BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 7 czerwca 2025, 23:28

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] Spryskiwacze reflektorów... kilka pytań
PostNapisane: 5 lutego 2010, 00:27 
Częsty bywalec

Trochę jest już tematów o tym, ale w żadnym nie ma konkretów które mnie interesują :/
A więc do rzecz:
1. Czy spryskiwacze reflektorów w e36 dają jakiś efekt czy pełnią rolę tylko bajeru?
2. Czy można zamontować spryskiwacze od innego samochodu? (znalazłem u siebie cały komplet, tylko że są to spryski szyb i tu właśnie pojawia się pytanie)
3. Same dysze mają wysokość około 1cm i są to takie cypelki (mało widoczne będą) nie będzie wiochy?
4. Rozumiem że spryski reflektorów nie działają za każdym spryskaniem szyb, tylko co które? I jak to zrobić (ewentualnie elektronikę ogarnę jak nie uzyskam odpowiedzi)
5. Jak zbiorniczek będzie wyżej niż spryski nie będzie nic ciekło? a może lepiej podłączyć się pod zbiornik od płynu do spryskiwania szyb?
Czyli ogólnie... nie będzie wioski? warto się w to bawić?

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e36] Spryskiwacze reflektorów... kilka pytań
PostNapisane: 5 lutego 2010, 00:44 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
ja tez sie zastanawiam nad montażem spryskiwaczy reflektorów dlatego bo na wiosnę chce xenon wstawić. nie wiem czy jest po co się bawić w przeszczepianie z innego auta na allegro można kupiż komplet za 100 zł. myślę że jeśli masz xenon lub bardzo dużo jezdzisz to warto bo światło reflektora będzie mniej rozproszone... ja do mojego e36 chce założyć coś takiego http://allegro.pl/item901753952_spryski ... xenon.html
a i jeśli się nie mylę to oryginalnie spryski działają co 5 spryskanie. montował już ktoś taki zestaw? jak się sprawuje?

PostNapisane: 5 lutego 2010, 00:54 
Częsty bywalec

lukasz8908
Też się zastanawiałem na takimi zestawami z allegro, ale skoro mam prawie to samo wyciągnięte z jakiegoś auta w 100% sprawne to po co mam wydawać dodatkowo $$$ :)

PostNapisane: 5 lutego 2010, 01:26 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
no to masz fart kolego. bierz i zakładaj nie ma się nad czym zastanawiać jeśli za małą kasę. moze ktoś ci pomoże jak to podłączyć żeby działało tak jak było to oryginalnie

PostNapisane: 5 lutego 2010, 09:41 
Forumowicz

Moje BMW: E36 Compact 323ti
Kod silnika: M52B25
co do spryskow to slyszalem ze nie sa za cudowne w e36, choc ich dzialania nie widzialem na zywo. Ja posiadam caly komplet spryskow wymontowany z e36 (mam zbiorniczek, pompke, dysze, teleskopy i wezyki). Ja montuje poniewaz mam xenon i uwazam ze sie przydadza, bo jednak rozprasza swiatlo dosc mocno na brudnej szybce przedniej, a na czystych swieci idealnie. Nie wiem dokladnie jak jest to zrobione w oryginale ale widzialem manetki niby do spryskiwaczy na Allegro (intensywne spryskiwanie), niestety zadna z tych co sa oferowane nie pasuje do Compacta (tylna wycieraczka), wiec na razie tego nie mam :/
Ja mam zamiar rozwiazac to w taki sposob by wlaczalo sie spryski wlasnie ta manetka (bez powiazania ze spryskami szyby). Mam zamiar dac manetke, przekaznik i tyle. Przekaznik bedzie dostawal zasilanie na cewke w momencie wlaczenia swiatel, a styk roboczy bedzie uruchamiany manetka wlasnie. Mysle ze to najrozradniejsze rozwiazanie.

Skoro juz jest taki temat - moze mi ktos napisac jak rozmontowac dysze od teleskopu? bo jak na razie mam to w calosci wlozone w atrape, a chcialbym moc to zdemontowac?

PostNapisane: 5 lutego 2010, 10:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: E60 530d
Kod silnika: M57TU
Ja bym to widział tak jak jest zrobione w E60 założyć przekaźnik tzn (spryskiwacze lamp przednich działają tylko gdy świecą przednie lampy) oraz dołożyć do tego układ opóźniający działanie, że np po 2 sek trzymania manetki dopiero załączą się spryskiwacze lamp przednich.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1