BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 12:53

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 612 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 31  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Dywagacje na temat zakupu BMW za kwote 30-35tys PLN
PostNapisane: 23 stycznia 2010, 14:13 
Przyjaciel forum

Garaż: 93' E36 Sedan Calypsorot
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=107879

99' E46 Coupe Topasblau
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=119679

07' CLS W219 7G-Tronic
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=55&t=151028

04' C200 Kompressor Polift
Przemoo18, Znalazłem Ci samochód życia :hyhy:

http://allegro.pl/item879092628_bmw_e36 ... et_m3.html

Skoro nie czuć różnicy to po co przepłacać?
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Był: 99' E46 Coupe 320Ci Topasblau - Smerfeta (2012-2015)
Jest: 07' Mercedes-Benz CLS W219 320CDI 7G-Tronic - Czarna Locha (2015-Obecnie)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 20:10 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Dzordz-E36 napisał(a):
Przemoo18, Znalazłem Ci samochód życia :hyhy:

http://allegro.pl/item879092628_bmw_e36 ... et_m3.html

Skoro nie czuć różnicy to po co przepłacać?
:rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl:

Fajne :ok:

Przemo, pisałeś ??

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 20:13 
Częsty bywalec

Moje BMW: E65 & Megane III
Kod silnika: 735i
Przemoo18 napisał(a):
NO tak tak tylko , ze dalej nie wiem z jakimi kosztami sie musze liczyc :/

Jak to wyglada na miejscu.. dlatego bardzo prosze o osoby ktore mialy stycznosc ze sprowadzadzaniem o wypowiedzenie sie

co do opłat to pewnie za auto policzą ci wartość EUROTAX gdzieś około 30.000zł

więc z tego masz 18,6% czyli

5580zł akcyzy
500zł recyklingu
160zl zwolnienie z vatu w skarbowym
100-150zl tłumaczenia dokumentów
60-100zl biuro akcyzowe (bo zapewne samemu nie dasz rady tych papierków wypełnić)
250zł rejestracja samochodu
160zł przegląd pierwszy w kraju

w jakiś 7000zł się zmieścisz ;]

a teraz powiem ci jak robią wszyscy handlarze żeby zapłacić 4000zł albo i mniej:

1) znajdujesz komis w swoim mieście, który zrobi ci opłaty na ten samochód (oni już wiedzą jak, patrz pkt 2)
2) dowiadujesz się, który rzeczoznawca robi 'lewe' opinie na samochód, idziesz do niego płacisz mu 500zł (no gdzieś tyle za takie autko jakie chcesz) i on robi ci dokumentacje twojego samochodu, że zostało sprowadzane jako uszkodzone bo jest POPOWODZIOWE i nie działa w nim kompletnie nic (p.s jeśli w twoim mieście za dużo wałów na POPOWODZIOWE zrobili to będziesz musiał rozebrać troche auta np maske, błotniki, wzmocnienie i wtedy zrobi ci opinie na auto rozbite), potem z taką opinią idziesz do urzędu celnego i płacisz 2000zł akcyzy.

Jakbyś czegoś nie zrozumiał to pisz

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 20:36 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
nie polecam metody "kolegi" małego KaZIa
stek bzdur ,wpedzisz sie tylko w koszty i klopoty
dla 3 tys nie warto

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 20:46 
Przyjaciel forum

Myślę, że tak dużo jak kolega napisał nie wyjdzie. Napisz do rybika, tak jak Ci pisałem. Wszystko Ci rozpisze porządnie i rzetelnie :)

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 20:59 
Częsty bywalec

becek napisał(a):
nie polecam metody "kolegi" małego KaZIa
stek bzdur ,wpedzisz sie tylko w koszty i klopoty
dla 3 tys nie warto

jaki stek bzdur? Myślisz, że ci wszyscy handlarze co sprowadzają auta powyżej 2litrów (no i powyżej powiedzmy 20tys zł wartości) płacą pełne akcyzy? Uwierz mi znam ich wielu i znam tylko jeden taki przypadek (klient chciał kupić auto na leasing dlatego potrzebował fakturę na pełną kwotę).

