BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 1 maja 2025, 09:50

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: [E36] PEDAŁ SPRZĘGŁA - zesztywniał :O pomocy
PostNapisane: 21 stycznia 2010, 15:30 
Forumowicz

Moje BMW: e46 Cabrio
Kod silnika: N46B20 swap M54B30
Kolego wilko_bmw325, sprzeglo to raczej napewno nie bo na poczatku zeszlego roku wymienialem i tylko troche lzej chodzi... od kad ja kupilem to byl taki problem z tym sprzeglem ze ciezko chodzi... :zly: Ale dzieki za podpowiedz ;)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 21 stycznia 2010, 18:35 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
pawel24 napisał(a):
od kad ja kupilem to byl taki problem z tym sprzeglem ze ciezko chodzi... :zly: Ale dzieki za podpowiedz ;)

ja mam ten sam problem a widze ze mamy takie same silniki. odkad kupilem auto sprzeglo jest twardsze niz w innych samochodach. kiedys przy wymianie pompy abs zostal wymieniony plyn hamulcowy i niczego to nie zmienilo. mechanik dokladnie tez nie wiedzial co jest z tym sprzeglem. moze niech wypowiedza sie inni posiadacze m52b20 tez macie twardsze sprzeglo? pozdrawiam

PostNapisane: 22 stycznia 2010, 00:49 
Forumowicz

Kod silnika: M52B20
ja mam normalne sprzegło ale ciężko gaz chodzi

PostNapisane: 22 stycznia 2010, 17:25 
pawel24 napisał(a):
Kolego wilko_bmw325, sprzeglo to raczej napewno nie bo na poczatku zeszlego roku wymienialem i tylko troche lzej chodzi... od kad ja kupilem to byl taki problem z tym sprzeglem ze ciezko chodzi... :zly: Ale dzieki za podpowiedz ;)

W takim razie jedyne co pozostaje to łożysko oporowe... wyrobione jest i staje kantem i dlatego sprzęgło ciężko chodzi. A co do wysprzęglika i pompy to zazwyczaj jak jedno albo drugie padnie to pedał sprzęgła wpada w podłoge i nie odbija.

PostNapisane: 22 stycznia 2010, 18:59 
Forumowicz

Moje BMW: E36 qp
Kod silnika: M52B20
U mnie w m52b20 tez pedał sprzęgła cięzko chodzi... Dodam że komplet sprzęgła został wymieniony 2 miesiące temu i zero poprawy (Sachs) :dobani:

PostNapisane: 23 stycznia 2010, 07:27 
Forumowicz

adamsik83 napisał(a):
W takim razie jedyne co pozostaje to łożysko oporowe... wyrobione jest i staje kantem i dlatego sprzęgło ciężko chodzi

to samo powiedzial mi mechanik ale dodal rowniez ze nie oplaca sie za bardzo tego robic kiedy reszta jest ok. mogl bys mi powiedziec ile wyniosla by mnie naprawa tego bo widze ze znasz sie na temacie.

addicted napisał(a):
U mnie w m52b20 tez pedał sprzęgła cięzko chodzi... Dodam że komplet sprzęgła został wymieniony 2 miesiące temu i zero poprawy (Sachs) :dobani:

widocznie ten typ tak ma mnie juz od poltora roku to gnebi :(

PostNapisane: 24 stycznia 2010, 01:27 
lukasz8908 napisał(a):
adamsik83 napisał(a):
W takim razie jedyne co pozostaje to łożysko oporowe... wyrobione jest i staje kantem i dlatego sprzęgło ciężko chodzi

to samo powiedzial mi mechanik ale dodal rowniez ze nie oplaca sie za bardzo tego robic kiedy reszta jest ok. mogl bys mi powiedziec ile wyniosla by mnie naprawa tego bo widze ze znasz sie na temacie.

addicted napisał(a):

widocznie ten typ tak ma mnie juz od poltora roku to gnebi :(

Koszt łożyska oporowego około 100 zł a za wymiane nie wiem ile mechanik może powiedzieć.

