BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 3 maja 2025, 18:04

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e39] trzeszczą mp3 ze zmieniarki
PostNapisane: 11 sierpnia 2009, 19:49 
Zacna persona forum

Witam,

Problem jest nastepujacy. Zmieniarka na 6cd podlaczona do business cd (MID). Radio gra pieknie, jakosciowo super - nic nie trzeszczy. Po odpaleniu z mp3 wystepuje trzeszczenie w glosnikach, piosenka gra, ale na niektorych tonach jest takie trzeszczenie jakby glosniki nie dawaly rady oraz ogolnie jakosciowo jest gorzej niz z radia. Co to moze byc? Przeczyscic laser czy cos innego?

Pozdrawiam :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2009, 11:03 
Zacna persona forum

Nikt nie wie co to moze byc? :zalamany:

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2009, 11:14 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 530iA
Kod silnika: M54B30
u mnie jak trzeszczało to koncówka mocy w radiu była padnięta :)

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2009, 12:51 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 LIM
Kod silnika: M47N2
styks, moim zdaniem jest to kiepska jakosc mp3. wielkim plusem utworow w formacie mp3 jest to, ze nie wiele zajmuja, ale nietety jak to juz bywa cos za cos maly rozmiar > mniej dokladne odwzorowanie oryginalnego dzwieku > pogorszenie jakosci. dla przykladu jeden utowr w formacie mp3 zajmuje ok kilku MB, natomiast w formacie "audio " [taki jak w oryginalach] to ok kilkudziesieciu MB
aczkolwiek przyczyna moze byc radio. moja rada nagraj jedna plytke audio [jaknajwolniej bo czasami sa problemy] i porownaj czy jest lepiej czy to samo
pozdrawiam

Tytuł:
PostNapisane: 12 sierpnia 2009, 13:30 
Zacna persona forum

Sprobuje nagrac jak najwolniej, aczkolwiek nie sadze, aby to cos pomoglo. Mowisz, ze mp3 sa gorszej jakosci. Ta sama plyta u kumpla w audi na RNS-E gra super :)

Dodam, ze wszystkie plyty, ktore nagrywam musze nagrywac w audio, poniewaz te zmieniarki nie oblsuguja mp3 ;) Piszac mp3 mialem na mysli odtwarzanie utworow z plyty cd.

Tytuł:
PostNapisane: 4 września 2009, 16:47 
Zacna persona forum

Odswiezam. Dziwna sprawa. Nagralem audio cd z predkoscia 16x. Wrzucam plyte, pieknie gra. Przychodze potem do auta, odpalam i trzeszczy :/ Pare razy powyciagalem magazynek i za ktoryms razem zalapuje i nie trzeszczy. Nie wiem o co tu juz chodzi. Czyszczenie soczewki pomoze?

Tytuł:
PostNapisane: 7 września 2009, 15:38 
Forumowicz

Garaż: omega Bfl 3,0 V6
e39 520i
vectra 1,8i
witaj,

Na początku opisujesz, że trzeszczy tylko na niektórych tonach a soczewka niejest selektywna. Na moje oko:
1* to coś masz na stopniu wyjścia zmieniarki
2* bądz wejścia radia
3* a całkiem możliwe ze i przewodziki gdzieś po drodze zwierają do masy
ad:
1* podłącz pojedynczy głośnik pod zmieniarkę i posłuchaj będzie cicho ale jak nie będzie trzasków to znaczy ze jest ok.
2* podłącz inne urządzenie podające dźwięk na radio i odsłuchaj
3* przedzwoń kabelki

Tytuł:
PostNapisane: 8 września 2009, 17:00 
Zacna persona forum

karoldoc napisał(a):
1* to coś masz na stopniu wyjścia zmieniarki
2* bądz wejścia radia
3* a całkiem możliwe ze i przewodziki gdzieś po drodze zwierają do masy
ad:
1* podłącz pojedynczy głośnik pod zmieniarkę i posłuchaj będzie cicho ale jak nie będzie trzasków to znaczy ze jest ok.
2* podłącz inne urządzenie podające dźwięk na radio i odsłuchaj
3* przedzwoń kabelki

Ad 1

Nie znam sie na tym i nawet nie wiem jak podlaczyc glosnik pod zmieniarke :) W zmieniarce sa 2 wejscia na kostki.

Ad 2

Tu tymbardziej nie wiem jak podlaczyc inne urzadzenie.

Ad 3

Nie rozumiem?

Mysle, ze dosc istotna informacja.

Czyszczenie lasera nie pomoglo. Podlaczam zmieniarke z wyczyszczona soczewka - nie trzeszczy. Zamknalem auto centralnym, otworzylem - trzeszczy. Ale wystarczy wyciagnac np. bezpiecznik ze zmieniarki (mam 3A/32V taki powinien byc?) i ponownie go wlaczyc i trzeszczenie znika. Po ponownym zamknieciu auta i otworzeniu go znowu trzeszczy. I o co tu chodzi? Nie bede przeciez za kazdym razem odlaczal zasilania od zmieniarki. Plyta byla nagrywana z predkoscia 16x. Myslicie, ze nagranie 4x lub 8x pomoze?

Mysle, ze podalem istotna informacje odnosnie tego odlaczania zasilania (wtedy nie trzeszczy). Prosze o pomoc :)

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2009, 12:10 
Forumowicz

Moje BMW: 320d Touring
Kod silnika: M47N204D4
Mi to wygląda na przerywające połączenie do masy, sprawdź dokładnie wszystkie kable, złączki itp., podczas odtwarzania poruszaj kablami od zmieniarki.

Tytuł:
PostNapisane: 9 września 2009, 19:07 
Forumowicz

e39 520i
vectra 1,8i
Witam ponownie,

Dzwonienie kabli polega na pomierzeniu ich rezystancji,
skoro musisz wyjąć bezpiecznik i włożyć ponownie to bardziej wygląda na zimne luty na płycie zmieniarki, przejdź się z nią do elektronika i będziesz miał problem z głowy,
jeżeli byś się chciał sam za nią brać pamiętaj ze zmieniarki mają sporo mechaniki precyzyjnej którą się niesamowicie ciężko składa bez doświadczenia!!

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2009, 11:13 
Zacna persona forum

OK. Podjade do elektronika. Sprawdzi mase, zimne luty, zmierzy ta rezystancje i ogolnie zobacze co powie...

Mam pytanie. Czy na zdjeciu ponizej w miejscu zaznaczonym na czerwono powinno byc cos podlaczone? U siebie w zmieniarce mam tylko podlaczone 2 kostki, a to miejsce mam puste.

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 10 września 2009, 11:16 
Forumowicz

e39 520i
vectra 1,8i
Wygląda to na wyjście optyczne...

Tytuł: Re: [e39] trzeszczą mp3 ze zmieniarki
PostNapisane: 1 lutego 2010, 14:51 
Zacna persona forum

Odswiezam temat bo dopiero teraz odebralem zmieniarke od elektronika. Mowil, ze nie ma sie do czego przyczepic, czyli zimnych lutow brak. Pozostaje sprawdzic kable polaczeniowe radio - zmieniarka. A moze to cos w radiu albo wzmacniaczu? :mur:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1