BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 13:39

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] Nierówna praca silnika...
PostNapisane: 23 października 2009, 17:54 
Witam.

Posiadam e36 318is M42 95 rok. Powodem tego postu jest nierówna praca silnika w moim aucie.

Denerwuje mnie to, że czasem silnik potrafi zatrząść jakby chodził na 3 gary, potem wraca do normy, chodzi nierówno, obroty czasem skaczą od 1000 do 300 potem gaśnie, czasem bez powodu podczas jazdy jak wrzucam luz potrafi zgasnąć. Wymieniłem świece zapłonowe, kable, przepływomierz czysty.

Mam nadzieje, ze mi pomozecie.

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 18:06 
Częsty bywalec

Moje BMW: e61 530xd LCI
Kod silnika: m57tu2
A nie sprawdzałeś czy gdzieś lewe powietrze nie dochodzi?? Objawy na to wskazują...

Tel. 790-465-462

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 18:10 
dziqsek napisał(a):
A nie sprawdzałeś czy gdzieś lewe powietrze nie dochodzi?? Objawy na to wskazują...
Właśnie, że sprawdzałem, chyba z 2 godziny i znaleźć nie umiem, muszę czymś psiknąć, moze jeszcze przyda mi się informacja kolegi gdzie dokładnie sprawdzać.

Zapomnialem dodać, że mam wyciek oleju jak się patrzy na silnik to jest obok visca z lewej strony, ale to chyba nie wpływa na prace silnika.

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 18:12 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
szpila napisał(a):
Właśnie, że sprawdzałem, chyba z 2 godziny i znaleźć nie umiem, muszę czymś psiknąć, moze jeszcze przyda mi się informacja kolegi gdzie dokładnie sprawdzać.

Ja tam miałem podobne objawy... guma od przepływomierza była nieszczelna...
Dopiero po jej wymianie silnik zaczął równomiernie cykać ;)

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 18:19 
COUPE napisał(a):
Ja tam miałem podobne objawy... guma od przepływomierza była nieszczelna...
Dopiero po jej wymianie silnik zaczął równomiernie cykać ;)
Rozumiem, jutro będę sprawdzać, może pokierujesz mną gdzie dokładnie i którą gumę? Szczerze to moje drugie auto wcześniej jeździłem vw golfem iii więc muszę się trochę pouczyć tego silnika... A co powiesz na sondę lambda?

Do tego auto przy pełnym przygazowaniu dymi na biało taka mega chmurka

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 19:25 
Częsty bywalec

Obrazek

od tego zacznij, a z tym, że dymi to może byc nie ciekawie poszukaj na forum dużo tego jest na ten temat

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 21:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
panowie mam podobny problem tyle ze ja juz gume przeplywomierza wymienilem w maju i problem zniknal ale teraz zjawil sie znowu pomocy swiecie nowe kable sprawdzal mechanik elektryk i mowil ze dobre co tu zrobic i jak zrobic zeby bylo dobrze auto na niskich obrotach chodzi nie rowno i przy dodwawaniu gazu na wysokim biegu sie troche potrafi przydlawic a po chwili dopiero przyspiesza e 36 316 i pomocy:)

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 21:57 
Forumowicz

Moje BMW: e36 coupe
Kod silnika: M42B18
Ja u siebie w m 42 mam to samo,lekko go przydusza jak dodam gazu,jak odpalę to obroty skaczą w górę i spadają.Wymieniłem gumę i świece i filtry i na kompie byłem,nic nie wyszło i nie wiem.Krokowca przeczyściłem i pierwsze odpalenie po czyszczeniu masakra,obroty dłuuugo nie mogły się uspokoić,później już było lepiej,ze 2 razy nawet normalnie odpalił i teraz to loteria,jak mu się chce to sobie pali normalnie jak nie to faluje nawet na światłach czego wcześniej nie robił.Ot BMW auto z duszą :przestraszony:

Ostatnio edytowano 23 października 2009, 22:17 przez bidsko, łącznie edytowano 1 raz

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 22:06 
Częsty bywalec

sprawdź silnik obrotów jałowych tzw krokowiec
potem przepływke możliwe że do czyszczenia jakimś środkiem do czyszczenia gaźników.
wd40 raczej nie wolno odparowuje i jest tłusty
potem sonda lambda
jak nadal będzie coś nie rak jechać na komputer
jeśli niczego nie wykaże zostaje spawa nieszczelności układu dolotowego

Tytuł:
PostNapisane: 23 października 2009, 22:08 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
bidsko, powiedz mi jak wyczyscic tego krokowca moze u mnie to cos da? musze sprobowac bo niedlugo w trase musze jechac a denerwuje mnie to strasznie;)

moze prosze pokolei i dokladnie o instrukcje jak to wszystko poczyscic i jak sie do tego dostac i do sondy lambda? bo przy tym silniku jestem zielony jezeli o to chodzi;)

Tytuł:
PostNapisane: 24 października 2009, 09:12 
Forumowicz

Moje BMW: e39
Kod silnika: M57D30
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... as+touring
U mnie tez falowału obroty najbardziej na zimnym silniku , po wymianie sondy spokój .

viewtopic.php?p=621777#621777
Była e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=136623

Tytuł: Re: [E36] Nierówna praca silnika...
PostNapisane: 9 grudnia 2009, 18:48 
Problem rozwiązany powodem był po prostu nieszczelny dolot, a teraz mam taki problem, że jak jest zimny i go odpalam to obroty ma na 800 rpm, a jak sie rozgrzeje to wstrastaja do 1100 rpm a powinno byc odwrotnie, lekko falują, wymieniłem juz kable, świece, uszczelki całego dolotu, sprawdziłem szczelność.

