, ale informację uzyskasz pewną.

Pozdrawiam,

Piotr

PostNapisane: 29 grudnia 2009, 02:45 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
to prawda, z automatem trzeba ostrożniej niż z manualem, ale to nie znaczy, że wogóle nie można

ja nie żałuje :cwaniak:

wydaje mi się, że z tych seryjnych 150km (zmierz przed robieniem chipa) w dieslu na 175-180km można spokojnie wejść bez większych obaw

P.S. ekspertem nie jestem

PostNapisane: 29 grudnia 2009, 02:59 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 | E46 M3
Kod silnika: M54B30| S54B32
to wszystko zalezy od wytrzymalosci skrzyni, np taki 330cd w automacie mozna spokojnie wykrecic 260KM samym chipem i tutaj mozna sie martwic o wytrzymalosc skrzyni, ale 180km z 320d? mysle ze spokojnie da rade

PostNapisane: 29 grudnia 2009, 19:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Wydaje mi sie, ze rowniez zalezy duzo od kondycji, zarowno skrzyni jak i motoru, wielokrotnie spotkalem sie w niemczech z tym, iz od pewnego przebiegu np 100 tys chipowanie jest odradzane, i nie daja na to gwarancji...wiec cos w tym jest

Co do Twego pytania: Ja osobiscie tego nie robilem, lecz zamierzam na wiosne, sam nie znam osoby, ktora ponioslaby krytyczne badz negatywne skutki chipowania.

Moja rada: Zadzwon, lub skontaktuj sie z jakims szpecem, bo oni sie lepiej na tym znaja, bo coz z tego ze jeden ci powie, ze jest git, jezeli jego autko ma np 40 tys nabiegane a twoj 360 (np.)

moj BEAMER:
viewtopic.php?t=56107

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 8 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1