BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 15 maja 2025, 06:57

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] filt pyłkowy prosze o pomoc
PostNapisane: 18 stycznia 2010, 17:11 
Forumowicz

Moje BMW: e38 730D
Kod silnika: M57
koledzy wiemze temat byl ruszany juz nie raz ale zaczne go po raz kolejny. mam bmw od 2 tygodni i chce zmienic ten filt kabionwy bo mi caly czas szyby paruja i nawiew nie jest taki jaki powinien byc. i szukam go i szukam i go niema. data produkcji mojego auta to 10.1990 r. wg tych tabel co sa tutaj na stronach dostepne takowy filtr powinien byc ale go nie ma , rozebralem ten schowek i to wszystko i niema takiego pokretla nie ma tam nic. moze ktos spotkal sie z podobnym przypadkiem

nr nadwozia WBAHD61070BK12016

PROSZE O POMOC

Z gory dziekuje i pozdrawiam

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E34] filt pyłkowy prosze o pomoc
PostNapisane: 18 stycznia 2010, 21:08 
Pierwsze kroki

karpiu12345 napisał(a):
koledzy wiemze temat byl ruszany juz nie raz ale zaczne go po raz kolejny. mam bmw od 2 tygodni i chce zmienic ten filt kabionwy bo mi caly czas szyby paruja i nawiew nie jest taki jaki powinien byc. i szukam go i szukam i go niema. data produkcji mojego auta to 10.1990 r. wg tych tabel co sa tutaj na stronach dostepne takowy filtr powinien byc ale go nie ma , rozebralem ten schowek i to wszystko i niema takiego pokretla nie ma tam nic. moze ktos spotkal sie z podobnym przypadkiem

PROSZE O POMOC

Prawdopodobnie będziesz miał 2 filtry pyłkowe okrągłe za przegrodą silnikową pod przednią szybą jest z tym trochę zabawy bo są one w plastikowej obudowie nakładane z dwóch stron na koła wirników nawiewu

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 21:57 
Forumowicz

co ... haha to dosc tak. kolego a masz moze jakies inforacje na temat rozbiorki , albo jak ten filtr wyglada , albo cokolwiek , gdzie szukac , jakis pkt. zaczepienia. bo ja nie mam juz zadnych pomysłow hehe mam nadzieje ze dam rade sam to zrobic.

pozdrawiam

PostNapisane: 18 stycznia 2010, 22:28 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
na stronie filtrona są instrukcje jak wymieniać filtry które produkuje filtron więc pewnie do Twojego auta też są, niestety tych instrukcji jest cała masa, więc trochę czasu Ci to zajmie ale może znajdziesz rozwiązanie http://www.filtron.pl/pl/index.php?idpos=2&idp=7

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 18:46 
Forumowicz

Moje BMW: e34 Touring
Kod silnika: M50TUB20
Kolego wchodzisz do auta od strony pasażera, zdejmujesz schowek, potem boczek, odkręcasz górę jakby daszek schowka chyba tez. i tak jest chyba jeszcze jeden plastik nie pamietam. potem zaglądasz w miejsce jakby od tyłu tam gdzie masz radio samochodowe. bedzie widać kawałek aluminiowej nagrzewnicy. i tam masz filtr. on jest pionowo. ja to u siebie sam wymieniałem 20 minut pare srubek i po problemie. jedyny mankament to że trzeba sie kłaść na podłodze zeby było wygodnie bo normalnie to człowiek sie tak nie wygina :-D.

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 20:41 
Forumowicz

hahaha kolego z tym filtrem to nie jest tak jak piszesz , normalnie tam wszedlem i jego tam poprsotu niema , niema na niego miejsca , on sie powinien znajdowac miedzy chlodniczka z klimy a sterownikiem klimy a tam niema , moge ci zrobic zdjecie , albo przyjechac do ciebie hehe zebys sam to zobaczyl i moge sie zalozyc nawet o 1000 zl ze go tam niema hehe ja rozbieralem takie bmki i te filtry tam byly a kupilem swoja i chce w pewne rozebrac i tam zajrzec a tu jak na zlosc nie ma , czujesz to ... hehe pozdrawiam

aha a drugiemu koledze dziekuje za te spis tych filtrow no ale wiele mi to nie pomorze bo ja niewiem nawet czy ten filt tam jest czy go niema , i wogole jaki kod itd. ale dzieki , jak ktos mi powie kod to sobie dam rade. pozdrawiam

