Witam,
od jakiegoś czasu doświadczam problemu z pracą auta w związku z tym będę bardzo wdzięczny za wszelkie sugestie mogące pomóc mi w rozwiązaniu tej kwestii. Celowo napisałem "z pracą" a nie np.: silnikiem, ponieważ nie chcę nic sugerować. A więc do rzeczy - nie podoba mi się dźwięk pracy auta. Odgłos dość ciężko opisać ale jak dla mnie po prostu… terkocze. Brzmi to podobnie do trzęsącego się jakiegoś plastikowego elementu wprawionego w rezonans (oczywiście starałem się znaleźć taki element ale niestety bezskutecznie). Zauważyłem też, że po uruchomieniu auta odgłos zaczyna się wydobywać dopiero po ok 3 sekundach. W ciągu 3 pierwszych sekund dźwięk wydaje się być całkowicie normalny. Ponadto po przejechaniu niedużego dystansu mam wrażenie, że odgłos cichnie - nie do końca ale jest znacznie słabszy. Starałem się usunąć domniemaną usterkę we własnym zakresie poprzez:
- wymianę uszczelki pod deklem silnika (stwierdziłem, iż możliwe są ubytki w uszczelce przez co silnik może być nieco rozszczelniony).
- wymianę o-ringów w vanosie (gdzieś czytałem, że wyrobione uszczelki mogą powodować nierówną pracę silnika i drgania)
Oba powyższe zabiegi dały efekty w postaci lepszej pracy silnika, równiejszych obrotów po uruchomieniu auta oraz lepszej reakcji na pedał gazu ale niestety nie wyeliminowały opisywanego problemu
Poniżej umieściłem krótką mp3'kę z odgłosem pracy włączonego samochodu - mam nadzieję, że jakość będzie wystarczająca do rozpoznania ewentualnej usterki.
http://www.przeklej.pl/plik/recording-2 ... 09dd49503pMoja Betty to BMW e46 320i sedan 99r.
Z góry serdeczne dzięki
Pozdro,
--
Qaz82