PostNapisane: 27 stycznia 2010, 19:24 
Pierwsze kroki

Moje BMW: 525i
Witam czytalem chwilke wasze posty i mam u mnie peknieta gume od przeplywomierza czy to moze byc przyczyna tego ze mam problem z moja Bmw 525i benzyna+lpg ,ciezko odpala na benzynie dosc dlugo kreci i na koncu zalapuje,ma dosc nierowne obroty silnika telepie calym autem na wolnych obrotach,i wydaje mi sie ze nie pracuje na szystkie "gary" ,nie wiem co jest przyczyna tego?moze macie jakies rady dla mnie lub pomoc w sensie drobnej rozpiski co sprawdzic?jeszcze do tego wyskakuje mi na komputerze w aucie komunikat : SENSOR OELSTAND -( uszkodzony czujnik poziomu oleju) tak to przetlumaczylem i nie wiem jak sie za to zabrac?czy jest to problem wlacznika na skrzyni biegow,czy problem lezy w innym punkcie?prosilbym o jakies porady i z gory dziekuje :) jestem tutaj nowy wiec prosze o wyrozumialosc.Zamierzam sprawdzic w pierwszej kolejnosci swiece zaplonowe,jesli macie jakies inne porady to z gory dziekuje :)

PostNapisane: 27 stycznia 2010, 21:36 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E39 @ e46 @ e36
Kod silnika: m52b20 @ m43b16
lukas52, Przede wszystkim zacznij od wymiany gumy ;)

Moja e39
http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=93561

Moja 19letnia e36 (niestety aktualnie już była)
viewtopic.php?f=6&t=104802&p=1262357#p1262357

PostNapisane: 28 stycznia 2010, 14:05 
Pierwsze kroki

Witam! tutaj podaje link: http://www.youtube.com/watch?v=a9Etno9gz8Y /na ktorym jest praca silnika mojej BMW 525i+lpg (ktora obecnie nie dziala) jezdze jedynie na benzynie,na filmiku widac klejony waz(gume)od przeplywomierza(od spodu wyczulem wyciek benzyny ze srodka weza),i ten drugi waz klejony nie znam jego nazwy,mozecie mi powiedziec za co sa oba weze odpowiedzialne?co do pracy silnika niepokoi mnie ten stukot (jakby dwie blaszki uderzaly o siebie) z gory dziekuje za rady :)

Mam nadzieje ze na podstawie tego filmiku powiecie mi cos wiecej ;)

Tytuł: Re:
PostNapisane: 28 stycznia 2010, 15:13 
Zapomnialem dodać, że mam wyciek oleju jak się patrzy na silnik to jest obok visca z lewej strony, ale to chyba nie wpływa na prace silnika.[/quote]
wydaje mi się ze to z uszczelki obudowy rozrządu , troszke sporo roboty by ja wymienić ale to czesta przypadłośc is-ów :zdziwko:

PostNapisane: 31 stycznia 2010, 17:09 
lukas52, powymianiaj wszystko na nowe a nie klejone bo to nic nie da i pogarsza prace silnika, ja mam wszystkie nowe weze i gumy pracuje super nic nie stuka.

PostNapisane: 1 lutego 2010, 00:41 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E36 318is coupe
Kod silnika: M42B18
Tak jak podpowiadają koledzy to może być nieszczelny dolot. Niekoniecznie guma od przepływki, ale np. uszczelki kolektora. Polecam też zdjąć dolot. Pod spodem zobaczysz ośmorniczkę gumowych węży. Po 15 latach na bank są już sparciałe, ergo nieszczelne. Moje są, obroty falują, silnik czasem nierówno pracuje itp. Muszę to kiedyś ogarnąć. :kwasny:

Tu masz sporo info:
http://www.m42club.com/forums/showthread.php?t=2742

Pozdr

PostNapisane: 3 lutego 2010, 21:00 
Pierwsze kroki

okey tak zrobie i wtedy odpisze wam czy wszystko jest ok Dziekuje za porady i jesli ktos wie cos jeszcze co to moze byc niech pisze .pozdrawiam

PostNapisane: 26 czerwca 2013, 12:06 
Poszukaj zanim zapytasz

Moje BMW: 316
Witam !
Mam podobny problem co inni forumowicze. Od jakiegos czasu mój silnik 1.6i pracuje nierówno na biegu jałowym i przy zapalaniu zdarza mu sie, że prawie całkowicie gaśnie po czym po paru sekundach wraca na normalne obroty. Sprawdzałem dolot i wydaje sie spoko nie wiem jak z resztą. Myslałem o sondzie ale nie wiem gdzie ona się znajduje prosze o pomoc. Pozdrawiam :)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1