BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 22 czerwca 2025, 15:48

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] odłaczony EGR
PostNapisane: 3 stycznia 2010, 23:49 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
WITAM WSZYSTKICH!
mam pytanko,niedawno zakupiłem bmw3 e46 1999rok,była bardzo mułowata,dusiła się przy większych prędkościach(czułem jakby paliwo się odcinało tak że o wyprzedzeniu mogłem zapomniec)a ze startu zbierała się tak że rowerem można mnie było wyprzedzić,dopiero przy około 3000tys obrotów zaskakiwała,więc zaprowadzłem ją do mechanika.,mechanik po podłączeniu do kompa stwierdził że wyskakuje błąd EGR,zostawiłem mu autko aby się nim zajął,trwało to zaledwie 2 godz.kosztowało 150zł,po odebraniu od mechanika samochód zamienił się w rakietę,na 1,2,3, biegu wbijał w fotel.Byłem bardzo zadowolony,jednakże przy demontażu plastikowej obudowy z silnika zauważyłem że wszystko co on zrobił aby poprawić dynamikę pracy silnika to to że włożył pomiędzy łączenie jednej rurki metalowej z drugą wyciety kawałek blachy na wzór podkładki,tym zablokował mi przepływ spalin.Autko miało kopa,po wyciągnieciu tej blachy i założeniu normalnej podkładki auto zrobiło sie znowu mułowate.Moje pytanko do was jeśli ktos wie pomózcie,-po co on to zrobił?,czy tą blachę lepiej założyć i znią jeździć?,czy nic się nie stanie ze silnikiem jesli będzie założona?,kiedy spalanie jest mniejsze z tą blachą czy bez niej? czy więcej kopci gdy założona jest ta blacha?oraz dlaczego wyskoczył mu błąd egr co może być przyczyną.mój e-mail:roper2@wp.pl jeśli ktos jest w temacie to proszę o pomoci szybką odpowiedź na forum.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: BMW3 E46 odłaczony EGR
PostNapisane: 4 stycznia 2010, 00:09 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
Kod silnika: 320D
mam to samo auto i rok, też mi kiepsko ciągnie, ale sam czyściłem EGR, bez rezultatu. Możesz zrobić zdjęcie tego co Ci założył ? byłbym Ci wdzięczny

PostNapisane: 4 stycznia 2010, 00:15 
Pierwsze kroki

jutro postaram sie zrobic i prześlę

PostNapisane: 5 stycznia 2010, 23:20 
Pierwsze kroki

Dzisiaj założyłem tą blaszkę spowrotem,z tym że wyciąłem nową na wzór podkładki,ta co założył mi mechanik była mało dopasowana,co mogę powiedzieć-zdecydowana poprawa mocy silnika oraz zauważyłem że moje średnie spalanie uległo zmniejszeniu.Zamontowanie tej blaszki jest proste,nie potrzeba wjeżdżać do mechanika.Z tego co opisują na forum kto zablokował EGR jest zadowolony z pracy silnika,więc nie wiem po co to gówno zamontowali w tych silnikach chyba żeby zmniejszyć zatrówanie środowiska.To co wyczytałem z neta to te silniki spalają jeszcze raz niewielką ilość swoich spalin.Jak każdy wie to spaliny to nic innego jak DWUTLENEK WĘGLA,a żeby było dobre spalanie silnik musi dostac tlen a nie CO2,tak więc odcinajac EGR silnik dostaje tylko mieszankę powietrza z tlenem przez co ma wieksze osiągi.Montując tą zaślepkę trzeba wykonać ją z blachy takiej jak wykonują podkładki a nie z puszki po piwie.Załańczam fotki na których widać w którym miejscu odciełem EGR.Na korku wlewu oleju położyłem ten kawałek blaszki,który zamontował mi mechanik[/img].

PostNapisane: 5 stycznia 2010, 23:36 
Pierwsze kroki

Jesli chcesz fotki to moge ci je przesłać ponieważ za dużo roboty abym je tu zamieścił.Oto mój e-mail:roper2@wp.pl
Pozdro!

PostNapisane: 6 stycznia 2010, 02:10 
Częsty bywalec

Garaż: było e46 320d <>

jest e92 335 <>
ja tez poprosze fotki na 2zerozero7@wp.pl z gory dziekuje

PostNapisane: 6 stycznia 2010, 16:28 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39 530,e60 525
Kod silnika: M 57
Robercie tez poproszę fotki na wojt@poczta.onet.eu i pytanie czy razem z zaślepieniem EGR trzeba odpiąć wężyk podciśnienia i tez go zaślepić ?

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 00:09 
Częsty bywalec

Garaż: było e46 320d <>

jest e92 335 <>
ALE TA BLASZKA JEST DZIURAWA W SRODKU???