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 20:44 
Forumowicz

że ale jak go nie ma?? jak go moze nie być???
rozumiem że nie masz pustej pionowej dziury po filtrze, tylko że producent go tam nie umiescił bo jest inna konstrukcjaw tamtej okolicy???
zapodaj jakies zdjęcie

Po wpisaniu twojego VIN-a w RealOem wyskoczyło mi cos takiego
http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?m ... g=64&fg=10
To dokładnie taki sam filtr jak u mnie

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 20:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
a masz klime w niej??

http://forum.bmwautoklub.pl/viewtopic.php?p=36656

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 21:16 
Forumowicz

przemo 85 mam , klime , i ten link ktory mi poslales ze zdjeciami , to ja tego filtra tam niemam , tam gdzie tej ten korek taki zoltawy to jest poprostu czarne zaslepione miejsce fabrycznie , nie dajace sie zdemontowac hmmm... nie wydaje sie to dziwne, moze to ze jest to wersja us moze on jest poprsotu po stronie kierowcy , jest taka mozliwosc wogole ... dzieki za te zdjecia , wszystko pasuje ale tylko do pewnego momentu hehe denerwuje mnie te parowanie szyb. a gdzie ten filtr jest i gdzie jest wogole to niewiem . sprawdz te strone moze ty cos z tego bedziesz wiedzial www.realoem.com musisz tam podac swoj e-mail i tyle , tylko czesci z bmw , i tam pokazuje ze taki filtr gdzies jest tylko niewiadomo gdzie .... pozdro

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 21:19 
Forumowicz

ostol dam ci jutro fote , to wyglada tak jak napisal przemoi i dal link , tylko ze gdy tam koles pokazuje ze wyciaga sie te zolta zaslepke to tego poprsotu niema , jest to oryginalnie zamknieta puszka ktorej nie da sie otowrzyc , a jak ty mowisz pionowo ... nie rozumiem cie troche , wg przemo85 jest to poziomo ... juz normalnie glupi z tego jestem powaznie hehe moze wysle wam jakies zdjecie , bo auto mam rozebrane ale to juz jutro bo jest ciemno hehe ale mowie wam jak kogos kocham ze tego tam niema w tym miejscu gdzie wy mi piszecie tutaj wszysyc ... naprawde niema

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 21:22 
Specjalista

No to masz zespól nagrzewnicy czy jak to tam nazwać bez filtra i tyle.

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 21:30 
Forumowicz

witaj Pinczer. no ale dlaczego inne roczniki maja ten filtr a ja go niemam co ... jest na to jakies rozwiazanie , a kiedy wlasnie na tym www.realoem.com wpisuje moja wersje to pisze ze jest ... to torche dziwne nie ... i poporsotu szukam tego no gdzie to moze byc hahaha bo sam jestem tego ciekaw , ze tyle bawarek rozebralem i bylo a tu jak na zlosc niema hehe

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 21:36 
Specjalista

Na RealOem tego nie sprawdzisz, druga sprawa auto ma 20 lat, i nie wiadomo ile razy już ktoś zmieniał nagrzewnice, może założył taką z przed czerwca 90. Jak nie ma to nie ma nic nie zrobisz.

