BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 08:31

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] Rigni? żarówki? a Polskie prawo
PostNapisane: 15 listopada 2009, 19:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Witam. chciałem zapytać Was koledzy odnośnie montowania ringów. Chciałem takowe sprawić sobie do Bemki, jednak niemam lamp ksenonowych tylko zwykle... boję się że będzie to troche lipnie wyglądało... posiada ktoś taki zestaw (mam na myśli kupno niebieskich ringów) ? Chciałem również zapytać jak to się ma z Polskim prawem bo niebardzo orientuje się w tym temacie... oraz chciałem zapytać czy do zwykłych lamp można zakupic żarówki (coś ala efekt xenon) by dawały np. niebieskie światło, albo białe i czy woogole jest takie coś bo w tym temacie jestem zielony... :( proszę was o rady... Pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Rigni? żarówki? a Polskie prawo
PostNapisane: 15 listopada 2009, 20:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540i ACS5 / 323i
Kod silnika: M62B44, M52b25
Garaż: mam
To że nie masz lamp ksenonowych w niczym nie przeszkadza - śmiało możesz montowac
przeciez wiele nawet fabrycznych modeli nie ma ksenonów a ringi jak najbardziej
Jeśli zamontujesz ringi niebieskie to nie będziesz mogł na nich jezdzic normalnie po ulicy, prawo dopuszcza jedynie zółta bądź białą barwe swiatła - więc o iloe za żółte bądź białe ringi jeszcze nie słyszałem żeby kogoś zatrzymali to za jazde na niebieskich, czy czerwonych na pewno będzie problem...
do zwykłych lamp najlepiej kupic Philipsa Blue Vision - świecą białym światłem jak patrzysz z kabiny - natomiast w lampie czy soczewce jest niestety barwa żółta ale bardzo delikatna - chyba n ajlepsza opcja, ewentualnie jeszcze Osram te +50 czy jakoś tak one też mają bardzo delikatna barwe żółtą w lampie

Tytuł: Re: [Exx] Rigni? żarówki? a Polskie prawo
PostNapisane: 16 listopada 2009, 16:23 
Zacna persona forum

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M50B30
Garaż: e36 325i alpinweiss http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=154980 e38 740i http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=145154 moje byłe e36 w Dakarze http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=114724 e39 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=103364 moje byłe e36 GT http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=34223
jaka kolwiek ingerencja w lampę sprawia że traci swoją homologację więc nawet za żółte ringi można stracić dowód :P

PostNapisane: 16 listopada 2009, 17:00 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540i ACS5 / 323i
Kod silnika: M62B44, M52b25
Garaż: mam
ale żółte albo białe nie są tak prowokujące he he :rotfl:
a jak coś to tak fabryka dała ;)

PostNapisane: 16 listopada 2009, 17:20 
Przyjaciel forum

Moje BMW: to gokart
Kod silnika: M20B25
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=121082
Zacznijmy od tego, że w oryginalnych lampach bez xenonu nie było i nie ma ringów.

Druga sprawa, to fakt, iż w lampach halogenowych (bez soczewki) ringi wyglądają "lipnie".

Trzecia sprawa - niebieskie ringi to już w ogóle :wstyd: . I kontynuując kwestię koloru : czerwony i niebieski są zarezerwowane dla służb więc możesz o takich zapomnieć.

I to by było na tyle.

Choć sam mam ringi, w kolorze chyba najbliższym z możliwych jeżeli chodzi o oryginał, to nadal mam wobec nich mieszane uczucia...

PostNapisane: 16 listopada 2009, 18:10 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Najprościej. Ringi (Angel Eyes) W Polsce są dozwolone do normalnej jazdy tylko w barwie żółtej lub Białej.
Pozostałe: zielone, czerwone, niebieskie służą jako do wystaw tuningowych czy różnego rodzaju pokazów.
Ja mam założone CCFL białe i fajnie to wygląda :hyhy:

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

PostNapisane: 18 listopada 2009, 18:23 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320i
Kod silnika: m54b22
Też mam białe CCFL i raz podczas kontroli policjant się do nich przyczepił, co to jest itd. Powiedziałem że BMW mają takie postojówki i dał sobie spokój :cool:

PostNapisane: 22 listopada 2009, 10:43 
Forumowicz

Moje BMW: E36
radzilbym ci nie zakladac zarowek o zwiekszonej mocy np z 55w na 100w moze 100 watowki swieca lepiej ale np na dluzszej trasie potrafia bardzo nagrzac lampe i ja uszkodzic kupuj zarowki sprawdzone . najlepiej renomowanych firm tutaj sprawdza sie powiedzenie kupujesz tanio kupujesz dwa razy.