Jak sie ktoś nie chce w takie coś bawić to idzie do byle jakiego komisu w mieście i oni robią to za niego (zarabiają na recyklingu bo komis płaci 100zł zamiast 500, zarabiają na zwolnieniu z vatu bo komis go nie płaci + doliczają sobie 500zł za taką usługę) - suma sumarum ty oszczędzasz 2500zł a komis zarabia tysiak.

@binta

robiłem opłaty na około 30 samochodów przez ostatni rok i przeważnie jak auto było wartości rynkowej (allegro czyli ceny po której auto się sprzedaje) około 15tys zł to w eurotaxie warte było 20tys zł

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 21:13 
Zacna persona forum

tak ,masz racje handlarze tak robia a urzad skarbowy kaze zaplacic posiadaczowi samochodu wlasciwa stawke akcyzy
handlarzom sie oplaca tym ktorzy musza potem doplacac w us juz mniej

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 21:23 
Częsty bywalec

ty chyba mylisz pojęcia i mówisz o ostatnio poruszanej przebudowie z aut pseudo-ciężarowych na osobowe.

Niby czemu potem ktoś ma dopłacać różnicę, jak kupujesz auto od handlarza to idziesz tylko do wydziału komunikacji po blachy, handlarz i tak na fakturze nie wpisze ceny faktycznej sprzedaży tylko też będzie zaniżona (przeważnie z dopiskiem, że blacharka w stanie kiepski etc)

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 21:26 
Forumowicz

Moje BMW: X5 E53
Kod silnika: M57N
ja w październiku kupiłem 330d za 6tys Euro. opłaty wyszły 5tys...

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 21:45 
Zacna persona forum

nie ,nie myle pojec
obowiazek akcyzowy spoczywa na pojezdzie
jesli us zweryfikuje zaplacone naleznosci i wyjdzie im ze za malo , doplata spoczywa na obecnym wlascicielu pojazdu(to tak jak z pojazdem za ktory nic nie zaplacono)

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 22:23 
Przyjaciel forum

Przemek, wracaj z tego Zakopanego bo komentarzy się trochę uzbierało ;)

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 23:41 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
becek napisał(a):
nie ,nie myle pojec
obowiazek akcyzowy spoczywa na pojezdzie
jesli us zweryfikuje zaplacone naleznosci i wyjdzie im ze za malo , doplata spoczywa na obecnym wlascicielu pojazdu(to tak jak z pojazdem za ktory nic nie zaplacono)

:rotfl:

Urząd skarbowy zweryfikuje podatek akcyzowy? :zdziwko:

Podatkiem jest według Ciebie obłożony przedmiot, a konsekwencje nie swego czynu poniesie Bogu ducha winien obecny właściciel? :zdziwko:

Taki system mógłby działać chyba w mandżurii ;)
Wyobrażasz sobie, że ktoś teraz przychodzi do dwunastego właściciela auta sprowadzonego do PL 5 lat temu i domaga się jakiejś zaległej akcyzy, zaniżonej przez rejestrującego po raz pierwszy pojazd w kraju?

Nie wiem skąd masz takie rewelacje, ale chyba nadal obowiązuje ustawa z 6. grudnia 2008 r. o podatku akcyzowym (Dz.U. z 2009 r. Nr 3, poz. 11)
A w niej czytam:

Art. 8. 1. Przedmiotem opodatkowania akcyzą jest:
1) produkcja wyrobów akcyzowych;
2) wprowadzenie wyrobów akcyzowych do składu podatkowego;
3) import wyrobów akcyzowych;
4) nabycie wewnątrzwspólnotowe wyrobów akcyzowych, z wyłączeniem nabycia wewnątrzwspólnotowego dokonywanego do składu podatkowego;

nabycie wewnątrzwspólnotowe - przemieszczenie wyrobów akcyzowych lub samochodów osobowych z terytorium państwa członkowskiego na terytorium kraju;

