BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 19 lipca 2025, 01:51

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e46] dziwne drgania
PostNapisane: 11 lutego 2010, 18:11 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e60 LCI 530d M-Pak
witam. koledzy mam taki problem. W maju tamtego roku kupilem moja bunie 330d 2001r. Od samego poczatku bylo slychac tak jakby gdzies rura wpadala w rezonans. Pomyslalem sobie no nic gdzies tam pewnie wydech spadl z wieszaka:/
Wkoncu postanowilem sie za to zabrac. Na samym poczatku zaczalem od tylu bo najbardziej to sie rozchodzilo w bagazniku. Kupilem element laczacy wydech z karoseria takie gumowe cos z trzema dziurami (troche lepiej ale minimalnie).
Ciagle mi to nie dawalo spokoju pojechalem do goscia co zajmuje sie wydechami. Popatrzyl i mowi ze wszystko ladnie pieknie... Stwierdzil ze na 99% sa to poduszki. Wczoraj zrujnowalem sie finansowo na dwie poduszki pod silnikiem kupilem firmy Lemforder (a w srodku na poduszkach Corteco:/ ) no i juz tez wymienione zostaly pod skrzynia... Po skonczonej robocie wsiadlem z mysla wkoncu bedzie idealnie ale niestety przeliczylem sie:( Fakt jest troszeczke lepiej albo no chce w to uwierzyc wkoncu troche kasy poszlo:/
Dodam jeszcze tyle ze drgania nie wystepuja ciagle... Gdy samochod nagrzeje sie w srodku i zejdzie z obrotow na te ok 750 nie slychac nic silniczek rowno pracuje i az sie chce siedziec. Problem nastepuje gdy samocho ma obroty ok 900 wtedy czuc na siedzeniu wibracje i sa straszne drgania. W lecie jest to praktycznie nie odczuwalne bo samochod sie szybko nagrzewa i nie ma tych wyzszych obrotow ale teraz jak jest zima i zanim sie rozgrzeje to jakas masakra:(
Licze na wasza pomoc moze ktos mial juz cos podobnego moze to jakas pierdola bo nie chce juz wymieniac kolejnej niepotrzebnej rzeczy glownie obstawialem ze to beda poduszki no ale niestety....:( pozdrawiam i czekam na cenne wskazowki.
Rafal.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [e46] dziwne drgania
PostNapisane: 11 lutego 2010, 19:55 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
Sprawdź łącznik elastyczny wydechu.Jest on pod aluminiowymi osłonami zaraz za silnikiem.

PostNapisane: 11 lutego 2010, 20:03 
Pierwsze kroki

byl sprawdzany u tego magika...:/ mysle nad wymiana tych dwoch gumowych mocowan wydechu co sa w srodkowej czesci auta on twierdzil ze sa ok ale to musi byc wina wydechu bo jak dotkne noga z tylu mocniej to w aucie cisza ale za to na nodze czuc straszne wibracje...no strasznie mnie to drazni:(

PostNapisane: 11 lutego 2010, 20:13 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 Touring
Kod silnika: Klekot M47
Ja też podejrzewam gumy - mocowanie, amortyzacja tłumika.
Auto ma już kilka lat i gumy poprostu sparciały i pomimo, że są na oko dobre to są twarde... :zakrecony:

PostNapisane: 11 lutego 2010, 20:27 
Pierwsze kroki

no bo ta z tylu guma wydechu wymieniona ale jak bylem pod samochodem to zauwazylem ze sa jeszcze takie dwie i troche luzu maja tzn wedlug mnie ale ja w sumie to sie nie znamCi od wydechu twierdzili ze sa ok:/ zwrocilem jeszcze uwage na to wczoraj jak byly wymieniane poduchy pod skrzynia, ze w skrzyni sa takie jakby mocowania (dwa otwory na śruby). Zapytalem mojego mechanika dlaczego tak a on do mnie ze w e36 do skrzyni byl przymocowany tlumik. Czy u was tez tak jest czy ja moze nie posiadam tego elementu???? Patrzac na RealOEM tam zadnego mocowania do skrzyni nie ma jak czesc ktora mozna nabyc a moze u mnie kiedys to ktos odkrecil i nie zalozyl...i dlatego sa takie drgania:(

PostNapisane: 11 lutego 2010, 20:27 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
Ja u siebie miałem identyczna sytuacje.zresztą mam do teraz .Wymieniłem te dwie gumy na orginalne i nic to nie pomogło.Obstawiam u siebie na uszkodzony łącznik elastyczny bo czasami zalatuje też spalinami w aucie.Powiedz mi jak ten magik sprawdzał ci ten wydech?Bo żeby dojść do tego łącznika trzeba zwalać te aluminiowe osłony bo inaczej nawet go nie zauważysz.Więc jeżeli ich nie zdjoł to nie mógł sprawdzić.Swoją drogą tłumik może też drgać od uszkodzonych poduszek silnika ale skoro mówisz ze je wymieniłes to sam nie wiem.Oczywiście wiesz ze te dwie poduszki różnią się od siebie i tylko na pozur są identyczne?i jezeli masz je np odwrotnie założone to nie bedą do końca spełniać swojego zadania!

PostNapisane: 11 lutego 2010, 20:35 
Pierwsze kroki

to on tej oslony nie zdejmowal patrzyl od gory koles polecany przez kilka osob czyli polecial sobie w kulki:/
bede sie musial wybrac w nst tygodniu niech szuka przyczyny skoro byl pewien ze to poduszki:/
a ten lacznik wrazie czego to musze szukac w oryginale zeby mi kitu nie wcisneli???
a co do tych dwoch gumek to wynika na RealOEM ze sa takie same element nr 8 w ilosci x2

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do ... g=18&fg=20

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1