BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 8 lipca 2025, 08:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [Exx] wymiana żarówek i zamienniki typu "efekt xenon"
PostNapisane: 4 stycznia 2010, 11:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46
witam chciałem zapytać się Was czy ma ktoś jakieś doświadczenie z żarówkami typu "efekt xenon" ? chodzi mi o to by żarowki swięciły bardziej na biało, bądz niebiesko, by był łądniejszy kolor... jakie polecacie żarowki? jaka moc? jak w bmw e46 wymienia się żarówki? trzeba ściągnąc cała lampe czy są jakieś innne sposoby? pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: wymiana żarówek i zamienniki typu "efekt xenon"
PostNapisane: 4 stycznia 2010, 11:30 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46,e90,e60,e61
Kod silnika: M52TU,n62b44,m57
nie wydaje mi się by trzeba było ściągać całą lampę :hyhy: w e36 są z tyłu takie dekielki otwierasz i wyciągasz w e46 zapewne też tak jest. Osobiście polecam bluevisiony ładnie na biało świecą 50 albo 55 wat 100 może popsuć lampę (przepali odblask) i pamiętaj by pozycyjne te 5w wymienić bardzo ładnie się prezentują

PostNapisane: 4 stycznia 2010, 12:04 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Kolego, ja właśnie kupiłem Philipsa blue vision xenon effect. Zamontowałem i... nie widzę większej różnicy. Słyszałem o nich wiele dobrego ale u mnie w drugim samochodzie (Renault Megane Coupe i E46) już się nie sprawdzają. Polecam zakup zestawu HID (wpisz na allegro i na pewno Ci sporo tego się pojawi) , masz na niego instrukcję montażu i 12 miesięcy gwarancji lub zakup ringów. Super sprawa (na allegro masz przykładowy wygląd na aukcjach). Co do koloru, bierz białe, są ładne i nie będziesz miał problemów z policją i ew. przy przeglądzie

Montaż w E46, otwierasz maskę i od tyłu wyjmujesz żarówkę z osłonką, tak samo postojówki. Żaden problem. Nie raz tylko trzeba się trochę posiłować z odkręceniem bo mogą być mocno zakręcone. Powodzenia :ok:

PostNapisane: 4 stycznia 2010, 13:14 
Pierwsze kroki

dzieki wielkie panowie ! moglibyście jeszcze tylko napisać jakie kupic zarowki do halogenow i postojówek i podswietlenie tablicy rejstracyjnej? bo napisalem gosciowi na allegro ze h7 do mijania i drogowych a dalej lipa bo tam jeszcze nierozkrecałem :)... ale chyba do poszczegolnych swiateł sa rózne zarówki a nie 6 takich samych :) pozdrawiam.

Ostatnio edytowano 4 stycznia 2010, 13:51 przez damian07osw, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 4 stycznia 2010, 13:29 
Forumowicz

Moje BMW: e46
Kod silnika: M54B22
Kolego ja Ci polecam żarówki Osram Cool Blue. Mają temperature barwową 4300Kelwinow. Z bliska swiecą na żółto ale z około 10 metrów jak się patrzy na lampe to swiecą na biało w załamaniu na niebiesko ;) bardzo dobrze oświetlają drogę białym światłem.. Gdzieś ktoś miał fotki jak świecą te żarówki...

O mam
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=1&t=59802&start=20

PostNapisane: 4 stycznia 2010, 16:21 
Zacna persona forum

binta napisał(a):
Kolego, ja właśnie kupiłem Philipsa blue vision xenon effect. Zamontowałem i... nie widzę większej różnicy. Słyszałem o nich wiele dobrego ale u mnie w drugim samochodzie (Renault Megane Coupe i E46) już się nie sprawdzają. Polecam zakup zestawu HID (wpisz na allegro i na pewno Ci sporo tego się pojawi) , masz na niego instrukcję montażu i 12 miesięcy gwarancji lub zakup ringów. Super sprawa (na allegro masz przykładowy wygląd na aukcjach). Co do koloru, bierz białe, są ładne i nie będziesz miał problemów z policją i ew. przy przeglądzie

