BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 13:42

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E3x] Skrzynia automatyczna - Automat - 5HP18
PostNapisane: 29 grudnia 2009, 17:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 320iA coupe
Kod silnika: M52B20
5 miesięcy temu zakupiłem pierwszy swój samochód z automatyczną skrzynią biegów a konkretnie E36 320i ze skrzynia 5HP18. Eksploatacja przebiega bezproblemowo i jestem bardzo zadowolony z dokonanego wyboru - wygoda w poruszaniu się po mieście jest nie do przecenienia. Skrzynia, podobnie jak samochód, ma w tym momencie potwierdzone 92000km.
Parę rzeczy mnie jednak, może nie niepokoi ale zastanawia, a że nie miałem okazji poprowadzić innego samochodu z taką samą skrzynią to zapytam tu:

1. Zmiana z biegu 1 na 2 nie przebiega, że tak powiem, niezauważalnie - nie jest to szarpnięcie ani żaden "kop w plecy", raczej wyczuwalny jest taki moment, jakby samochód przestał na chwilę przyspieszać ale poślizgiem bym tego nie nazwał. Przy zmianie z 2 na 3, 3 na 4 i 4 na 5, nic takiego nie ma już miejsca a zmiana z 1 na 2 trwa nieco dłużej i towarzyszy mu mały spadek przyspieszenia i zastanawiam się czy to normalne zachowanie - też tak macie?.
2. Na 1 biegu słychać wyraźne "wycie" (gwizd), które występuje tylko na tym biegu. Byłem w warsztacie zajmującym się ASB, fachowiec się przejechał i powiedział, że to przekładania planetarna tak sobie wyje na 1 biegu i że ten typ tak ma i żeby się nie przejmować. Jak to u Was wygląda?
3. Po przestawieniu dźwigni w pozycję 2, w trybie E i S samochód porusza się wyłącznie na 1 biegu, z kolei w trybie * na biegu 2 (najniższy bieg w trybie *). Macie podobnie?
4. Zmiana położenia dźwigni z N na D jest możliwa bez wciskania przycisku na dźwigni, z D na N tak samo. Z kolei bez wciskania przycisku można przełączyć z R na N, w drugą stronę tak nie działa (pewnie dlatego żeby nie wrzucić na R podczas jazdy do przodu). Też tak macie?
5. Raz jak samochód stał wyjątkowo na dworze i był przymrozek to jak rano wsiadłem i ruszyłem (w miarę spokojnie) to zmiana z 1 na 2 i z 2 na 3 była dość brutalna, przy zmianie z 2 na 3 dostałem takiego kopa w plecy, że walnąłem głową w zagłówek. Po paruset metrach zatrzymałem się na światłach i gdy znowu ruszyłem to nic takiego nie miało już miejsca i nigdy więcej się już nie powtórzyło. Podejrzewam, że to kwestia nagrzania się oleju w skrzyni ale nie zaszkodzi się skonsultować...
6. Jak często zmieniacie olej w swoich skrzyniach?

Komuś może się nie spodobać, że nie założyłem 5 wątków tylko zebrałem to w jeden ale pomyślałem, że taki wątek o skrzyni 5HP18 może być bardzo przydatny dla kogoś, kto nosi się z zamiarem zakupienia auta z taką skrzynią albo już zakupił a nie miał do tej pory do czynienia z automatami - w takim przypadku znajdzie tu przydatne informacje.

Zapraszam do dyskusji!

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E3x] Skrzynia automatyczna - Automat - 5HP18
PostNapisane: 29 grudnia 2009, 18:24 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E46 325Ci bez dach
Kod silnika: M54B25
Witaj kolego...
Ad. 1 Mam dokladnie tak samo...z 1 na 2 delikatnie czuc zmiane, reszta idzie plynnie i dokladnie w czasie przyspieszania mozna wyczuc "zwolnienie". Niestety jest to stara skrzynia i ma zamulke dosyc znaczna.
Ad. 2 Na pierwszym biegu u mnie nic nie slychac. Skrzynia nie powinna "wyc", bynajmniej tak mi sie wydaje.
Ad. 3 Nie sprawdzalem tego jeszcze u siebie, nie omieszkam sprawdzic.
Ad. 4 patrz Ad. 3
Ad. 5 Mam podobnie, znaczy sie nie mam kopow, ale przy zimnej skrzyni bardziej czuc zmiane. Skontrolowalbym stan oleju, jesli dawno temu byl zmieniany albo sprawdzany.
Ad. 6 Mowi sie, ze co 3 wymiana oleju w silniku.

