BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 12:55

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [e36] problem z odpaleniem tds
PostNapisane: 11 stycznia 2010, 10:03 
Forumowicz

Moje BMW: E46 TourRing
Kod silnika: M47
martinobmw napisał(a):
wszystkim co maja problemy z dieslami i nie potrafią sobie poradzić polecam benzyniaka .prawie 90% bezproblemowe auto.do diesla trzeba serca ,pieniędzy oraz dobrego podejścia.
koleżanko bemusia jeśli chcesz to ci zdradzę myk odpalania w najgorsze mrozy(przetrwania zimy) auta ,ale do tego potrzeba 2 osoby .jak coś zapraszam na priv.

zapodaj na forum i zostanie dla potomnych, może sie czegoś my forumowicze nauczymy.....w końcu człowiek uczy się całe życie i głupi umiera.......

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 11 stycznia 2010, 14:08 
Zacna persona forum

martinobmw napisał(a):
koleżanko bemusia jeśli chcesz to ci zdradzę myk odpalania w najgorsze mrozy(przetrwania zimy) auta ,ale do tego potrzeba 2 osoby .jak coś zapraszam na priv.
podryw z podstawówki :):) pamietam dobry i skuteczny hi hi

PostNapisane: 11 stycznia 2010, 16:13 
Forumowicz

kazio1919 napisał(a):
martinobmw napisał(a):
podryw z podstawówki :):) pamietam dobry i skuteczny hi hi

O tym nie pomyślałem ale wydaje sie być sensowne !!!! :rotfl: :padam: :szok: :hurra:

PostNapisane: 11 stycznia 2010, 20:24 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 TURING
Kod silnika: M57 dA
ki niech wam będzie niech dzieciaki się uczą :hyhy: :ok:
a wiec naj cwańszym i praktykowanym przez mechanistów a i nieszkodliwym odpalaniem auta jest użycie środka do tapicerki typu PLAX :super: stosuje go zawsze jeśli auto nie chce prztyknąć .a wiec ;) (POTRZEBNA 2 OSOBA)
PLAN DZIAŁANIA; (NA PRZYKŁADZIE 1,8TDS.)na załączonym foto od elementu nr4 odkręcamy opaskę (śrubokręt ,lub kluczyk 7)zsuwamy wąż który siedzi na zaworze EGR ,no i z odległości 10 +\- cm pod kontem (nie do środka ) psikamy delikatnie PLAX a w tym czasie pomocna osoba kreci .no i wtedy słyszymy piękny dźwięk swego klekota. hle hle hle hle. :super:
sorki jeśli ktoś ma zastrzeżenia ze takie porady nie powinny się mieścić w tym dziale tylko "zrób to sam" ale niestety do tego experimentum potrzeba 2 osoby :ok: dlatego jest tu a nie tam :D

PostNapisane: 11 stycznia 2010, 21:23 
Forumowicz

martinobmw napisał(a):
ki niech wam będzie niech dzieciaki się uczą :hyhy: :ok:
a wiec naj cwańszym i praktykowanym przez mechanistów a i nieszkodliwym odpalaniem auta jest użycie środka do tapicerki typu PLAX :super: stosuje go zawsze jeśli auto nie chce prztyknąć .a wiec ;) (POTRZEBNA 2 OSOBA)
PLAN DZIAŁANIA; (NA PRZYKŁADZIE 1,8TDS.)na załączonym foto od elementu nr4 odkręcamy opaskę (śrubokręt ,lub kluczyk 7)zsuwamy wąż który siedzi na zaworze EGR ,no i z odległości 10 +\- cm pod kontem (nie do środka ) psikamy delikatnie PLAX a w tym czasie pomocna osoba kreci .no i wtedy słyszymy piękny dźwięk swego klekota. hle hle hle hle. :super:
sorki jeśli ktoś ma zastrzeżenia ze takie porady nie powinny się mieścić w tym dziale tylko "zrób to sam" ale niestety do tego experimentum potrzeba 2 osoby :ok: dlatego jest tu a nie tam :D

zanim to napisałes to juz wiedziałem że chodzi o cos jak samostart ale chciałem sie przekonać na własne oczy..... jak nie dopłynie paliwo po wypaleniu plaka to i tak zgasnie ale przyznaje ---AWARYJNIE pomaga lecz znam sposób że mozna to wykonac samemu......

psikasz w dolot za filtrem...czekasz około 3min i palisz auto..... :rotfl: .

