BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 27 czerwca 2025, 09:43

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E39] 530d Kontrolki abs i asc!!! Pomocy..
PostNapisane: 14 stycznia 2010, 17:53 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E39 3.0D
Kod silnika: M57
Witam wszystkich od pewnego czasu mam pewien problem jak w temacie podczas jazdy zapaliły się jednocześnie 2 kontrolki asc i abs i oczywiście podczas próby hamowania abs nie działa ale jak zresetuje kompa poprzez wyciagnięcie kluczyka kontrolki się nie pala przez jakiś czas poźniej sytuacja się powtarza. Od razu wyprzedzam posty innych sprawdziłem różne fora piszą o czujnikach( byłem dziś u elektryka powiedział że zmieniło się taktowanie abs-u ustawił to tak jak ma być i powiedział żebym sprawdził pojeździł i powinno być ok. :zdziwko: No ale niestety po 4 km znowu się zapaliły :wsciekly: wiec łapie za tel. i dzwonie do niego mówi że musi wyciągnąć sterownik abs-u ale nie jestem przekonany co wy o tym sadzicie?? dodam jeszcze ze licznik prędkośći i ekonomiozer dalej działa do tego wspomaganie kierownicy tez działa poprawnie (naprawdę przeczytałem już sporo postów i może wam uda się podać jakiś nowy pomysł??Czy od razu kupić nowy sterownik czy bawić się w naprawę starego czy znalesć innego mechanika jestem ze śląska może znacie kogoś naprawdę dobrego. :mur: Ps. BMW E39 3.0d rok99 lipiec.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: E39 530d Kontrolki abs i asc!!! Pomocy..
PostNapisane: 14 stycznia 2010, 20:49 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 TURING
Kod silnika: M57 dA
podjedz na innego kompa !jeśli będzie sterownik to pokarze błąd silnik pompy ABS czy jakoś tak a przejeżdżał się z kompem ?jeśli nie to z niego nie mechanik .trza podpiąć i sprawdzić czy czyta dobrze czujnik każde koło z osobna ,chyba ze ma soft do naprawy zabawek a nie aut.a co do nowego sterownika to polecam naprawę u dobrego szpecą koszt około max300zł bo nowy to ooooooooooooooo sporo drożej a używka chyba ze z gwarancja na jakiś czas.

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 21:18 
Pierwsze kroki

No zgadzam się z Tobą zmienię mechanika. ą z tego co wyczytałem to przy całkiem padniętej pompie nie działa tez licznik i servtronic. A szczerze to nie wiem jaki błąd mu wyskoczył bo mi burak nie powiedział a wątpię czy jechał z kompem w środku. Ale chce od razu moduł rozbierać i w nim grzebać :mur:

PostNapisane: 14 stycznia 2010, 21:23 
Częsty bywalec

i pewnie skasować z parę stówek :szok: a można na tym naciągnąć oj można!najlepiej patrz na łapki będzie bezpieczniej .czujnik w lewym kole też odpowiada za prędkościomierz .różnie bywa z modułami kiedyś miałem błoto w koronce i też pieprzyło.jak będziesz miał wyniki to wal śmiało może coś pomożemy.

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 00:09 
Częsty bywalec

Moje BMW: e46 330CI
Kod silnika: M54 B30
błoto w koronce śnieg lub lód. viewtopic.php?f=1&t=65950

Obrazek

Moje 330CI - viewtopic.php?t=51439

Moje K6 - viewtopic.php?f=60&t=73717

PostNapisane: 15 stycznia 2010, 13:04 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Witam, mam podobny problem, moje pytanie do założyciela tematu... Czy po wyłączeniu silnika pompa od ABS działa nadal? U mnie działa i kompletnie nie wiem co z tym robić, po za rozpięciem akumulatora.

