BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 16:29

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] komputer pokładowy
PostNapisane: 21 października 2009, 11:42 
Pierwsze kroki

Witam. Jestem nowy.
Mam problem z BC na manetce kirunków. Kupiłem e46 z 2000r. i od początku pokazywało mi na wyświetlaczu tylko godzinę mimo przycisku BC. Niedawno spadła temperatuta poniżej +3. Czytałem że komp sygnalizuje możliwe oblodzenia jezdni. Tak też było. Pokazała się temperatura na wyświetlaczu i pali sie do teraz. Nie reaguje na wciśnięcie BC. Wiem że włączenie jakiejś funkcji( np. chwilowe spalanie) po wyłączeniu i włączeniu zapłonu bedzie ją pokazywać. Oglądałem przełącznik kierunków i mam 4 przewody. Może ktoś wie jak sprawdzić czy to przełącznik czy coś innego.
Pozdrawiam.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2009, 09:36 
Pierwsze kroki

Czy nikt nie ma takiego problemu. Możektoś wie ja to zweryfikować.

Tytuł:
PostNapisane: 29 października 2009, 10:43 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52B28
jak wogole nie wyswietla tych funkcji to moze byc taki problem ze ktos odlaczal akumulator wczesniej i zeby je aktywowac trzeba uzyc DIS-a,przynajmniej tak bylo u mnie.pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 19:43 
Pierwsze kroki

Dzięki. Ale nawet funkcje zmiany stopni "celcjusz" na "kelwina" mi działają. Ja obstawiam że to manetka z BC, ale nie chcę inwestować jeżeli nie będę pewien. Musi być jakiś sposób żeby to sprawdzić. pojechał bym gdzieś na komputer ale wszędzie mam daleko no i trzeba się umawiać na odległe terminy. Teraz zrobiłem reset ustawień kompa i zaczeło wyświetlać godzine. Wieczorem spadła temperatura poniżej + 3 i znowu wyświetla tylko temperature. Szlak mnie trafia że nie mogę innych funkcji uruchomić.

Tytuł:
PostNapisane: 2 listopada 2009, 20:32 
Przyjaciel forum

Moje BMW: ///Z3
Kod silnika: M43TUB19
Garaż: viewtopic.php?f=6&t=173199
Witaj! to podobno częsty przypadek, ja tak miałem i 2 moich znajomych również. Zepsuła Ci się manetka. Jednak nie musisz kupować nowej, ja swoją naprawiłem. W środku manetki są 2 kabelki od BC i one się przecierają. Żeby się do niej dostać musisz zdjąć kierownice, taśmę pod kierą i już możesz wyjąć manetkę. W sumie chyba 8 śrubek i po sprawie. Godzina czasu z lutowaniem i możesz się cieszyć funkcjami BC. Jeśli chcesz mogę Ci dokładnie napisać co i jak po kolei odkręcać. Ja swoją naprawiałem tydzień temu więc dokładnie pamiętam. Pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 5 listopada 2009, 18:32 
Pierwsze kroki

Dzięki Piter za info. A jednak można to naprawić. Jak możwsz to opisz jak do tego się dobrać, a nie omieszkam tego sprawdzić. Może po naprawie odejdą mi nerwy że wreszcie wszystko działa.

Tytuł:
PostNapisane: 6 listopada 2009, 21:17 
Przyjaciel forum

No ja też sie denerwowałem. To naprawde prosta sprawa i nie trzeba mieć specjalnych umiejętności żeby sie dobrać do manetki. Trzeba mieć tylko klucz do kół którym odkręcimy kierownice, wkrętaka krzyżykowego i klucze gwiazdkowe takie: http://images41.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/113/e6c640cf9081b196.jpg 3 rodzaje wielkości.
Najlepiej nie wyjmuj kluczyków ze stacyjki żeby się kierownica nie zablokowała
1. Odkręć kluczem gwiazdkowym air bag (dwie śruby z tyłu kierownicy)
2. Odepnij wtyczki od poduszki i od tej pory nie włączaj zapłonu!!!
3. Kluczem do kół odkręć kierownice najlepiej przytrzymując ją sobie kolanami
4. Jak już zdjąłeś kiere to zdemontuj plastikowe obudowy kolumny kierownicy (górna jest na jedną śrubkę krzyżykową koło licznika, dolna jest na zatrzaski więc delikatnie odciągaj)
5. Teraz przy manetkach widać 4 śrubki gwiazdkowe po dwie przy każdej manetce - odkręć wszystkie i już możesz wyjąć manetkę (odepnij tylko wtyczke)
6. Rozkręć manetke (2 malutkie śrubki gwiazdkowe - ja rozkręciłem malutkim śrubokrętem płaskim)
Na 99% któryś z 2 kabelków będzie przetarty - zlutuj, zaizoluj i ciesz się funkcjami BC
Pamiętaj nie włączać zapłonu gdy jest nie podpięty air bag. Jak masz klucze to godzina roboty nawet jak masz 2 lewe ręce

Tytuł:
PostNapisane: 7 listopada 2009, 08:01 
Pierwsze kroki

Dzięki za info. Odezwe się jak zrobie. Pozdrawiam

Tytuł: Re: [E46] komputer pokładowy
PostNapisane: 16 listopada 2009, 16:39 
Pierwsze kroki

Właśnie w piątek dobrałem się do tego przełącznika z BC. Tak jak pisałeś że prawdopodobnie przerwany jest jeden z kabelków w przełączniku. Chwila roboty i wzsystko działa. Tylko do odkręcenia kierownicy potrzeba klucz 16 mm. Tam nie ma co nawet popsuć. Jeszcze raz dzięki i tylko się cieszyć z tych funkcji BC.

