BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 10 czerwca 2025, 07:01

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] znikajacy olej? 320d
PostNapisane: 29 stycznia 2010, 23:06 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e46
Witam

na wstępie chciałem napisać ze ten temat mógł się pojawiać wcześniej na forum ale ja szukając nie znalazłem żadnej konkretnej odpowiedzi na swoje poniższe pytanie. Za co a góry przepraszam i nie mam żadnych intencji aby zaśmiecać forum.

Otóż to! Auto BMW e46 320d 2004 rok problem polega na tym ze znika mi oles silnikowy! BMka nie kopci ani nie zostawia żadnych śladów po oleju na drodze. Silnik działa ja żyletka bez żadnych problemów, wkręca się dobrze a turbo daje porządnego kopa. Raczej wszystko chodzi tak jak powinno. Lecz! wczoraj zdjęliśmy przewód z prawej strony silnika z przodu podlanczajacy do intercoolera i wyciekł z niego olej... :[

Czy to wina turbo? może jakiś uszczelniacz poszedł? czy można to jakoś szybko zanalizować?

Ślady ole już są praktycznie we wszystkich większych przewodach ale w przewodzie dochodzącym do filtru powietrza jest w miarę czyściutko a także sam filtr jest czysty i nie ma na nim śladów oleju.

Z góry dzięki za pomoc

Marcin

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: znikajacy olej?
PostNapisane: 29 stycznia 2010, 23:19 
Forumowicz

Moje BMW: 335i 4XXkm
Kod silnika: N54B30
A nie masz dziwnego zapachu spalin ? bo moja turbinka też już pluje olejem, właśnie chyba na dniach będę oddawał do regeneracji, ale na razie wyczyściłem wszystkie rury od turbo i intercooler, i powiem że odżyła i ciszej chodzi, i zniknął ten zapach jak ze starego autobusu. Ale już powoli zaczęło być to samo. Co myślicie o turbo-tec Jaworzno ? tyle że sama wymiana uszczelniaczy wołają 1200 netto. Choć jak na razie nie ma jakiś ubytków oleju, chyba że zebrało się mi go trochę jak kilka razy podczas wymiany przelali mi stan oleju i dojechałem tak do domu. Dużo Masz tego oleju ?? bo u mnie aż się poci przy łączeniu z EGR a właściwie to prawie cieknie.

Tytuł: Re: [E46] znikajacy olej? 320d
PostNapisane: 30 stycznia 2010, 13:40 
Pierwsze kroki

No powiem ci ze po zdjęciu tej rury od inter... wyleciało jakieś 100ml to raczej bardzo dużo sam nawet nie chce myśleć ile jest intercoolerze. zrobiłem prawie 7000 km i musiałem dolać litr.

Dziwny zapach jest przy odpalaniu a szczególnie na zimnym silniku.

Musze zdobyć jakąś rozpiskę z układem rur w kolo silnika bo ciężko się tam połapać co do czego.

PostNapisane: 30 stycznia 2010, 14:17 
Forumowicz

Moje BMW: 335i 4XXkm
Kod silnika: N54B30
Rzuć sobie okiem tu http://www.realoem.com/bmw/partgrp.do?model=AS71&mospid=47635&hg=11&fg=40 myślę że jak popatrzysz na to na pewno skapniesz się co do czego :)

PostNapisane: 4 lutego 2010, 02:29 
Pierwsze kroki

No dzięki Maciek za ta rozpiskę okazała się bardzo przydatna. Parę dni temu rozebrałem chyba prawie wszystko wokół silnika i wszędzie jest olej oprócz filtru powietrza. Prawdopodobnie to będzie turbo bo kolo niego się to wszystko zaczyna. Trzeba jechać jeszcze do jakiegoś mechaniora od BM'ek niech na to looknie i jeśli to turbo to kompletna lipa... Auto śmiga zajebis.... bez żadnych problemów nie kopci tylko znika olej.

PostNapisane: 13 lutego 2010, 22:27 
Pierwsze kroki

Update: otóż wczoraj dobrałem się do turbiny. Po zdjęciu węza dmuchającego do intercoolera wylał się olej wiec pierwsza myśl to pewnie uszczelniacze w turbo jakieś puściły ale po zdjęciu węża ssącego od filtra powietrza do turbiny tez był olej! Wniosek: wydaje mi się ze Turbo nie mogło by wyrzucać oleju w 2 strony z racji jego działania :D Wiec olej musi być zasysany przez turbo skas indziej. Wtedy zauważyłem ze waz łączący T i filtr jest tylko mokry olejem od polowy w dol jakby silnik wypluwał olej tym wężykiem który bliżej dla mnie nie jest mi znany! przypuszczam ze to odpowietrzenie górnej części silnika. Lecz dlaczego się tak dzieje? Pomocy!