Montaż w E46, otwierasz maskę i od tyłu wyjmujesz żarówkę z osłonką, tak samo postojówki. Żaden problem. Nie raz tylko trzeba się trochę posiłować z odkręceniem bo mogą być mocno zakręcone. Powodzenia :ok:

U mnie różnica była spora wiadomo wszystko zależy od tego jakie wcześniej były żarówki najlepszy efekt wizualny to dają właśnie temałe 5w.
I moje pytanie bo większość wymienia obi i później widzi różnice gdy jej nie ma i na odwrót ja zawsze wymieniam z jednej str a z drugiej zostawiam i różnica była.

Ale oczywiście nie świeci to tak jak xenony nie ma takiej możliwości .

Nie wiem czy wsadzanie palników to dobry pomysł , jeśli trafi się na dobry przegląd to nie przepuszczą atuta z niedostosowanymi lampami które posiadają ksenony , znajomy ostatnio miał problemy ale puścili go.

Nie wiem jak wy ale mnie cholera łapie jak jade wieczorem i co 2 auto mnie oślepia , a gdyby jedzie za mną taki pacjent z "xenonami" to nie wytrzymuje raz wysiadłem i mówię człowieku masz regulacje opuść te lampy :szok: to zgasił światła i jechał bez :zabawa: .

Tak więc xenony super sprawa ale trzeba to montować z głową by nie denerwować innych kierowców (główna zasada jak stoisz w nocy za innym autem patrz gdzie masz linie świateł jeśli sięgasz jego lusterek to na pewno go oślepiasz)
Co do halogenów pamiętaj jak cie policja zobaczy płacisz 200zł ;) juz 2x wyprosiłem by mnie puścili .

PostNapisane: 4 stycznia 2010, 16:33 
Przyjaciel forum

Masters napisał(a):
binta napisał(a):

U mnie różnica była spora wiadomo wszystko zależy od tego jakie wcześniej były żarówki najlepszy efekt wizualny to dają właśnie temałe 5w.
I moje pytanie bo większość wymienia obi i później widzi różnice gdy jej nie ma i na odwrót ja zawsze wymieniam z jednej str a z drugiej zostawiam i różnica była.

Ale oczywiście nie świeci to tak jak xenony nie ma takiej możliwości
Zaleca się wymianę 2 jednocześnie, dlatego tak większość pewnie robi ;) Muszę jeszcze się looknąć późniejszym wieczorem jak to wygląda - faktycznie, bo patrzyłem tylko przy "takiej szarówce" :)

PostNapisane: 4 stycznia 2010, 18:39 
Forumowicz

Moje BMW: E39
Kod silnika: M52B20
Też ostatnio zakupiłem BlueVision ale jest negatywnie zaskoczony. Dużo o nich czytałem ale akurat ja nie widzę żadnej różnicy. Nie wiem jakie miałem wcześniej żarówki ale żałuje że wydałem na nie pieniądze. Czy to prawda że do normalnych lamp bez soczewek nie ma mowy o zakładaniu ksenonów?

PostNapisane: 5 stycznia 2010, 23:33 
Zacna persona forum

harus napisał(a):
Też ostatnio zakupiłem BlueVision ale jest negatywnie zaskoczony. Dużo o nich czytałem ale akurat ja nie widzę żadnej różnicy. Nie wiem jakie miałem wcześniej żarówki ale żałuje że wydałem na nie pieniądze. Czy to prawda że do normalnych lamp bez soczewek nie ma mowy o zakładaniu ksenonów?