Ja jestem po remoncie generalnym skrzyni (wykonanym wlasnorecznie przy pomocy kolegi ;) ), mozesz zdjecia obejrzec, sa w mojej galerii. Ogolnie ze skrzyni jestem zadowolony. Denerwuje mnie tylko taka przymulka przy zmianach biegow. Pozatym jest good :)

PostNapisane: 30 grudnia 2009, 23:16 
Pierwsze kroki

Zdjęcia widziałem. Niezłe przedsięwzięcie, chociaż sam bym się chyba na to nie porwał... :)
Czy naprawdę nie ma na forum więcej użytkowników skrzyni 5HP18, którzy mogli by się wypowiedzieć w temacie? Śmiało, nie wstydźcie się! ;)

PostNapisane: 31 grudnia 2009, 03:29 
Częsty bywalec

Moje BMW: e36 328i Cabrio
Kod silnika: M52B28
Mam co prawda inna skrzynie ale powiem Ci jak jest u mnie

Ad 1 nie wyczulem czegos takiego u siebie aczkolwiek przy aktywnym trybie dogrzewania skrzyni takie dziwne na pozor rzeczy moga miec miejsce.

Ad 2 To raczej nie jest normalne u mnie czegos takiego nie ma.

Ad 3 U mnie jest tak ze jezeli stoje w miejscu i wrzuce 2 to ruszam z 1 biegu i ciagnie ta jedynke bardzo wysoko 2 tez potem 3 pewnie tez acz kolwiek nie jechalem nigdy tak szybko na 2 trybie skrzyni. W teori powinno byc tak ze jezeli jedziesz np 130 km/h i wrzucisz 2 to skrzynia zrzuci ten bieg dopierdo gdy zwolnisz do odpowiedniej predkosci. Jezeli juz bedziesz jechal na 2 biegu i depniesz w podloge to nie martw sie ze bedziesz pilowal silnik na odcince, skrzynia sama wrzuci 3 bieg. Tak ten tryb dziala i jest to normalne.

Ad 4 tego aukrat nie sprawdzalem ale wydaje mi sie ze tak nie powinno byc. To zabezpieczenie jest po to zeby Ci sie przypadkiem nie zmienil tryb z D na N podczas jazdy bo grozi to uszkodzeniem skrzyni biegow. Na R Ci skrzynia podczas jazdy do przodu nie przerzuci. Ale uwaga to zabezpieczenie nie jest aktywne gdy skrzynia pracuje w trybie awaryjnym. Wiec nie radze sprawdzac czy to dziala grozi to powaznym uszkodzeniem skrzyni biegow.

Ad 5 tak jak pisalem wczesniej przy aktywnym trybie dogrzewania dzieja sie rozne dziwne rzeczy ;) nie nalezy sie tym martwic zabardzo.

Ad 6 ja jeszcze nie zmienialem ale o zmienianiu oleju jest fajny temat na forum poszukaj.

PostNapisane: 31 grudnia 2009, 11:20 
Pierwsze kroki

Mówiąc, że masz inną skrzynię, masz na myśli skrzynię w tym e36 328i Cabrio? Jeżeli tak to chyba jest ta sama skrzynia co w 320i - czyli 5HP18... Poprawcie mnie jeżeli się mylę

PostNapisane: 31 grudnia 2009, 13:55 
Częsty bywalec

Tak w 328 mam skrzynie A5S 310Z chyba ze to ta sama ale wydaje mi sie ze nie ;)

