BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 15 lipca 2025, 07:56

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] dziwny problem z czujnikiem temp. zewnętrznej
PostNapisane: 19 stycznia 2010, 19:55 
Forumowicz

Moje BMW: e61 525d
Kod silnika: m57
witam,mam problem z czujnikiem temperatury zewnętrznej mianowicie gdy temp. rzeczywista na dworze jest 2 stopnie to czujnik pokazuje 5,a gdy załącze światła przeciwmgielne z przodu to temp. na wyświetlaczu momentalnie przeskakuje na 2 stopnie.Dlaczego tak się dzieje czy wiązka elektryczna z przednich halogenów ma jakieś powiązanie z czujnikem? Ową usterkę zauważyłem parę dni temu, wcześniej było ok.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e39] dziwny problem z czujnikiem temp. zewnętrznej
PostNapisane: 19 stycznia 2010, 21:28 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 TURING
Kod silnika: M57 dA
ano czujnik temperatury znajduje się w dolnej prawej części nadkola i jest blisko halogenu ! wiec................ :ok:

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 21:47 
Forumowicz

więc co sugerujesz?? wiem że czujnik tam się znajduje, tylko ja mam zderzak m-pakiet,a czujnik jest zamontowany na zewnatrz dolnego nadkola krotkiego,wiec nie myslisz chyba ze temperatura halogenu daje to ze temp. na wyswietlaczu spada o 3 stopnie i dzieje sie to w ulamku sekundy :dobani:

PostNapisane: 31 stycznia 2010, 09:16 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320 CD coupe 04
Kod silnika: M47 D20TÜ
Koledzy dzisiaj sprawdzałem i nie mam wogole czujnika, kiedys znalazłem jakis kabel pod maska który szedł z głównej wiązki koło błotnika (strona od pasażera) gdzies do lapmy przedniej, nie wiedziałem do czego on byl, mozliwe ze do czujnika jak wyglada ten kabel i gdzie go znajde ? czy mozna go miernikiem zmierzyc i czy bedzie tam jakas wartosć ?
Drugie pytanie jaki czujnik kupic orginalny czy moge ten za 30 zł na alledrogo

PostNapisane: 1 lutego 2010, 22:54 
Forumowicz

Moje BMW: e39 525 ,e38 728
Kod silnika: m52b25,b28
witam,kolego przypuszczam ze problem tkwi w połaczeniu czujnika...jeden styk czujnika to masa,drugi to zestyk do borda i wyswietlacza....problem tkwi zapewne w masie w wiazce zderzaka,proponuje przejrzec styki i konektory złacza w wiazce i czy czasem ktos kiedyś nie "pożyczył" sobie masy z obwodu halogenów???proponuje zmierzyc omomierzem rezystancje pomiedzy masa auta-najlepiej jakim punktem masowym na karoseri a stykiem masowym czujnika -rezystancja powinna byc bliska zeru...jesli jest wiecej niz ok 1 om to masz kolego przyczynę przekłamania wskazań temperatury...pozdro!!

PostNapisane: 2 lutego 2010, 11:08 
Forumowicz

wlodbann napisał(a):
witam,kolego przypuszczam ze problem tkwi w połaczeniu czujnika...jeden styk czujnika to masa,drugi to zestyk do borda i wyswietlacza....problem tkwi zapewne w masie w wiazce zderzaka,proponuje przejrzec styki i konektory złacza w wiazce i czy czasem ktos kiedyś nie "pożyczył" sobie masy z obwodu halogenów???proponuje zmierzyc omomierzem rezystancje pomiedzy masa auta-najlepiej jakim punktem masowym na karoseri a stykiem masowym czujnika -rezystancja powinna byc bliska zeru...jesli jest wiecej niz ok 1 om to masz kolego przyczynę przekłamania wskazań temperatury...pozdro!!

dzieki sprawdze tylko ktory przewod to masa jak to sprawdzic

PostNapisane: 2 lutego 2010, 13:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e 39
Kod silnika: m52
youni napisał(a):
Koledzy dzisiaj sprawdzałem i nie mam wogole czujnika, kiedys znalazłem jakis kabel pod maska który szedł z głównej wiązki koło błotnika (strona od pasażera) gdzies do lapmy przedniej, nie wiedziałem do czego on byl, mozliwe ze do czujnika jak wyglada ten kabel i gdzie go znajde ? czy mozna go miernikiem zmierzyc i czy bedzie tam jakas wartosć ?
Drugie pytanie jaki czujnik kupic orginalny czy moge ten za 30 zł na alledrogo

kolego to o czym piszesz to wydaje mi sie ze to czujnik AUC, najwidoczniej brak go u ciebie..sprawdz na obudowie chlodnicy od strony tego kabla powinny byc takie wciecia na nim.
wtyczka ta ma wejscie na cztery piny? jesli tak to czy one sa ulozone po skosie,
mniej wiecej w ten sposob? jesli tak to tak jak napisalem AUC do recyrkulacji powietrza w kabinie..

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1