PostNapisane: 16 listopada 2009, 17:45 
Przyjaciel forum

picia76 napisał(a):
Chwila roboty i wzsystko działa. Tylko do odkręcenia kierownicy potrzeba klucz 16 mm. Tam nie ma co nawet popsuć.

Dokładnie, naprawde chwila roboty. No ja jakoś poradziłem sobie kluczem od kół ale chyba rzeczywiście 16ka byłaby lepsza. Ciesze sie że Ci sie udało

PostNapisane: 16 listopada 2009, 17:57 
Pierwsze kroki

A mam jeszcze jedno pytanie. Czy przy każdym włączeniu zapłonu załącza sie nawiew? Nawet jeżeli ręcznie wyłącze nawiew a póżniej wyłączam zapłon i ponownie włączam to znowu włącza sie nawiew. Czy to jakoś moża wyłączy.

PostNapisane: 16 listopada 2009, 19:49 
Przyjaciel forum

u mnie też tak sie robi ale nigdy mi nie przeszkadzało bo to trwa jakąś sekunde. Jakby jakiś test czy działa i od razu się wyłącza po odpaleniu silnika

Tytuł: Re:
PostNapisane: 31 grudnia 2009, 17:51 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47
piterek_k napisał(a):
No ja też sie denerwowałem. To naprawde prosta sprawa i nie trzeba mieć specjalnych umiejętności żeby sie dobrać do manetki. Trzeba mieć tylko klucz do kół którym odkręcimy kierownice, wkrętaka krzyżykowego i klucze gwiazdkowe takie: http://images41.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/113/e6c640cf9081b196.jpg 3 rodzaje wielkości.
Najlepiej nie wyjmuj kluczyków ze stacyjki żeby się kierownica nie zablokowała
1. Odkręć kluczem gwiazdkowym air bag (dwie śruby z tyłu kierownicy) PYTANIE: Air bag sie odkreca czy srubokretem sie go jakos podwaza sprezyny przytrzymujace? - widze ze masz 4ramienna kiere ja mam ta 3ramienna z obsluga radia i tempomatem czy to robi roznice ??

PostNapisane: 2 stycznia 2010, 17:14 
Forumowicz

Moje BMW: E46 316i
Kod silnika: M43TU B19
witam, w sumie podpiąłem się do waszego tematu, ale w moim autku miałem to samo!!! zaraz rano po przeczytaniu waszych postów zabrałem się do roboty, no i efekt jest działa :) był dokładnie przerwany 1kabelek, godzinka roboty no może z paroma minutami :) POWODZENIA!!! i dzięki wszystkim!!!

PostNapisane: 2 stycznia 2010, 20:30 
Przyjaciel forum

No dokładnie! Większość kupuje manetki na allegro a wystarczy złączyć kabelki w manetce. Nie wydaje mi się żeby mogło się tam stać coś innego, chyba że uszkodzenie mechaniczne.
Jeśli chodzi o air bag to ja odkręciłem od tyłu kierownicy 2 śruby i cały środek kiery odskoczył i wystarczyło już tylko odłączyć wtyczkę. Myśle że w kierownicy trójramiennej jest tak samo

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 13:32 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320D
Kod silnika: M47
U mnie bylo to samo - airbag jest przykrecony 2 srubami. Najwiekszy problrm mialem z tymi plastikowymi zatrzackami co mocuja od spodu obudowe kolumny kierownicy. Jedna udalo mi sie polamac :/ bo nie wiedzialem czy ja sie wyjmuje czy nie. pozniej poszlo jak z platka. Diagnoza: jeden przewany kabelek - zlutowany i po sprawie.
A jeszcze jedno pytanie: Jak rozebrac sama manetka - gdyby kabelek urwal sie blizej brzegu manetki to nie dalbym rady go polutowac.
Pozdrawiam

PostNapisane: 5 stycznia 2010, 16:55 
Forumowicz

przed rozpoczęciem roboty radzę odłączyć aku żeby wam póżniej airbag nie świecił!!!a żeby zdjąć manetkę nie trzeba "podłamywać zatrzasków" wystarczy odkręcić 4 takie większe śruby po kantach kolumny kierownicy, odchylić całe mocowanie i manetkę da się wyjąć z tych 2 zatrzasków:)

PostNapisane: 5 stycznia 2010, 22:07 
Przyjaciel forum

kicer1983 napisał(a):
przed rozpoczęciem roboty radzę odłączyć aku żeby wam póżniej airbag nie świecił!!!

Wystarczy poprostu nie włączać zapłonu ;)

PostNapisane: 26 stycznia 2010, 18:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 Compact
Kod silnika: M47 D20TU
Fajny temat, jestem tu nowy i akurat też mam ten problem. Autko to E46 318td Compact z 2003 (już po lifcie, z maja 2003), myślicie, że to to samo będzie? Dodam, iż cała rzecz stała się po montażu alarmu, ale po sprawdzeniu auta komputerem, sprawdzeniem wszystkich styków i wreszcie kompletnym odłączeniu alarmu problem nie zniknął. Brać się za lutowanie manetki czy może być coś innego? Pozdrawiam!

PostNapisane: 26 stycznia 2010, 20:11 
Forumowicz

Spróbować można ,bo nic więcej się nie zepsuje tylko możesz naprawić!!! ;) a ta godzina roboty nikogo nie zbawi...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1