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 00:24 
Forumowicz

Moje BMW: e46 320d
Kod silnika: M47
wysli mi tez tą fotke kminek1@o2.pl
pozdr

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 01:54 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330xd
Panowie i Panie EGR sluzy do dopalania spalin z paliwa ktore nie zostalo spalone do konca i wydobywa sie wraz dymem,
powodem ze auto masz mulowate prawdopodobnie jest to ze EGR masz caly zalepiony syfem i warto go przeczyscic, do zaslepienia EGR nie musisz tez wycinac jakis blaszek, wystarczy ze wypniesz wezyk ktory tak dochodzi i wetkniesz tam np. srobke ktora nie wypadnie...
tak na marginesie skoro fabryka go tam montowala (EGR) to widocznie musi tam byc...
chciales miec BMW to znaczy ze chyba liczyles sie z kosztami exploatacji i stac Cie na wymiane tego, to nie cienkłoczento, a jak chciales sie pokazac przed kolegami czy przed dziewczynami ze jezdzisz BMW to teraz ponos tego koszta bo bedziesz dlubal i dlubal a potem sprzedasz, kupisz inne i historia bedzie sie powtarzac... pozdrawiam i nie polecam tego typu rozwiazan !

http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=45123 - ZOBACZ MOJA SLICZNOTKE!

Tytuł: Re: [E46] odłaczony EGR
PostNapisane: 7 stycznia 2010, 12:34 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TOURING 2.0D
generalnie też nie jestem za takimi rozwiązaniami.Jak jest to niech już będzie i działa.Też swego czasu myślałem nad odłączeniem egr po poczytaniu tu postów,ale nie widziałem kompletnie żadnej różnicy w osiągach auta więc go zostawiłem tak jak fabryka chciała.

PostNapisane: 7 stycznia 2010, 12:46 
Forumowicz

Moje BMW: a3 8P
Garaż: było:
e46 320d ,
e90 Lci 318d+
jest a3 2.0 tdi +++
dokłądnie zeby zaślepic egr nie trzeba jakiś patentów wystarczy przeciąć wężyk od podcisnienia na pół i z dwóch stron wkrecić śrubki , blacho wkręty pasuja np idealnie :) pozdro

PostNapisane: 9 stycznia 2010, 20:21 
Pierwsze kroki

malysz1976 napisał(a):
Robercie tez poproszę fotki na wojt@poczta.onet.eu i pytanie czy razem z zaślepieniem EGR trzeba odpiąć wężyk podciśnienia i tez go zaślepić ?

Nie kolego ta blaszka jest osmolona spalinami.Wężyka nie należy zaślepiać ponieważ spaliny i tak się dostaną jak masz niesprawny egr,po zamontowaniu blaszki,którą wyciełem na wzór podkładki moje bmw 3 e46 na trasie z kalisza do poznania spaliło w zimie 5,2l to chyba nie źle przy czym osiągi są dużo większe.

PostNapisane: 9 stycznia 2010, 20:24 
Pierwsze kroki

2zerozero7 napisał(a):
ALE TA BLASZKA JEST DZIURAWA W SRODKU???

nie jest dziurawa,jest osmolona!

PostNapisane: 9 stycznia 2010, 22:01 
Forumowicz

Moje BMW: w trakcie zakupu
Ładnie Cie skasował za zaślepienie egr...mógł sie chociaż pofatygować i spróbować go wyczyścić...
Jak byś wcześniej napisał to na forum dostałbyś takie porady za darmo,a naprawa to 10 min,a nie 2 godz i 150pln :cisza: :cisza: :mur:

I po co zakładasz dwa posty w tym temacie??

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 11:42 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d 1999r
mógłbym też prosić o te fotki?? pawel.orzeszek@gmail.com

PostNapisane: 13 stycznia 2010, 09:58 
Pierwsze kroki

Czy mi rowniez ktos moglby podeslac taka fotke tej blaszki? przemyslaw.blaszczyk@gmail.com Z gory dzieki!

PostNapisane: 31 maja 2010, 11:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46 320d 1999r
Trochę późno, ale może komuś będzie to jeszcze potrzebne:)
Fotka i treść poniższej wiadomości nie jest moja ale mam nadzieję że robert16111979 się nie obrazi:)
http://www.przeklej.pl/plik/dsc00011-jpg-0016g80o596u

"W tym miejscu zamiast podkładki założyłem kawałek wyciętej blachy na
wzór podkładki,powinna być wykonana z blachy a nie z puszki po
piwie"

PostNapisane: 12 września 2014, 09:45 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 2.0 150 km
Czesc

Odgrzebuje stary temat.
Czy normalne jest po zaslepieniu EGRu ze wywala blad 4501? Dodam ze zaslepilem go poprzez zatkanie podcisnien.
Czytam na ten temat ale niektorzy pisza ze moze wyskoczyc, a niektorzy ze egr do wymiany, wiec jak to jest?
Jesli blad caly czas zostaje to nie ma znaczenia na prace/spalanie silnika?

Dodam ze to BMW E46 320D 150 km 2002r.

Pozdrawiam

PostNapisane: 17 września 2014, 16:16 
Forumowicz

Moje BMW: F10/E92
Jeśli zaślepisz podciśnienie błąd się pojawi ale nie ma to wpływu na pracę silnika jego nagrzewanie, spalanie ani pokój na świecie :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1