PostNapisane: 24 listopada 2009, 22:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Ja popieram kolege, ktory powiedzial ze jakiekolwiek ingeracje powoduja, iz nie jest swiatlo dopuszczone do ruchu. Koledzy, ktorzy maja jakiekolwiek ringi dolozone(niewazne jaki kolor) wszyscy jedziemy na jednym niedozwolonym wozku!!!!!
czy to sa zielone czy zolte.....nie wolno i tyle. Fakt iz do czerwonych szybciej sie doczepia niz do bialych czy zoltych, ale jak traficie obcykanego swinie to i tak zrobi pozadek z tymi waszymi ringami.

moj BEAMER:
viewtopic.php?t=56107

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 12:48 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
a czy włożenie zarowek typu "efekt xenon" tez powoduje utrate homologacji? czy do zwyklych lamp można dać takie zarówki?

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 15:59 
Forumowicz

Moje BMW: a3 8P
Garaż: było:
e46 320d ,
e90 Lci 318d+
jest a3 2.0 tdi +++
ja mam ringi białe CCFL w lampie bez soczewki do tego żarówki philips blue vision i wyglada to fajnie moim zdaniem chodż wiadome z soczewka było by lepiej :) pozdro

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 18:54 
Forumowicz

Moje BMW: było E36 jest E46
Kod silnika: M52B28TU
zibi-M napisał(a):
ja mam ringi białe CCFL w lampie bez soczewki do tego żarówki philips blue vision i wyglada to fajnie moim zdaniem chodż wiadome z soczewka było by lepiej :) pozdro

Zalozylem biale CCFL majac BlueVision bez soczewki no i wyglada to slabo. BlueVision nie jest tak super biale jak ring CCFL. Zaczalem zalowac ze nie sa jednak zolte. Ale Sw. Mikolaj okazal sie myslacy i w prezencie jescze znalazlem HID 8000K.

Dlatego Najbardziej polecam zolte ringi do zarowek i biale do ksenonu. A propo ksenonu najlepiej swieci 6000K ta barwa ma najwiecej lumenow i na tabeli barw jest najbielsza zadne tam 4300 i 5000. A ciekawostka jest to ze 4300K uwazane za najlepsze ma duzo mniej lumenow niz 8000K. Dlatego wybralem 8000K by byla lekka poswiata niebieskiego. Niebieskie to sa 10000K

PostNapisane: 3 stycznia 2010, 20:56 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320D
a ja nie polecam hid pseudo xenonow gdyz jest to badziew jakich malo nic nie widac na drodze i dodatkowo innych oslepiaja i jestem zdania ze za to dowod wezma na bank a nie za ringi pozdrawiam

PostNapisane: 4 stycznia 2010, 18:35 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 Cabrio x2 :)
Kod silnika: M52B20&M52TUB28
Witam, ja mam białe ringi. Kontrole już miałem (bardziej trzepanką bym to nazwał), zaglądał coś tam w te moje lampy i stwierdził że powinny jeszcze swiecić postojówki (oryginalne żaróweczki), a ja mówię, że przecież ma być swatlo białe/żółte i nie oślepiające i takie też jest z ringów. Przyglądał się jeszcze tym lampom chyba z minute z bliska (chyba czytał czy jest homologacja na szkle), po czym stwierdził, że to jakieś lampy z allegro (chociaż pisze na nich bosch :rotfl: ). To ja mu na to, że auto takie kupiłem we włoszech, a tam allegro nie ma - tak zakończyłem rozmowę z panem milicjantem :cwaniak: Więc na białych czy żółtych możesz śmiało jeździć. Żarówki testowałem PH BlueVision, PH Nightguide, Osr. Coolblue i wszystkie są żółte w porównaniu do ringów. Kupiłem w końcu żarówy Optima (chińszczyzna jakaś) za 17 zł i w końcu są prawie białe, ładnie w nocy świecą, widoczność też dobra. Rozważam jednak Hid-y ale 4300K/5000K, będzie tylko białe światło to się może milicja nie przyczepi.

Zobacz żółtka!!!

Zobacz czarną waryjatkę!!!

Ostatnio edytowano 4 stycznia 2010, 21:57 przez bieniu, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 stycznia 2010, 20:53 
Forumowicz

Moje BMW: było E36 jest E46
Kod silnika: M52B28TU
mfwlkp napisał(a):
a ja nie polecam hid pseudo xenonow gdyz jest to badziew jakich malo nic nie widac na drodze i dodatkowo innych oslepiaja i jestem zdania ze za to dowod wezma na bank a nie za ringi pozdrawiam

To co ty kupiles ? Chyba zarowki ala Xenon H.I.D. Albo wlozyles i nie ustawiales swiatel. Albo jakies 2300K lub powyzej 12000K lub jakies green lub inny wynalazek.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1