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 21:36 
Częsty bywalec

Moje BMW: e34
Kod silnika: M50B25
karpiu12345, na realoem pokazuje ze masz filtr i wersja jest europa kiera z lewej strony wiec tez nie angol,chyba ze ostro bylo kombinowane

http://www.e34.de/vin/index.php

http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?m ... g=64&fg=10

normalnie nie wiem o co kaman :/

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 21:48 
Forumowicz

powiem wam tak , ale ten samochod kupilem od wlasciciela ktory kupil to autoi w styczniu 91 roku , mozecie mi w to nie uwierzyc ale on byl tylko jedynym wlascicielem przez te wszystkie lata , kupil auto jeszcze na starej fabryce bmw , mieszkal w niemczech i w sumie dalej tam jest , teraz ma juz 54 lata , i gadalem z nim o tym aucie pytalem a mialem pytan wiele o kazdym remoncie , itd. i nie bylo zadnej wzmianki o nagrzewnicy , wszystko wyglada na oryginal i to jest troche dziwne naprawde , cala czerwona ksiazka nie ma innego wlasciciela i niemcy itd. nie maja innego wlasciciela byl tylko jeden od 91 roku . powiem wam ze sam bylem w szoku jak mozna wytrzymac tyle lat w jednym aucie , a dziadek kupil sobie bmw 750 z 87 roku i sie teraz taka buja hehe ale wracajac do tematu , gdzie jest ten posrany filter ... bo rozbiore tam wszystko w tym aucie

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 21:51 
Forumowicz

u mnie ten filtr jest pionowo to znaczy wsuwasz go jak książkę na regał grzebietem do góry. dokładnie na tych zdjęciach jest tak samo jak u mnie, wszytstko się zgadza z tym co ja robiłem. ja nie podejrzewam ale moze masz faktycznie jakąś inną wersje?? filtr musi być napewno bo parowanie szyb to typowy objaw zapchanego filtra bo sam to miałem.

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 21:56 
Forumowicz

hmmm ... koledzy a moze jednak pojade na serwis co , moze oni go znajda a zawsze moge powiedziec ze ta usluga za droga nie hehehe i sam sobie go zmienie hahaha ale przynajmniej bede wiedzial gdzie jest hehehe jutro jeszcze poszukam zrobie foty jakies i wogole i dam je na ta strone , no a co chodzi o ostol to tez bys mogl jakas fote poslac ja ten filtr tam stoi bo moze poprsotu on ma byc miedzy nagrzewnica a klima hmmm... tam powiem ci ze jest miejsce , a co chodzi o nagrzewnice to zaje.... jest jakims kurzem , pylem drobnym jak pieprz , ale filtra niema hehe

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 22:03 
Pierwsze kroki

kerim7 napisał(a):
karpiu12345 napisał(a):

PROSZE O POMOC

Prawdopodobnie będziesz miał 2 filtry pyłkowe okrągłe za przegrodą silnikową pod przednią szybą jest z tym trochę zabawy bo są one w plastikowej obudowie nakładane z dwóch stron na koła wirników nawiewu

kolego jeszcze raz zajrzyj za przegrodę silnikową pod szybą przednią jest silnik nawiewu na nim w plastikowych obudowach powinny być dwa filtry pyłkowe, obudowy są mocowane na dwa lub trzy zaczepy (piszę bo spotkałem się z takimi filtrami w E34) jeżeli nie masz filtra w kabinie to masz go w przegrodzie podszybia

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 22:09 
Forumowicz

Moje BMW: 523i
Kod silnika: M52B25
Kolego,miałem E34 z 09.1991 i bez klimy,a filtr był. Napewno był poziomo,a nie pionowo,sam go wymieniałem. Masz auto o rok wcześniej wyprodukowane więc może było inaczej? masz z kolei klimę dlatego filtr powinien być.Filtr był umieszczony nisko za jakąś osłoną,pokrywką plastikową i należało go wysunąć, być może został wyjęty i trzeba włożyć nowy? a co do wentylacji w E34 to jeden z minusów tego modelu,jest poprostu słaba.

PostNapisane: 19 stycznia 2010, 22:09 
Forumowicz

kerim7 wita. a moze dal bys jakas wskazowke , przegrode silnikowa , czyli sciagam te kratki pod wycieraczkami i tam one moga byc ... jest to trudne do rozebrania ... bo ja sie nie spotkalem z takim czyms , a moze sprobowal bym od strony kierowcy ... moze tam bedzie ten korek gdzie sie to otwiera .. naprawde niewiem ... szyby to masakra, normalnie nic nie widac ... pozdro . daj jakies wskazowki to jutro sie obejrzy

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1