PostNapisane: 1 stycznia 2010, 15:48 
Forumowicz

Moje BMW: E36 320iA, E39 520iA
Kod silnika: M50B20, M52B20
Moja skrzynia ma 180 tys olej wymieniałem około 20 tys temu
nie wyje na żadnym biegu
Tryb Zima " * " powoduje ruszanie auta z drugiego biegu by koła nie mieliły na śniegu, nie jestem pewny ale wydaje mi się że wolniej również zasprzęgla silnik z biegiem tzn że dłużej jedzie na pół-sprzęgle ale to moje prywatne przemyślenia i odczucia
na 2 nie powinno moim zdaniem samo zmienić na 3 bo na tym to właśnie polega żeby skrzynia trzymała 2 nawet jak jedziesz z 6 tys obrotów (również nie testowałem tego jadąc na 2 do odcinki więc może się mylę)
Wymiana oleju Owszem ale tylko w dobrym warsztacie i wysokiej klasy olej :!:

Automat to piękna sprawa więc dbaj o niego a sam będziesz zadowolony z auta przez długi jeszcze czas :ok:

BMW uchyla nam skrawek nieba za życia :)

PostNapisane: 1 stycznia 2010, 23:29 
Częsty bywalec

StraHu na trybie 2 jezeli dochodzisz do odcinki to zmienia bieg na 3. Jest to zabezpieczenie abys nie zakatowal silnika. Oczywiscie nic nie stoi na przeszkodzie zebys jechal na tych 6 tysiacach ale przy odcince zmienia bieg na 3.

Automat nie kazdemu pasuje ale ja juz z wlasnej nieprzymuszonej woli nie kupie auta z manualna skrzynia no chyba ze typowo do sportu/zabawy

PostNapisane: 2 stycznia 2010, 00:58 
Pierwsze kroki

Dzięki za info, panowie.
Mi właśnie wydaje się, że dwójka się zasprzęgła dłużej niż inne biegi.
StraHu, a co z punktem 4, czyli zmienianiem położenia dźwigni bez wciskania przycisku? Też tak masz w swoich?
Co do punktu 3, to wiem, że w położeniu dźwigni "2" auto jedzie na 2-ce w trybie *, bo takie jest założenie trybu zimowego, ale w trybach E i S jedzie na 1-ce... Moglibyście sprawdzić u siebie czy też tak macie, bo strasznie mnie to intryguje?

PostNapisane: 2 stycznia 2010, 15:20 
Forumowicz

marasss napisał(a):
w położeniu dźwigni "2" auto jedzie na 2-ce w trybie *, bo takie jest założenie trybu zimowego, ale w trybach E i S jedzie na 1-ce...

Dokładnie tak to wygląda w autach z silnikiem 6r jak sądzę bo tryb sekwencyjny zaczyna się od 2
w autach 4r biegi na skrzyni zaczynają się od 1 i nie wiem dokładnie o co kaman ale myślę że ma to związek z mocą silnika itd
Ruszanie z 2 jest nieekonomiczne więc w trybie E taki tryb odpada z tego względu więc auto rusza z 1
Ruszanie z 2 jest niezbyt szybkie więc w trybie S również odpada taka opcja i auto rusza z 1
Ruszanie z 2 poparcie ma jedynie w trybie zimowym
:)

Ja to tak widzę

PostNapisane: 2 stycznia 2010, 17:57 
Pierwsze kroki

No tak ale trybie E i S w pozycji "2" nie zmienia na 2-kę i jedzie cały czas na 1-ce

PostNapisane: 2 stycznia 2010, 19:35 
Forumowicz

eeee to coś się spsuło :(
u mnie dochodzi do 6500 obr/min i wrzuca 2 i tak to powinno wyglądać moim zdaniem
a jadąc na E na tej jedynce jak wrzucisz 3 to wrzuca 3 czy 2 :?:

u mnie na 100% wrzuca 1 jak stoję lub jadę bardzo wolno i zapnę 2
jak dojdzie powyżej 6 tys obr przerzuca na 2 potem trzyma 2 chyba że bardzo zwolnię to znów zrzuci na 1

PostNapisane: 4 stycznia 2010, 00:09 
Pierwsze kroki

Sprawdziłem to - w położeniu "2" i w trybach E i S rzeczywiście wrzuca 2-kę ale dopiero przy ok. 6000 obr.
Z kolei zauważyłem, że można zmieniać położenie dźwigni R-N-D bez wciskania przycisku... Myślicie, żeby rozkręcić to i zajrzeć do dźwigni?