Ostatnio edytowano 11 stycznia 2010, 21:31 przez Kentos, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 11 stycznia 2010, 21:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 TURING
Kod silnika: M57 dA
właśnie powiem tak samostart jest w 89% etanolem wybuchowym a plax 35% to znaczy ze nie wpływa ujemnie na silnik a podczas dostarczania strumienia samostartu powstaje taka eksplozja ze szok normalnie jakbyś uderzył w tłok młotkiem z siła Okło 50 Nwiec samostart jest bardzo niebezpieczny kto odpalał to wie jakie silnik wydaje dźwięki!!!!!!!.kto wie to Oki a to jest dla tych którzy nie wiedza. :ok:

PostNapisane: 11 stycznia 2010, 21:33 
Forumowicz

martinobmw napisał(a):
właśnie powiem tak samostart jest w 89% etanolem wybuchowym a plax 35% to znaczy ze nie wpływa ujemnie na silnik a podczas dostarczania strumienia samostartu powstaje taka eksplozja ze szok normalnie jakbyś uderzył w tłok młotkiem z siła Okło 50 Nwiec samostart jest bardzo niebezpieczny kto odpalał to wie jakie silnik wydaje dźwięki!!!!!!!.kto wie to Oki a to jest dla tych którzy nie wiedza. :ok:

przyznaje --samostart ma pierdolnięcie i przytyka aż ,słaby rozrusznik może nie dać mu rady....dlatego samostartu nie daje w sposób ciągły w trakcie palenia tylko chwile przed żeby sie rozrzedził z powietrzem....

PostNapisane: 11 stycznia 2010, 21:59 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M41
wy tu gadu gadu a mi autko niezapali zanic na świecie, węzyk założony przezroczysty, zawór zwrotny zamontowany i ni huhu kreci i kreci i wogole nie proboje zaskoczyc noi co mu zrobić? jak go odpalić? tylko proszę o rozsądne odpowiedzi! dzieeex

PostNapisane: 11 stycznia 2010, 22:14 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540i ACS5 / 323i
Kod silnika: M62B44, M52b25
Garaż: mam
bemusia[b][/b] w tds - ie podstawa zima to szczelny uklad paliwowy - od zbiornika do pompy, wtryski wszystko musi byc szczelne
miałem podobny problem po kupnie na zimnym musialem krecic i krecic powod nieszczelny układ - ciekło na wtrysku sterującym, wyciągnąłem wtrysk wymieniłem wszystkie świece - teraz przy - 15 po staniu cała noc czesto nawet 2 albo 3 dni wsiadam odpala od strzała nie ważne czy pół baku w zbiorniku czy rezerwa choc ta pompka w baku też ma znaczenie musi byc sprawna
i jeszcze jedna rada; jak przekrecasz kluczyk w pozycje grzania świec po zgaśnięciu kontrolki odczekaj jeszcze z 10 -15 sekund i wtedy odpalaj - nie zawsze gaśniecie kontrolki oznacza to że świece się do końca nagrzały
jak coś napisałem niezrozumiale to sorry ale jestem narąbany :P

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 00:13 
Pierwsze kroki

wiem jak gaśnie kontrolka od świec to po paru sekundach tak coś pstyknie i wtedy odpalam tak mi kiedyś ktoś doradził:) ale to ni niedaje teraz co innego kiedyś jak kreciła ale wkońcu łapała ale teraz niemasz szans :/

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 10:34 
Zacna persona forum

frrider napisał(a):
wiem jak gaśnie kontrolka od świec to po paru sekundach tak coś pstyknie i wtedy odpalam
przekaźnik pstryknie nawet jesli masz spalone wszytkir świece , proponuje odkrecic przewód wysokiego cisnienia z wtrysku (obojętnie którego) i krecic rozrusznikiem , zobaczysz czy pompa podaje paliwo , sprawdz swiece zarówe czy grzeją , zatankuj zbiornik paliwa do pelna (moze pompka paliwa umiera ) sprawdz drożnosc ukladu paliwowego , moze gdzies przyblokowalo cos , przy ostatnich mrozach

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 11:36 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: e39
Kod silnika: m52b28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?p ... 0#p2043810
martinobmw napisał(a):
wszystkim co maja problemy z dieslami i nie potrafią sobie poradzić polecam benzyniaka .prawie 90% bezproblemowe auto.do diesla trzeba serca ,pieniędzy oraz dobrego podejścia.

Nie zgodze sie z Toba... Od zawsze dieslami jezdze i nie chcialbym benzynki. Pierwsza sprawa to tania eksploatacja. Sama benzyna jest duzo drozsza a benzyniak z gazem juz sporo bardziej klopotliwy. W dieslu osprzet jest drogi a z racji wyeksploataowania (czesto z powodu glupoty lub nieumiejetnosci wlasciciela) lubi sie cos zepsuc. Dlatego tak wazne jest kupienie auta z dieslem w dobrym stanie. Ja przez pol roku przerobilem wiekszosc standardowych usterek TDS (nie byly kosztowne) i teraz pozostalo cieszyc sie jazda.

