BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 29 czerwca 2025, 14:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Zacierają się tarcze hamulcowe - zdjęcia
PostNapisane: 19 stycznia 2010, 16:56 
Witam! Tak jak w temacie. Założone w lecie, tylne tarcze hamulcowe TRW (w komplecie z klockami tej samej firmy) wyglądają tak jak na załączonym zdjęciu, krótko mówiąc - nieciekawie :zdegustowany: Piszczą przy hamowaniu podczas cofania, głównie gdy zimne. Przy większych prędkościach hamulce lekko szumią i da się wyczuć minimalne drżenie pod pedałem hamulca. Do tego hamulec ręczny zapieka się gdy postoi przez nockę na lekko zaciągniętym ręcznym (który zresztą był ostatnio "podciągany"), co utrudnia ruszanie odbywające się z trzaskiem. Przednie tarcze, tej samej marki wyglądają dużo lepiej, choć również na nich da się zauważyć podobne ślady (kropki, smugi), tylko dużo mniejsze. Czym może być spowodowany taki stan rzeczy? Przecież to prawie nowe hamulce… Proszę o pomoc!

Obrazek

Obrazek

Ostatnio edytowano 9 stycznia 2011, 04:17 przez Zakov, łącznie edytowano 3 razy

Tytuł: Re: e46 Zacierają się tarcze hamulcowe. Fotki
PostNapisane: 19 stycznia 2010, 16:59 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Mnie ostatnio tez tak trzasnal reczny przy ruszaniu z zaciagnietym hamulcem. Troche nizej masz o tym temat i tam koledzy wytlumaczyli w czym moze byc problem. pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 17:03 
Tak wiem. Ale czy twoje tarcze wyglądają tak jak moje? Bo sam niewiem z czym może to mieć związek :/

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 17:09 
Zacna persona forum

nie odbijaja ci do konca klocki.masz zapieczone tłoczki hamulcowe.klocek cały czas dotyka do tarczy i ci piszczy przy ruszaniu no i kierownica bedzie podczas jazdy lekko drgac z tego powodu.zobacz zaciski przeczysc wszystko jak nie pomoże to kup reperaturki tłoczków hamulcowych,wymontuj wyczysc je leciutko papierkiem wodnym z nalotów i moze nawet rdzy,poskładaj no i powinno byc ok.koszt reperaturki na jedna strone około 30-40 zł. dasz sobie rade sam napwno chyba ze nie masz zielonego pojecia na te tematy ;) ale jezeli posiadasz minimalna wiedze to dasz sobie rade.no i płyn hamulcowy wymien od razu za jednym zamachem. :)

a co do recznego to masz cos zle wyregulowane

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 17:18 
Dzięki! Czy winę za to ponosi mechanik zakładający tarcze, czy to raczej wynik eksploatacji?

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 17:28 
Specjalista

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47
Wiesz co mi mechanik powiedzial ze tarcze z tylu i tak bede musial niedlugo wymienic razem z klockami bo sa juz troche zjechane, ale nie wiem jak to sie moze miec do hamulca reczngo bo sie na tym nie znam , dlatego zalozylem tamten temat. Tam pisali o innej przyczynie trzaskania recznego niz tarcze.

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 17:33 
Zacna persona forum

do jawa85 -reczny trzaskac ci moze ze masz zle wyregulowany lub przeskoczył ci i potrzebna jest regulacja

Ostatnio edytowano 19 stycznia 2010, 17:35 przez dolar$, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 17:35 
Właśnie zastanawia mnie stan/wygląd tych tarcz. Ponieważ podejrzewałem, że klocki mogą nie odbijać do końca, ale czy przez to tak zjechało by mi tarcze? Nawet jeśli klocki ocierają się o tarcze, to raczej leciutko, bo w przeciwnym wypadku mocno by się nagrzewały, a tak się raczej nie dzieje. Tymczasem tarcze wyglądają jak by miały z 10 lat :zdegustowany:

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 17:38 
Zacna persona forum

może jakiś lipny materiał z którego są zrobione ,a są firmowe.podnies samochod i sprawdz czy koła ci sie kreca bez oporu.