Soczewka musi być inaczej oślepisz wszystkich kierowców no i policja szybko cie zgarnie , co do żarówek nie wiem skąd pomysły że muszą być zakładane naraz obie ;> dla mnie to się mija z celem bo zawsze lubię porównać efek ja za 55zł kupiłem 2szt mijania i pozycyjnych najlepszy efekt dają pozycyjne bo są strasznie białe w porownaniu do zwykłych, co do mijania owszem to nie xenony efekt jest ale nie można się spodziewać nie wiadomo czego ;) (ps przetrzyjcie sobie lampy , gdy są czyste światło wydaje się być bielsze ;])

Jak znajde w domu zwykłe żarówki to wam strzele fotke to sobie porównacie jeśli sami się boicie 2 różne założyć :hyhy:

Tytuł: Re: [Exx] wymiana żarówek i zamienniki typu "efekt xenon"
PostNapisane: 6 stycznia 2010, 10:39 
Przyjaciel forum

Muszę przyznać, że jest jednak różnica. Dość mocna nawet, biała poświata. Na pewno jest ładniej niż na zwykłych H7, które świecą na zółto :)

PostNapisane: 6 stycznia 2010, 13:19 
Zacna persona forum

binta napisał(a):
Muszę przyznać, że jest jednak różnica. Dość mocna nawet, biała poświata. Na pewno jest ładniej niż na zwykłych H7, które świecą na zółto :)

hehe mówiłem :P. A najlepiej różnicę widać wsadając 1 a nie obie naraz a i tak jak pisałem koniecznie zamontujcie sobie te 5w niebieskie one tylko tak tandetnie niebiesko wyglądają świecą pięknym białym światłem.

Szczerze lepszy efekt wizualny daje wymiana samej 5w ;) ale wiadomo nie tylko o wygląd ale i o lepsze oświetlenie chodzi dlatego najlepiej wymienić żarówki mijania oraz pozycyjne

PostNapisane: 6 stycznia 2010, 13:27 
Przyjaciel forum

Masters napisał(a):
binta napisał(a):

hehe mówiłem :P. A najlepiej różnicę widać wsadając 1 a nie obie naraz a i tak jak pisałem koniecznie zamontujcie sobie te 5w niebieskie one tylko tak tandetnie niebiesko wyglądają świecą pięknym białym światłem.

Szczerze lepszy efekt wizualny daje wymiana samej 5w ;) ale wiadomo nie tylko o wygląd ale i o lepsze oświetlenie chodzi dlatego najlepiej wymienić żarówki mijania oraz pozycyjne

Wiesz co, jeśli chodzi i pozycyjne to praktycznie nie ma różnicy. Ja przynajmniej tego nie widzę :D Sprawdzałem w nocy. Kumpel ma w Astrze to bardzo fajnie mu święcą te postojówki. Tylko nie wiem właśnie czy on tam ma xenon effect czy coś innego

PostNapisane: 6 stycznia 2010, 15:56 
Pierwsze kroki

a powiedzcie mi czy coś z tych zarówek nadaję się.. bo widząc cene to jest niby okazja ale niewiadomo jak znoszą to lampy... 10000K
http://moto.allegro.pl/item868777064_za ... 0000k.html
a szkoda zniszczyć sobie lampy ktore kosztuja niemiało....

PostNapisane: 6 stycznia 2010, 16:19 
Forumowicz

Moje BMW: a3 8P
Garaż: było:
e46 320d ,
e90 Lci 318d+
jest a3 2.0 tdi +++
nie kupuj tego syfu z tesco !!! fakt swieca całkiem na biało bo szkło jest mocno niebieskie a co za tym idzie w nocy przy deszczu prawie nic nie bedziesz widział , ja mam u siebie philips blue vision 5900k i tez sie troche zawiodłem bo myslałem ze bedzie bardziej białą barwa a jest tylko lekko białą ale i tak jest duzo ładniej a pozatym w nocy bardzo dobrze widac a na tych w kazda dziure sie wpakujesz . pozdro

PostNapisane: 6 stycznia 2010, 17:31 
Przyjaciel forum

damian07osw napisał(a):
a powiedzcie mi czy coś z tych zarówek nadaję się.. bo widząc cene to jest niby okazja ale niewiadomo jak znoszą to lampy... 10000K

Nie bierz tego. Szrot i tyle. Po drugie 10000k to jakąś różową barwę już chyba nadaje i policja się na bank do Ciebie przyczepi jak tylko im się nie spodobasz

PostNapisane: 6 stycznia 2010, 17:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: E36 Cabrio x2 :)
Kod silnika: M52B20&M52TUB28
Kolego wkleje Ci fragment mojego wczorajszego posta (coś tam o ringach było):
Cytuj:
Żarówki testowałem PH BlueVision, PH Nightguide, Osr. Coolblue i wszystkie są żółte w porównaniu do ringów. Kupiłem w końcu żarówy Optima (chińszczyzna jakaś) za 17 zł i w końcu są prawie białe, ładnie w nocy świecą, widoczność też dobra... .