Jeszcze jedno wyjolem także odmę z filtrem i była strasznie zasyfiona prawdo podobnie jeszcze nigdy nie wymieniana a auto ma przejechane ponad 100tys. Czy to może mieć jakiś związek?

Marcin

PostNapisane: 14 lutego 2010, 11:06 
Forumowicz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
Zmień filtr odmy a lepiej całą odmę. Układ ssący jest połączony z odmą i może przez ten filtr zasysać olej.

PostNapisane: 14 lutego 2010, 11:18 
Zacna persona forum

Moje BMW: g30
Kod silnika: b58
Garaż: Jest x5 g05, x3 g45 bylo x3 g01, 5 g31, 5 g30,3 e46
tak jak wyżej, odma do wymiany.

PostNapisane: 14 lutego 2010, 17:16 
Pierwsze kroki

No wymienie ale u mnie ciezko takie cos dostac (za granica) bo nawet nie wiedza co to jest :D

PostNapisane: 15 lutego 2010, 23:03 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47+
mkvtec napisał(a):
No wymienie ale u mnie ciezko takie cos dostac (za granica) bo nawet nie wiedza co to jest :D

To można sobie samemu wykonać :ok: a oto i filtr odmy mojego autorstwa :rotfl: To była pierwsza wykonana z wełny i ścierki filcowej. Teraz mam z gąbki i ścierki filcowej. Rozmiarami nie różni się od oryginału, nie ma żadnych problemów z silnikiem itd.
Obrazek
pozdrawiam!

PostNapisane: 17 lutego 2010, 00:26 
Pierwsze kroki

No udało mi się tylko zakupić u dealera BMW bo wszędzie gdzie nie pojechałem rozkładali ręce i mówili ze nie maja pojęcia co to. Cala odma z filtrem kosztowała ok. 190 zł z tym ze po 2004 były już separatory oleju zamiast filtra. Poczekam do soboty na lepsza pogodę, wyczyścimy wszystko założymy i zobaczymy co się będzie działo.

Marcin AKA mkvtec

PostNapisane: 31 marca 2010, 13:38 
Pierwsze kroki

Drodzy koledzy

Nadal wypycha olej przez ten wezyk od odmy do turbo. Czyscilem caly uklad i od nowa wszystko jest zasyfione. POMOCY :(

PostNapisane: 31 marca 2010, 16:24 
Zacna persona forum

Garaż: było 320d Touring 2004r.
http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=72312
Pojeździj na nowej odmie i obserwuj czy dalej ubywa oleju.

PostNapisane: 31 marca 2010, 21:48 
Specjalista

Moje BMW: E46
Kod silnika: M57N
Garaż: www.sjnet.pl
bo to się nie nazywa filtr odmy to tylko potoczna nazwa i dla tego nie wiedzą co to jest
nazywa się to odpowietrzenie silnika z tego co pamiętam jak mi w BMW mówili

www.sjbud.pl Remonty domów mieszkań od A do Z
www.ania.sjnet.pl Biżuteria na każdą okazję
Mapy 2017, Softy do nawi , programy,
hasło: bmw
Obrazek

PostNapisane: 30 września 2010, 16:10 
Pierwsze kroki

witam.mam problem bo kiedy chciałem wymienic olej i wszedlem pod moje bmw zobaczyłem cała podloge w oleju i jak sie okazało gdy odpale silnik olej jest wypychany przez miarke olejową :( prosiłbym o doradę bo nie wiem co z tym tematem począć.

PostNapisane: 30 września 2010, 17:38 
Forumowicz

Moje BMW: E46 320d
Kod silnika: M47+
Zapchana odma!Wymień filtr kolego.

PostNapisane: 30 września 2010, 19:23 
Forumowicz

Moje BMW: 320d
Kod silnika: M47N
:)

PostNapisane: 30 września 2010, 20:20 
Pierwsze kroki

masz racje z ta odmą,zamówię na allegro bo są po 100 zł same filtry.a tymczasem wyciągnąłem filtr i złożyłem bez niego.chyba przez parę dni nic się nie stanie??można tak jeżdzić?

PostNapisane: 30 września 2010, 20:34 
Pierwsze kroki

LLimaKK, wyciągnąłem filtr odmy i złożyłem bez niego.chyba przez parę dni nic się nie stanie??można tak jeżdzić?

PostNapisane: 30 września 2010, 20:37 
Pierwsze kroki

:mur:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1