Tytuł: Re: [E46] Zacierają się tarcze hamulcowe. Fotki
PostNapisane: 19 stycznia 2010, 17:50 
Sprawdzę. Na tą chwile wiem jedynie, że niedługo po wymienieniu przednich hamulców klocki minimalnie ocierały się o tarcze, ale to minimalnie... Bez problemu dało się okręcić koło parę razy za jednym zamachem. Dzisiaj przednie tarcze mają podobne ślady, choć i tak wyglądają dożo lepiej niż tylne. Dlatego zastanawiam się, czy te hamulce TRW, to nie jest jakaś lipa przypadkiem. Ale nie będę wyrażał negatywnych opinii, dopóki dokładnie nie sprawdzę układu hamulcowego. A może to sól z nawierzchni tak na nie działa? Sam już nie wiem... :23:

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 18:12 
Zacna persona forum

zaraz po wymianie to normalne ze klocuszki lekko ci ocierały o tarcze,bo były jeszcze nowe i nie dotarte.
ja u siebie na przód zamontowałem klocki i tarcze textar sa super,a na tył tarczobebny jakies tanie --konaco,myslałem ze to dziadostwo ale mimo ze sa nieznanej firmy sa ok.kupiłem je na próbę z tego wzgledu ze była promocja na ta firme i je kupiłem. :)

PostNapisane: 8 maja 2010, 17:54 
Odświerzam temat, bo mnie trafia już z tym :/ Hamulec ręczny nadal zapieka się po nocy (nawet jak leciutko zaciągnięty) i nie odbija od razu, tylko dopiero po paru metrach. Hamulec "nożny" pracuje normalnie. Jakiś czas temu jedni "fachowcy" podciągali mi linke ręcznego, zastanawiam się czy czasem czegos nie spartolili :zdegustowany: Tylne tarcze nadal wyglądają bardzo kiepsko i szumi z tyłu przy hamowaniu (przypominam, że pół roku temu wymienione) Co z tym robić Panowie? Czy to aby na pewno wina tłoczków, skoro zwykły hamulec odbija normalnie? Tak czy inaczej trzeba będzie je sprawdzić. A może linka od ręcznego niedomaga? Jak jest zrealizowany ręczny w e46 (jestem laikiem, sorry :wstyd:)? Tam są jakieś osobne szczęki, czy po prostu klocki się zaciskają?

PostNapisane: 8 maja 2010, 18:01 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46 323i
Kod silnika: M52tuB25
A jak naciągneli ci linkę ???
To dość skomplikowany proces i nie robi się to tylko śrubkami przy lewarku a także tłoczkiem przy kole.

Jak na moją wiedzę ewidentnie masz źle wyregulowany ręczny, który jest za mocno naciągnięty. No chyba że okładziny szczęk masz zjechane i tłoczek wysunął się za daleko przez co zblokował szczęki, ale piszesz że wymieniałeś niedawno, więc to raczej nie to.

PostNapisane: 8 maja 2010, 18:09 
Nie wiem stary... Kazałem im zrobić jedną rzecz i ręczny przy okazji. Okazało się, że tylko ręczny zrobili bo tyle ponoć potrafią. Ręczny niby nie zaciąga się już "po szyję", ale są takie właśnie problemy jak opisane wyżej. Nie ufam tym "specom" za grosz...

PostNapisane: 8 maja 2010, 18:45 
Forumowicz

Moje BMW: E60 530xi
Kod silnika: N53
Hamulec ręczny przy tarczach z tyłu to czysta mechanika, nie ma tam żadnych tłoczków tylko rozpierak i sprężyny. Jak ci łapie ręczny to jedyna możliwość sprawdzenia to rozebrać i sprawdzić czy linka chodzi lekko w pancerzu. Mogło się tak stać, że przez zaciąganie ręcznego w zimie gdzieś dostała się woda która zmarzła co spowodowało, że po ruszeniu i zerwaniu hamulca pękł jeden z drutów w lince i teraz haczy w pancerzu powodując nieodbijanie ręcznego. Możesz też przeprowadzić test 'na oko'. Podnosisz auto na lewarku i kręcisz kołem, powinno nic nie obcierać, /oprócz tego co wydaje dyfer/ potem zaciągasz ręczny na jeden ząbek i kręcisz znowi, dalej nie powinno nic obcierać albo bardzo minimalnie, dopiero na drugim ząbku ma zacząć hamować. Spuszczasz ręczny i przy kręceniu kołem szuranie musi zniknąć. Tak samo możesz skontrolować hamulec nożny tylko dobrze mieć pomocnika, no i uwaga na auto na lewarku jak ktoś będzie w środku naciskał na hamulec.