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 12:13 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e32 740i
Kod silnika: M60B40
a ja z inne beczki ale potrzebuje pilnej porady mianowicie czy można odłączyć aku w e32 bo gdy to zrobiłem to silnik zaczoł wariować

z góry dzięki

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 13:38 
Forumowicz

bemusia napisał(a):
wy tu gadu gadu a mi autko niezapali zanic na świecie, węzyk założony przezroczysty, zawór zwrotny zamontowany i ni huhu kreci i kreci i wogole nie proboje zaskoczyc noi co mu zrobić? jak go odpalić? tylko proszę o rozsądne odpowiedzi! dzieeex

wężyk przezroczysty założony więc moje pytanie czy jest w nim paliwo wolne od pęcherzyków powietrza zarówno przed próba odpalenia jak i w trakcie ???????????????????????????? czekam na info to bardzo ważne !!!!!!!!!!!!!! najlepiej żebys nie była "gołosłowna" nakręć film podczas odpalania i zobaczę sam czy jest w nim powietrze.......

przyzam że zaczynam Ci BEMUSIA nie ufać !!!!

quote="bemusia"]wiem jak gaśnie kontrolka od świec to po paru sekundach tak coś pstyknie i wtedy odpalam tak mi kiedyś ktoś doradził:) ale to ni niedaje teraz co innego kiedyś jak kreciła ale wkońcu łapała ale teraz niemasz szans :/[/quote]

to świadczy że problem się nasila......jak mam Ci pomóc skoro TY nie wykonujesz zaleceń !!!!!??????
Co z tego że założyłaś wężyk jak sugerowałem skoro nie piszesz co przez niego widać !!!!(nie wierzę CI)

W każdym moim aucie diesla, którego kupuje zakładam przezroczysty odcinek zasilania paliwem żeby w razie kłopotów szybko diagnozować i wykluczać usterki związane z zapowietrzonym układem paliwowym(dodam że w nowych autach jest nawet obowiązek montowania przez producenta takiego typu instalacji że względu na szybka kontrole czy ktoś nie jeżdzi na OPALE(czerwone paliwo)

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 13:47 
Forumowicz

detox8803 napisał(a):
a ja z inne beczki ale potrzebuje pilnej porady mianowicie czy można odłączyć aku w e32 bo gdy to zrobiłem to silnik zaczoł wariować

z góry dzięki

jeżeli to zrobiłes podczas pracy silnika to ---> to TAK

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 15:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e32 740i
Kod silnika: M60B40
zrobiłem to na zgaszonym po podłączeniu na początku silnik jakoś dziwnie działał ale chyba wszystko wróciło do normy

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 20:14 
Forumowicz

detox8803 napisał(a):
zrobiłem to na zgaszonym po podłączeniu na początku silnik jakoś dziwnie działał ale chyba wszystko wróciło do normy

zgadza sie -- bo po rozłączeniu aku auto na nowo dopasowywało wszystkie parametry pracy, dlatego przez jakis czas wariuje by po jakimś czasie sie unormować....

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 22:49 
Pierwsze kroki

magd,

Cześć mam również e36 318 tds i mam ten sam problem. W które miejsce wpiąć ten zaworek ? Od filtra odchodzą dwa węże stojąc przodem do silnika od strony błotnika kierowcy to z lewej jest taki gruby czarny chyba gumowy a z prawej u mnie jest jakiś ciemny plastikowy.

PostNapisane: 12 stycznia 2010, 23:50 
Pierwsze kroki

jak załozyłam na początku wężyk to szło powietrze bąbelki spore ale potem był już wypełniony paliwem, był może minimalny pęchecrzyk powietrza, wielkości dziury po szpilce.

PostNapisane: 13 stycznia 2010, 13:13 
Forumowicz

bemusia napisał(a):
jak załozyłam na początku wężyk to szło powietrze bąbelki spore ale potem był już wypełniony paliwem, był może minimalny pęcherzyk powietrza, wielkości dziury po szpilce.

no czyli powód utrudnionego rozruchu po dłuższym postoju juz znamy....zapowietrzanie....teraz trzeba znaleść nieszczelność,

1. filter paliwa i jego podłączenia ?? czy był wymieniany ??
2. wszystkie wężyki przelewowe nadmiaru paliwa do sprawdzenia (zalecam wymianę bo grosze kosztują) objawem są najczęściej jak są mokre od paliwa ON , nie mogą tez lużne być na wtryskiwaczach,sparciałe, poszarpane czy popekane(najczęściej na końcach w miejscu łączenia na wtrysku)
3. chcę abyś UŚCIŚLIŁA ---> czy po odpaleniu auta i chwilowej pracy powietrze całkowicie zanika czy idą choć by najmniejsze bąbelki ???????????????

NA początek .....starczy........Pozdro

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 75 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1