BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 26 czerwca 2025, 21:20

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] odpowietrzenie układu chłodzenia
PostNapisane: 23 stycznia 2010, 16:46 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 320d
Wiem że na forum było nie raz (były różne wersje) ale chciałem się dowiedzieć ostatecznie jak poprawnie odpowietrza się układ chłodzenia krok po kroku w BMW
E46 320d.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E46] odpowietrzenie układu chłodzenia
PostNapisane: 23 stycznia 2010, 16:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: E39 TURING
Kod silnika: M57 dA
ciężko zrozumieć twoje pytanie?no ale odpowiem ci tak , ze nie ma reguły na dobre odpowietrzenie a mianowicie ;odpowietrzanie polega na tym by wyeliminować z układu powietrze czyż nie ! no to wiec spróbuj :ok: może znajdziesz następny sposób na odpowietrzanie układu chłodzenia ; miłej zabawy. :hurra:

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 17:19 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 320D E46
Kod silnika: M43B16
Witam moge podpowiedziec jak ja to robiułem odpowietrzałem a wiec na zgaszonym silniku wlewam ile zmiesci sie płynu do zbiornicza i ile śilnik potrafi zasac samoczyni a potem odkrecamy odpowiecznik zanjduje sie na gówny weżu dolotowym do chłodnicy górny prawy róg nakretka plastikowa w E46 a w E36 w chłodnicy i popuszczamy nakrętke i sapalamy silnik i potroszku dolewamy do zbiornicza i śilnik powiniej zasysac samoczynie i czekamy az koreczka odpowiecznik czyli z tej nakretki bedą iśc banieczki a potem sam płyn jak leci sam płyn bez banieczek to dokrecamy i czekamy az silnik zasie płyn ze zbiorniczka i potem mozemy dolac do stanu i po 2 dniach jeszcze sprawdzic stan jak bedzie brakowało to dolewamy do stanu czesto tak jest jak sie silnik otworzy termostak na 95C to jeszcze może wciągnąc soc płynu

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 19:14 
Forumowicz

Moje BMW: E91
Kod silnika: M57TU2
bmwktm napisał(a):
wlewam ile zmiesci sie płynu do zbiornicza i ile śilnik potrafi zasac samoczyni a potem odkrecamy odpowiecznik zanjduje sie na gówny weżu dolotowym do chłodnicy górny prawy róg nakretka plastikowa w E46 a w E36 w chłodnicy i popuszczamy nakrętke i sapalamy silnik i potroszku dolewamy do zbiornicza i śilnik powiniej zasysac samoczynie

No tak - ale to raczej przy wymianie płynu w układzie. Bo przy układzie zalanym płynem nie ma sensu zalewać do pełna, bo trzeba będzie ten płyn wywalić przez odpowietrznik, albo zassać - płynu nie może być też za dużo...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1