Art. 13. 1. Podatnikiem akcyzy jest osoba fizyczna, osoba prawna oraz jednostka organizacyjna niemająca osobowości prawnej, która dokonuje czynności podlegających opodatkowaniu akcyzą

Art. 100. 1. W przypadku samochodu osobowego przedmiotem opodatkowania akcyzą jest:

1) import samochodu osobowego niezarejestrowanego wcześniej na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym;

2) nabycie wewnątrzwspólnotowe samochodu osobowego niezarejestrowanego wcześniej na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym;

3) pierwsza sprzedaż na terytorium kraju samochodu osobowego niezarejestrowanego na terytorium kraju zgodnie z przepisami o ruchu drogowym:

a) wyprodukowanego na terytorium kraju,

b) od którego nie została zapłacona akcyza z tytułu czynności, o których mowa w pkt 1 albo 2.

2. W przypadku samochodu osobowego przedmiotem opodatkowania akcyzą jest również sprzedaż na terytorium kraju samochodu osobowego niezarejestrowanego na terytorium kraju, następująca po sprzedaży, o której mowa w ust. 1 pkt 3, jeżeli wcześniej akcyza nie została zapłacona w należnej wysokości a w wyniku kontroli podatkowej, postępowania kontrolnego albo postępowania podatkowego nie ustalono, że podatek został zapłacony.

3. Jeżeli w stosunku do samochodu osobowego powstał obowiązek podatkowy w związku z wykonaniem jednej z czynności podlegającej opodatkowaniu to nie powstaje obowiązek podatkowy na podstawie innej czynności podlegającej opodatkowaniu, jeżeli kwota akcyzy została określona lub zadeklarowana w należnej wysokości.

Tak więc kupując w Polsce auto na blaszkach PL, nie dokonujesz czynności opodatkowanej akcyzą, nieprawdaż?

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 23:51 
Zacna persona forum

Cytuj:
Wyobrażasz sobie, że ktoś teraz przychodzi do dwunastego właściciela auta sprowadzonego do PL 5 lat temu i domaga się jakiejś zaległej akcyzy, zaniżonej przez rejestrującego po raz pierwszy pojazd w kraju?

tak
Cytuj:
Powinien zaplacic komis... i to komis bedzie scigany po sadach za
niezaplacenie,
i gwarantuje Ci ze komis sie wybroni i nie bedzie mial z tego najmniejszych
problemow...
ale
przepisy mowia, ze (cytuje) :
"Opodatkowaniu akcyzą podlega także nabycie lub posiadanie przez podatnika
wyrobów akcyzowych,
jeżeli od tych wyrobów nie została zapłacona akcyza w należnej wysokości."
Tak wiec jezeli masz auto od ktorego KOMIS nie zaplacil akcyzy, to jako
posiadacz
zaplacisz Ty - albo UC w ramach postepowania ma prawo zajac auto.
Ktos kiedys napisal, ze idealnym rozwiazaniem jest sprzedaz auta... i to
najlepiej za granice.
Podobno jest to mozliwy wariant.

Ostatnio edytowano 26 stycznia 2010, 09:52 przez becek, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 23:52 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
becek napisał(a):
tak

Bujna wyobraźnia :rotfl:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 24 stycznia 2010, 09:34 
Częsty bywalec

becek napisał(a):
Cytuj:

tak

to jakby tak było to do 80% polaków by musieli przyjść bo przed zmianą prawa akcyzowego 2 lata temu to wszyscy sprowadzający pisali, że kupili każde auto (nawet roczne X5) za 200euro za granicą i płacili 100zł akcyzy

PostNapisane: 24 stycznia 2010, 10:19 
Zacna persona forum

Moje BMW: e30,e36
Kod silnika: m40,m41,m43,m62
becek napisał(a):
Cytuj:

tak

Na szczęście Twoja wyobraźnia nie kreuje rzeczywistości. Ktoś Ci ściemę sprzedał albo źle zrozumiałeś. Przeczytaj ustawę, a Ci się troszkę rozjaśni :)

