jeffrey1212 napisał(a):
opanuj jeden ale dobrze
Dobrze to znaczy jak? Poziom B2 wystarczy?
Borsuk napisał(a):
im więcej tym lepiej
nigdy nie znasz dnia ani godziny kiedy dany język sie przyda
EDIT:
Jefrrey w tych czasach jeden język to zdecydowanie za mało
Święta prawda. Wystarczy popatrzeć na oferty pracy i wymagania pracodawców co do znajomości języków obcych. Jedni wymagaję np. angielski i francuski, inni angielski i mile widziany hiszpański, inni niemiecki i rosyjski , a inni włoski. Jeśli znasz angielski, niemiecki,włoski,hiszpański,francuski i rosyjski na przyzwoitym poziomie to na 99% spełniasz wymagania pracodawcy jeśli chodzi o znajomość języków obcych i jesteś mniej ograniczony przy szukaniu pracy.
Mood napisał(a):
Ja uważam że dzisiaj oczywiście im więcej tym lepiej,ale nie sztuka "znać" 10 języków i umieć powiedzieć tylko np "mam na imię Krzysiek,albo ładna dziś pogoda",tylko sztuka znać np 3 i poradzić sobie w każdej rozmowie,na każdy temat.A języki typu chiński czy arabski,to chyba jednak jeszcze nie to co jest przynajmniej w naszym kraju jakimś super atutem.Przynajmniej narazie.Z tym że mogę się mylić...
Oczywiście takiego "znania" nie miałem na myśli. Myślałem raczej o znajomości na poziomie B2 ,a w przypadku chińskiego czy arabskiego A2 też już coś znaczy. Angielskiego nie problem się nauczyć, nie tylko dlatego,że jest prosty, ale także dlatego,że przeróżnych materiałów do nauki i słowników jest cała masa,a znalezienie szkoły językowej nawet w niewielkiej miejscowości nie jest wielkim problemem, materiałów do nauki chińskiego jest mało, ich dostępność słaba, szkołę językową znajdzie się tylko w dużych miastach.
Tak naprawdę to nigdy nie nauczysz się języka obcego tak,że nie zaskoczy cię żadna rozmowa i żaden temat, bo jest on dla ciebie i pozostanie obcy
Kyokushin napisał(a):
PiotrekW napisał(a):
Czy lepiej uczyć się "normalnych" języków obcych typu angielski
Bez angielskiego, tak jak Bobby napisał, ciężko jest funkcjonować
Akurat z angielskim nie mam problemów, zresztą z językami obcymi w ogóle, zawsze mi dobrze szły i lubiłem się ich uczyć. Obecnie uczę się hiszpańskiego, wcześniej były angielski,niemiecki i włoski.