PostNapisane: 4 stycznia 2010, 01:00 
Częsty bywalec

Bo tak ma ten tryb 2 dzialac. To jest po to ze jak ciagniesz nie wiadomo jak ciezka przyczepe(czego z samochodami w automacie sie robic nie powinno) lub jak wyjezdzasz pod jakas bardzo stroma gore to musisz trzymac silnik na obrotach zeby sie tam wygramolic ;D

Co do zmieniania trybow RND przez przycisku to jest to niedopuszczalne. Lepiej to napraw bo jezeli przypadkiem podczas jazdy zmienisz tryb na N to mozesz bardzo powaznie uszkodzic skrzynie. Przypuszczam ze wczesniej jezdzil jakis rzeznik ktory nie ma pojecia o tym jak sie powinno jezdzci samochodem z automatyczna skrzynia biegow i sie troche na niej powyzywal.

PostNapisane: 6 stycznia 2010, 00:55 
Pierwsze kroki

Nie sądzę, żeby jedyny poprzedni właściciel (babcia rocznik '37) wyżywała się na dźwigni. W sumie raz podczas jazdy ok. 100km/h dziewucha mi niechcący przestawiła z D na N i nic się nie stało, od razu wrzuciłem z powrotem na D i jechaliśmy dalej. Ale koniecznie muszę zajrzeć do tej blokady. Ktoś rozbierał dźwignię i wie jak się do tego zabrać?

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 17:05 
Częsty bywalec

marasss napisał(a):
Nie sądzę, żeby jedyny poprzedni właściciel (babcia rocznik '37) wyżywała się na dźwigni.

:rotfl: :rotfl: :rotfl:

sorry musialem

PostNapisane: 19 kwietnia 2010, 20:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 325 TDS
Kod silnika: M51
Witam,

Od 2 miesięcy mam E36 2.5 TDS. Skrzynia 5HP18, przejechane ma 250K. Jezeli chodzi o pkt. 2 to mam to samo. Skrzynia wyje na jedynce, mocniej jak jest zimna, po rozgrzaniu wycie cichnie, ale jest minimalnie slyszalne. W srode jade do midparts w Wawie wymienic olej w skrzyni(poprzedni wlasciciel nie wymienial go w cale...) i podlaczyc pod kompa. Zobaczymy co powiedza magicy. Dam znac co i jak.

PostNapisane: 19 kwietnia 2010, 22:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
jak znam ten warsztat to zaleca remoncik skrzyni,napisz co i jak

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 06:36 
Pierwsze kroki

Kolego sprawa jest prosta. Jezdze z 5HP18 juz 4 lata.
* TRYB ZIMOWY + blokada biegu np. 4 powoduje, ze skrzynia RUSZA I JEDZIE Na 4 biegu - bardzo przydatne gdy trzeba ruszyc na lodzie etc

W normalnych trybach E i S blokada sluzy do GÓRNEJ blokady biegu... czyli jesli dasz E lub S i np. 3 to skrzynia będzie jechala normalnie 1-2-3 ale ostatnim biegiem, ktory zapnie jest 3. Służy to np. do zjezdzania z gór, ciągniecia przyczep. Blokujesz 3 czy 4 bieg i skrzynia wiecej po prostu nie wrzuci!.

Co do wszelkiego PUKANIA, WYCIA, STUKANIA - 5HP18 nie jest starą 4 biegową skrzynią tylko porządnym automatem - gdy jest sprawny jest cicha, szybka a biegi powinny załaczac sie prawie! niezauwazalnie. Oczywiscie nie chodzi tak jak DSG czy nowe skrzynie BMW ale czasami zmiana biegów jest w ogole niewyczuwalna!

PostNapisane: 20 kwietnia 2010, 06:58 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 325 TDS
Kod silnika: M51
Zalecaja remont..., ktory z tego co słyszałem cenowo zaczyna się od 2500 PLN. Ile może kosztować wymiana przekładni planetarnej pierwszego biegu? Ktoś się orientuje? marasss - dlugo juz jezdzisz z tym wyciem?

PS: Przeszukalem inne fora i okazuje sie, ze przyczyna wycia moze byc niedostateczny poziom oleju lub dlugo nie wymieniany olej.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 49 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1