Co do metody, jaką opisał KaZi, to u mnie olbrzymia większość, jeśli nie wszyscy sprowadzacze, stosują ją z powodzeniem. Zresztą sformułowania ustawowe są naprawdę słabe, jak np.:
8. Jeżeli wysokość podstawy opodatkowania w przypadku czynności, o których mowa w art. 100 ust. 1 pkt 2 i 3 oraz ust. 2, bez uzasadnionej przyczyny znacznie odbiega od średniej wartości rynkowej tego samochodu osobowego, organ podatkowy lub organ kontroli skarbowej wzywa podatnika do zmiany wysokości podstawy opodatkowania lub wskazania przyczyn uzasadniających podanie jej wysokości w kwocie znacznie odbiegającej od średniej wartości rynkowej samochodu osobowego.

9. W razie nieudzielenia odpowiedzi, niedokonania zmiany wysokości podstawy opodatkowania lub niewskazania przyczyn, które uzasadniają podanie jej wysokości znacznie odbiegającej od średniej wartości rynkowej samochodu osobowego, organ podatkowy lub organ kontroli skarbowej określi wysokość podstawy opodatkowania.

W moim przypadku zadziałało to tak, że kupiłem 2 lata temu 318 97 już w Polsce od niemca za 4000zł. Tyle zadeklarowałem. Panowie celnicy okrutnie mnie straszyli, ale od tego zapłaciłem. Wezwali mnie do uzasadnienia czemu tak tanio. Napisałem, że dobrze się targowałem, a auto nie jest bezwypadkowe i podsufitka mu zwisa. Wezwali mnie do udostępnienia do oględzin, zrobili fotki i przeprosili :)

Myślę, że na gruncie tej ustawy celnicy mogą sobie jedynie straszyć. Przed każdym sądem raczej bez problemu wybroniłoby się niską kwotę zakupu, jako że zapisy nie precyzują ani nie wartościują w żaden sposób jakości uzasadnienia. Ktoś bardziej biegły w praktyce tego typu spraw mógłby się wypowiedzieć na gruncie orzecznictwa, ale tak na rozum, to raczej celnicy musieliby w praktyce dowieść ponad wątpliwość, iż podana kwota jest oszukana, czyli że w rzeczywistości deklarujący zapłacił więcej niż podaje.

Tak czy siak na pewno w życiu nie zawyżyłbym kwoty, którą zapłaciłem z powodu niezgodności z tabelkami. A co do zaniżania, to widzę codziennie jak w przypadku lokalnych sprowadzaczy opisana metoda się sprawdza. Rzecz sumienia i determinacji

KaZi napisał(a):
to jakby tak było to do 80% polaków by musieli przyjść bo przed zmianą prawa akcyzowego 2 lata temu to wszyscy sprowadzający pisali, że kupili każde auto (nawet roczne X5) za 200euro za granicą i płacili 100zł akcyzy

To rozrzutni byli :rotfl:

To była dopiero świetna ustawa. Państwo nie miało z niej kasy, ale za to jak świetnie edukowało obywateli w tym, że opłaca się oszukać :wstyd:
Legislacyjny majstersztyk: stworzyć nieegzekwowalne przepisy, zatrudnić do tego wielką maszynę administracyjną i uczyć obywateli krętactwa :rotfl:
To już tak zupełnie abstrahując od celowości ograniczeń przywozu aut.

Ostatnio edytowano 24 stycznia 2010, 11:52 przez qqiz, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 24 stycznia 2010, 11:39 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46 323 coupe
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=300
Jeden dzień mnie nie było a tu tyle się dzieje :). Wprawdzie wczoraj bylem ale nie zdazylem
wytrzezwiec :D
Jak rozmawialem z Radkiem przez telefon to powiedziałem mu dokladnie tak
"oplaty licze pewnie z 5000zl" uzyskalem odpowiedz "cos duzo to panu wyszlo
bo ostatnio jak przywozilismy 530D z 2003r to za wszystkie oplaty wyszlo 3500zl"
Wiec nie powiem milo sie zaskoczylem.

