BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 9 czerwca 2025, 11:32

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Funkcjonalnosc akumulatora
PostNapisane: 1 lutego 2010, 12:39 
Pierwsze kroki

Mam takie pytanie z 2 miesiace temu kupilem nowy akumulator centra 12 V 60ah 600 A . I po miesiacu nagle sie rozladowal... Jak myslicie czy to jest wada akumulatora czy tez zle kupilem parametry... , lub tez moze cos z ladowaniem...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Funkcjonalnosc akumulatora
PostNapisane: 1 lutego 2010, 12:45 
sprawdź miernikiem ładowanie , a jaką masz pojemnośc silnika bo napisałęś tylko pojemnośc akumulatora

PostNapisane: 1 lutego 2010, 12:47 
Pierwsze kroki

1.6 benzyna

Podladowalem akumulator prostownikiem i pokazuje zielone czyli naladowane. Wiec sam nie wiem...

PostNapisane: 1 lutego 2010, 13:06 
Zacna persona forum

Moje BMW: E 36 sedan
Kod silnika: M50b25v
Garaż: Posiada to , to
a strary akumulator jak dlugo wytrzymywal ? tez ci go rozladowywalo po 2 miesiacach?? jak tak to moze mala zware gdzies ci robi albo alternator jest na wykonczeniu a jak stary hulal wporzadku az do kresu jego wytrzymalosci to warto sie zastanowic nad tym nowym aku czy jest w porzadku

Byla -- viewtopic.php?f=6&t=86211
Obecna -- viewtopic.php?f=6&t=128243

PostNapisane: 1 lutego 2010, 17:53 
Kamiloxi napisał(a):
1.6 benzyna

Podladowalem akumulator prostownikiem i pokazuje zielone czyli naladowane. Wiec sam nie wiem...

wg mojej instrukcji obsługi BMW z 96 roku do 316i ,318i i 318is powinien być pojemności 50ah więc może masz niedoładowany aku i dlatego siada , sprawdz ładowanie

PostNapisane: 1 lutego 2010, 18:38 
Forumowicz

Moje BMW: e39 523i
Przede wszystkim sprawdź czy coś nie pobiera prądu przy wyłączonych wszystkich odbiornikach. Z tego co wiem amperomierz powinien wskazać max. 0,1A. 60Ah naładuje spokojnie - nawet większy.

PostNapisane: 1 lutego 2010, 19:46 
Pierwsze kroki

Wiec akumulator jest dobry do mojej beemki? Dodam ze mam wersje 316 91r. Bo na poczatku myslalem ze kupilem nie te parametry akumulatora... .

PostNapisane: 1 lutego 2010, 20:33 
Zacna persona forum

nigdy za duzy nie zaszkodzi,tak jak wczesnie napisali sprawdz czy cos nie kradnie ci pradu na postoju,lub kupiłes po prostu zasiarczony akumulator który stał na półce sklepowej moze z 2 lata.

PostNapisane: 2 lutego 2010, 23:24 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Compact 323ti
Kod silnika: M52B25
Kamiloxi napisał(a):
Mam takie pytanie z 2 miesiace temu kupilem nowy akumulator centra 12 V 60ah 600 A . I po miesiacu nagle sie rozladowal... Jak myslicie czy to jest wada akumulatora czy tez zle kupilem parametry... , lub tez moze cos z ladowaniem...

robisz 2 testy i duzo sie dowiesz:
1) mierzysz napiecie ladowania przy odpalonym aucie na wolnych obrotach (tak z 14.4V powinno byc - te okolice)
2) zamykasz auto (jesli masz alarm przy otwartej masce, ale musisz oszukac krancowke od maski i mierzysz pobor pradu po uzbrojeniu sie alarmu) - co do wartosci - im mniej tym lepiej, np. 50mA to juz dosc duzo

edit - nie wiesz w gadanie ze akumulator bedzie niedoladowany bo jest wiekszy, w zadnym wypadku to nie przeszkadza, jest lepiej bo masz wieksza pojemnosc i wiekszy prad rozruchowy. Problem moze stanowic to jedynie w momencie jazdy na krotkich dystansach, choc poprzednim autem pokonywalem dziennie trase 2x2.5km i akumulator wytrzymal 4 lata, wiec bez tragedii

PostNapisane: 3 lutego 2010, 13:35 
Częsty bywalec

Garaż: 320d
No nie wiem czy za duzy nie zaszkodzi Bedzie nie doladowany a to jest rownnie nie dobrze jak przeładowany.

Wiekszy mozesz kupic ale jak robisz dlugie trasy wtedy bedzie doladowany bo na krotkich to ngo nie doladuje a co za tym idzie skraca sie jego zywotnosc Pozdrawiam

PostNapisane: 3 lutego 2010, 13:49 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Compact 323ti
Kod silnika: M52B25
ComTom napisał(a):
No nie wiem czy za duzy nie zaszkodzi Bedzie nie doladowany a to jest rownnie nie dobrze jak przeładowany.

Wiekszy mozesz kupic ale jak robisz dlugie trasy wtedy bedzie doladowany bo na krotkich to ngo nie doladuje a co za tym idzie skraca sie jego zywotnosc Pozdrawiam

nie jest duzo wiekszy wiec ja bym nie mial obaw, w sumie dziwi mnie ze niby ma byc 50Ah, ja u siebie mam oryginal BMW 75Ah i smiga

PostNapisane: 3 lutego 2010, 14:36 
bob_best napisał(a):
ComTom napisał(a):

nie jest duzo wiekszy wiec ja bym nie mial obaw, w sumie dziwi mnie ze niby ma byc 50Ah, ja u siebie mam oryginal BMW 75Ah i smiga

ale kolega ma 323i a nie 316i i dlatego jest 75ah :cwaniak:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1