PostNapisane: 9 maja 2010, 17:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
Zakov, jak chcesz mogę Ci zeskanować jak się reguluje ręczny w e39, w e46 będzie tak samo, ja regulowałem sam po wymianie i jest ok, proces rzeczywiście może się wydawać dość skomplikowany ale jest do ogarnięcia.

PostNapisane: 9 maja 2010, 21:07 
BaX napisał(a):
Podnosisz auto na lewarku i kręcisz kołem, powinno nic nie obcierać,

Właśnie mi obciera (bynajmniej z jednej strony, z drugiej nie sprawdzałem). Pozatym wydaje mi się, że te nieszczęsne tarcze z tyłu są już krzywe bo obciera tylko w jednym miejscu, czasami wibruje pod pedałem... :/ Może by je tak przetoczyć, jak już uda się doprowadzić ręczny do porządku???

podol napisał(a):
Zakov, jak chcesz mogę Ci zeskanować jak się reguluje ręczny w e39, w e46 będzie tak samo, ja regulowałem sam po wymianie i jest ok, proces rzeczywiście może się wydawać dość skomplikowany ale jest do ogarnięcia.

Jak byś mógł to wrzuć skan do tematu, albo na poczta823@gmail.com Będę bardzo wdzięczny :)

Tytuł: Re: [E46] Zacierają się tarcze hamulcowe - Zdjęcia
PostNapisane: 10 maja 2010, 07:38 
Zacna persona forum

siem - tarcz z tylu na bicie szybko nie wyczujesz -predzej na kierze czujesz przednie - poza tym -ustaw auto na prostym na luzie i bez hamulca recznego -wcisnij nozny i probuj auto pochnac po wyjsciu z auta -jesli hamuje to ci cylindry ham nie puszczaja -podobnie sprawdz reczny czy sie cofa - zmien mechanika jesli auto blokuje-pzdr

PostNapisane: 25 maja 2010, 20:38 
harnas621 napisał(a):
siem - tarcz z tylu na bicie szybko nie wyczujesz -predzej na kierze czujesz przednie

Wyczuje, bo jak miałem przekoszone z tyłu, a z przodu nowe, to dalej czułem drgania do póki nie wymieniłem tych z tyłu.

harnas621 napisał(a):
ustaw auto na prostym na luzie i bez hamulca recznego -wcisnij nozny i probuj auto pochnac po wyjsciu z auta -jesli hamuje to ci cylindry ham nie puszczaja -podobnie sprawdz reczny czy sie cofa

Stanąłem na lekkim wzniesieniu, efekt podobny. I tak jak napisałem - "ręczny" odbija dopiero po przejechaniu dobrych paru metrów, "nożny" działa jak należy.

Niebawem zaprowadze auto do jakiegoś serwisu, bo mnie już trafia z tym. Ostatnio podczas tych deszczów, auto stało 2-3 dni nie ruszane, pod chmurką. Tylne tarcze pokryły się rdzą, która nie zeszła całkowicie już od paru dni, mimo codziennej eksploatacji pojazdu. Nie wiem co jest z tymi tylnymi tarczami. Chyba nie kupie już TRW, choć na forum mi je polecali. Nieraz czuć ledwie wyczuwalne drgania pod pedałem hamulca. Podejrzewam, że są już one lekko pokrzywione (jak obracałem jednym z tylnych kół na podnośniku, to klocek delikatnie obcierał o tarcze tylko w jednym miejscu). Może to przez to, że ten cholerny ręczny się na nich zapiekał? Nieraz nawet ciężko było ruszyć po nocy :kwasny:. Myślałem, żeby je może przetoczyć. Ma to jakiś sens w tym przypadku?

PostNapisane: 25 maja 2010, 22:25 
Zacna persona forum

siem -jesli reczny ci nie odbijal tp pewnie tarcze przegrzales

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 50 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1