Nie jest na nich wcale gorzej niż na innych, miałem też jakieś +90% philipsa chyba. Żółte są ale światłem nieźle dają. Dwóch znajomych je miało, jednemu umarły po 2 tyg drugiemu po 3 :zdegustowany:

Zobacz żółtka!!!

Zobacz czarną waryjatkę!!!

PostNapisane: 6 stycznia 2010, 18:08 
Przyjaciel forum

bieniu napisał(a):
Kolego wkleje Ci fragment mojego wczorajszego posta (coś tam o ringach było):
Cytuj:
Żarówki testowałem PH BlueVision, PH Nightguide, Osr. Coolblue i wszystkie są żółte w porównaniu do ringów. Kupiłem w końcu żarówy Optima (chińszczyzna jakaś) za 17 zł i w końcu są prawie białe, ładnie w nocy świecą, widoczność też dobra... .

Nie jest na nich wcale gorzej niż na innych, miałem też jakieś +90% philipsa chyba. Żółte są ale światłem nieźle dają. Dwóch znajomych je miało, jednemu umarły po 2 tyg drugiemu po 3 :zdegustowany:

Dokładnie

PostNapisane: 6 stycznia 2010, 18:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36 325i coupe
Kod silnika: M50B25
damian07osw napisał(a):

Ee nie radzę kupować, ja się połakomiłem i kupiłem cały zestaw H1. Przyszły trzy H7 i jedna H3 :szok: :cenzura: !

Poza tym są to żarówki made in china i nie mają wybitej homologacji na trzonku!

Gość, który to sprzedaje twierdzi, że ma stosowne papiery na to, że te żarówki mają homologację.

No cóż, może i ma, ale jak to udowodnisz, jak pan milicjant, albo diagnosta zechce sprawdzić, czy mają oznaczenie E na trzonkach?

Żarówki zwróciłem, kasę mi oddali i wszystko ok się skończyło.

Jak kupować, to sprawdzać homologację na trzonkach. :ok:

PostNapisane: 6 stycznia 2010, 19:47 
Zacna persona forum

binta napisał(a):
Masters napisał(a):
binta napisał(a):

Wiesz co, jeśli chodzi i pozycyjne to praktycznie nie ma różnicy. Ja przynajmniej tego nie widzę :D Sprawdzałem w nocy. Kumpel ma w Astrze to bardzo fajnie mu święcą te postojówki. Tylko nie wiem właśnie czy on tam ma xenon effect czy coś innego

Hehe postojowe to pół pozycyjnego ;) jeśli nie widzisz różnicy to musiałeś mieć wcześniej jakieś bardzo dobre albo światła mylisz ;) u mnie różnica ogromna z żółtego na białe (to te małe 5w ) postaram się jutro zrobić fotke bo gdzieś mam taką zwykłą 5w to napewno będzie widać różnicę :D

A wygląda to mniej więcej tak wymieniasz mijania efekt jest lepszy o jakieś 20-30% przy wymianie pozycyjnych efekt na moje oo to ze 100%

PostNapisane: 6 stycznia 2010, 22:25 
Przyjaciel forum

Cytuj:
Hehe postojowe to pół pozycyjnego ;) jeśli nie widzisz różnicy to musiałeś mieć wcześniej jakieś bardzo dobre albo światła mylisz ;) u mnie różnica ogromna z żółtego na białe (to te małe 5w ) postaram się jutro zrobić fotke bo gdzieś mam taką zwykłą 5w to napewno będzie widać różnicę :D

A wygląda to mniej więcej tak wymieniasz mijania efekt jest lepszy o jakieś 20-30% przy wymianie pozycyjnych efekt na moje oo to ze 100%

Okey, daj znać jakby co. Dzięki :ok:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 39 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1