PostNapisane: 24 stycznia 2010, 22:44 
Forumowicz

Za wymiane wydaje mi sie ze ok 300zl trzeba by dac ;)

PostNapisane: 24 stycznia 2010, 23:20 
pawel24 napisał(a):
Za wymiane wydaje mi sie ze ok 300zl trzeba by dac ;)

To jeśli ma się odrobinę pojęcia i kilka potrzebnych kluczy to warto się samemu pobawić. Najgorszy problem jest ze zdjęciem i założeniem rozrusznika... ale da się to zrobić:) Niedawno wymieniałem te łożysko.

PostNapisane: 24 lutego 2010, 14:14 
Pierwsze kroki

witam i dołączam sie do tematu, moje autko ma silnik m50b20 , mianowicie sprzegło bardzo ciezko chodzi wrecz czuje pod stopa jak wciskam ze nie chodzi płynnie tylko tak skacze po troszku i do tego skrzypi cos tak jakby w wysprzegliku, ktory zreszta wymieniłem z rok temu bo ciekł i nie było srzegła wcale (pedał bardzo miekki i bardzo nisko był ) , biegi wchodza troche za cieko , takie mam odczucie , wrecz niemozliwa jest szybka zmiana przełozen, i tak prawde powiedziawszy moja bunia nie ma ochoty ruszyc " ze zrywem" czasem tylko zawyje lekko obruci kołami i tyle, takze wydaje mi sie ze u mnie to chyba sprzegło do wymiany, i dodam ze bierze przy samiutkiej ziemi , w kwietniu chce nim zjezdzac z irlandii ale szczerze to boje sie jechac takim autem , co byscie mi poradzili ???

PostNapisane: 24 lutego 2010, 17:58 
Forumowicz

Ja bym radzil wymienic kompletne sprzeglo, tak czy siak raczej Cie to czeka na 100% Wiec lepiej teraz to zrob niz w trasie ma Ci sie to stac :/

PostNapisane: 24 lutego 2010, 18:32 
Forumowicz

ja mam inne objawy sprzęgło jest po prostu twarde, ale reszta jest ok, auto zrywne, skrzynia precyzyjnie chodzi i nic się nie dzieje a jeżdżę tak już dwa lata. Na twoim miejscu zrobił bym tak jak pisze paweł24. Masz inne objawy, wydaje mi się, że o wiele bardziej poważne i lepiej tego nie bagatelizować

PostNapisane: 30 sierpnia 2010, 18:09 
Pierwsze kroki

Koledzy miałem ten sam problem! Niestety nie jest to miła sprawa myślałem że układ się zapowietrzył bo faktycznie miałem mało płynu. Pojechałem do warsztatu okazalo się że siada koło dwumasowe i sprzęgło wymiana około 3000zł :przestraszony: na szczęście mamy nasze kochane allegro i za komplet w całkiem niezłym stanie dałem 500zł. :ok:

PostNapisane: 30 sierpnia 2010, 18:11 
Pierwsze kroki

Koledzy miałem ten sam problem! Niestety nie jest to miła sprawa myślałem że układ się zapowietrzył bo faktycznie miałem mało płynu. Pojechałem do warsztatu okazalo się że siada koło dwumasowe i sprzęgło wymiana około 3000zł :przestraszony: na szczęście mamy nasze kochane allegro i za komplet w całkiem niezłym stanie dałem 500zł. :ok:

PostNapisane: 30 sierpnia 2010, 18:12 
Pierwsze kroki

Koledzy miałem ten sam problem! Niestety nie jest to miła sprawa myślałem że układ się zapowietrzył bo faktycznie miałem mało płynu. Pojechałem do warsztatu okazalo się że siada koło dwumasowe i sprzęgło wymiana około 3000zł :przestraszony: na szczęście mamy nasze kochane allegro i za komplet w całkiem niezłym stanie dałem 500zł. :ok: mówie sprawa niezbyt pszyjemna

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 35 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1