PostNapisane: 17 stycznia 2010, 15:21 
Pierwsze kroki

Tak po właczeniu auta abs i asc normalnie działa przez jakies 5km poźniej znowu pojawiają się kontrolki i już nie działa :/

Tytuł: Re: [E39] 530d Kontrolki abs i asc!!! Pomocy..
PostNapisane: 17 stycznia 2010, 19:41 
Częsty bywalec

Moje BMW: 540i
Kod silnika: M62/TU
nie jeździjcie z tym tematem po byle jakich mechanikach
miałem problem z abs/asc mechanik z jakimś kompem powiedział ze czujniki do wymiany wwydałem 300zl na czujniki skasował stuwe i dalej było źle,pojechałem do serwisu i sie okazało ze moduł absu padl,naprawiłem za 500zł bo wtedy tyle kosztowała taka usługa :mad: i za pół roku znowu padł i kupiłem nowy
900zł wyrzuciłem w błoto a potem jeszcze więcej na moduł,przykra sprawa z tymi modułami w e39...

PostNapisane: 17 stycznia 2010, 19:55 
Częsty bywalec

Fazi napisał(a):
pojechałem do serwisu i sie okazało ze moduł absu padl,naprawiłem za 500zł bo wtedy tyle kosztowała taka usługa :mad: i za pół roku znowu padł i kupiłem nowy
900zł wyrzuciłem w błoto

sory ale nie mogę się powstrzymać ; to ten twój serwis nie dał ci gwarancji ja w e36 98 rok tez ASC wydałem 300zł i śmigałem 2 lata i koleś śmiga (co kupił) nastepne 2 i nic cisza. (kumpel mi robił) .A NIE ŻADEN SERWIS oni się nadają do wozów drabiniastych BANDA :cenzura: pi pi piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii ku :cenzura: piiiiiiiiiiiii hu piiiiiiiiiiiiiiiiiiii :cenzura: normalnie aż się spociłem. :wsciekly:

PostNapisane: 17 stycznia 2010, 21:52 
Zacna persona forum

siem - mysle ze kolega ktory pisze o sniegu i blocie ma racje - wczoraj mialem podobne zjawisko - asc i abs zalaczal sie jak chcial - raz na pare kilometrow -podpialem pod kompa wskazuje ,ze czujnik abs prawego przedniego kola wywalony - skasowalem bledy - przeplukalem czujnik -teraz oki

PostNapisane: 17 stycznia 2010, 21:57 
Częsty bywalec

Moje BMW: 540i
Kod silnika: M62/TU
nie pisałem za naprawiłem w serwisie... ;)
a padł mi zaraz po gwarancji..

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 19:48 
Pierwsze kroki

No ale niestety auto umyte było przepłukane w garażu stało nic się nie zmienia poza tym mi te kontrolki jak już się zaświecą to nie gasną wcale na zadnych dziurach ani niczym podobnym!! :P Mam czarne myśli że to sterownik abs'u na początku działa ale jakoś dziwnie delikatnie na hamulec naciskam i już zaczyna odbijać no a po 3km już się zaświeca kontrolka i nie działa...

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 20:57 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e39
Kod silnika: 520
Kolego słuchaj ja miałem ten sam problem też już chciałem jechać na komputer wymieniać czujniki itp. ale zaprzyjeźniony mechanik powiedział żeby poprostu pościągać wszystkie koła i spręzarką przedmuchać wszystkie czujniki bo się syf dostał, i pomogło stało Mi się to gdzieś w maju i do tej pory wszystko OK :) tak, że zanim wyżucisz pieniadze to spróbuj tego :) Pozdrawiam

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 14:55 
Pierwsze kroki

No ok jutro mam jechać do mechanika to mu powiem jeśli to nie pomoże to bedzię pompę rozbierał i zobaczy czy da się ją naprawić czy będę musiał kupić nową:/ Także wkrótce napisz co się stało.

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 12:29 
Pierwsze kroki

Witam ponownie obiecałem że jak dojde do ładu z tymi kontrolkami to opisze co się stało. A wiec odwiedziłem elektryka wykazało błąd sterownika i prawego przedniego czujnika akurat się złożyło że mam abs seri 001 czyli ten który lubi się psuć więc elektryk powiedzial ze najpierw wykreci sterownik o zobaczy czy wszystko ok okazało się że sterownik nie ma żadnych błędów powiedział zebym wymienil czujnik wymieniłem zapłacilem z wymiana 200zl czyjnik używka ale orginał i wszystko działa :ok: Ps. elektryk nic nie skasował za spradzenie samego sterownika :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1