Kazi nie sądze , że E46 328 wg eurotaxu jest warte 30tys .
Napewno nie... Jawa obliczyl Tomkowi tak +/- , ze jego auto jest warte wg eurotaxu 16tys (e46 323 98r)
wiec mysle , że jak eurotax wyjdzie okolo 22tys i odejmiesz od tego vat 22% to wychodzi ci 17k netto z malych hakiem i od tego masz akcyzy okolo 3200. Dojdzie ci reszta oplat i mysle ze 4k sie zmiescisz..

Dziś mam wieczorem dzwonic i pytac o wieksze szczegoly. Sprawa wyglada tak , ze wyszukujemy auta w pl i jedziemy w kilka miejsc. W ciemno mowil ze nie ma po co
jechac. Radek posiada profi sprzet do diagnozy BMW wiec mysle ze mi pomoze jak
sie zdecydujemy pojechac. Bardzo duzo ludzi mi go polecilo i wiem , ze zaopatrzyl juz kilkunastu ludzi z forum BMW i nikt nie narzekal.

viewtopic.php?f=6&t=68497&start=300

Obrazek

PostNapisane: 24 stycznia 2010, 11:49 
Przyjaciel forum

Przemoo18 napisał(a):
Jeden dzień mnie nie było a tu tyle się dzieje :). Wprawdzie wczoraj bylem ale nie zdazylem
wytrzezwiec :D
Jak rozmawialem z Radkiem przez telefon to powiedziałem mu dokladnie tak
"oplaty licze pewnie z 5000zl" uzyskalem odpowiedz "cos duzo to panu wyszlo
bo ostatnio jak przywozilismy 530D z 2003r to za wszystkie oplaty wyszlo 3500zl"
Wiec nie powiem milo sie zaskoczylem.

Kazi nie sądze , że E46 328 wg eurotaxu jest warte 30tys .
Napewno nie... Jawa obliczyl Tomkowi tak +/- , ze jego auto jest warte wg eurotaxu 16tys (e46 323 98r)
wiec mysle , że jak eurotax wyjdzie okolo 22tys i odejmiesz od tego vat 22% to wychodzi ci 17k netto z malych hakiem i od tego masz akcyzy okolo 3200. Dojdzie ci reszta oplat i mysle ze 4k sie zmiescisz..

Dziś mam wieczorem dzwonic i pytac o wieksze szczegoly. Sprawa wyglada tak , ze wyszukujemy auta w pl i jedziemy w kilka miejsc. W ciemno mowil ze nie ma po co
jechac. Radek posiada profi sprzet do diagnozy BMW wiec mysle ze mi pomoze jak
sie zdecydujemy pojechac. Bardzo duzo ludzi mi go polecilo i wiem , ze zaopatrzyl juz kilkunastu ludzi z forum BMW i nikt nie narzekal.

A widzisz Przemo. Dzień nieobecności, a czytać teraz trzeba godzinę :hyhy:

Z tego co piszesz to wybrałeś dobrą opcje i myślę, że wreszcie staniesz się posiadaczem nowej Bunii czego Ci życzę oczywiście :)

PostNapisane: 24 stycznia 2010, 11:51 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e46 323 coupe
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... &start=300
NO ja tez mysle ze tak bedzie. Mysle ze dzis sie czegos wiecej dowiem jak zadzwonie wieczorem. POgadam juz tak konkretniej i dokladnie powiem co mnie interesuje ...

Glownie dopytam sie o te oplaty

viewtopic.php?f=6&t=68497&start=300

Obrazek

PostNapisane: 24 stycznia 2010, 12:14 
Przyjaciel forum

Przemoo18 napisał(a):
NO ja tez mysle ze tak bedzie. Mysle ze dzis sie czegos wiecej dowiem jak zadzwonie wieczorem. POgadam juz tak konkretniej i dokladnie powiem co mnie interesuje ...

Glownie dopytam sie o te oplaty

No to podziel się później informacjami :ok:

Utwórz nowy temat Ten temat jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 612 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19 ... 31  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1