BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 15:41

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E36] srednie spalanie na kompie
PostNapisane: 14 lutego 2010, 17:24 
Forumowicz

Moje BMW: E36
Kod silnika: M50B20
witam wczoraj założyłem do auta sekwencję i powiem szczerze że bardzo zadowolony jestem, a od dawna się nad tym zastanawiałem jak to będzie.. nie czuję żadnego spadku mocy i wszystko działa jak powinno. Mam jednak pytanie czy ekonomizer pokazuje mi spalanie gazu i czy komputer średnie spalanie będzie pokazywał gazu czy benzyny? pytam bo wydaje mi się, że jak dziś jechałem do warszawy to pokazywał delikatnie wyższe spalanie niż zazwyczaj, może to wina warunków pogodowych, bo fakt paskudnie dziś jest.. przy średniej 100km/h pokazywał że po trasie spalam 9.3l normalnie pokazuje koło 8 przy tej prędkości. pozdr

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E36] srednie spalanie na kompie
PostNapisane: 14 lutego 2010, 18:01 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Komputer pokazuje spalanie jakbyś jechał na PB. Spalanie na sekwencji będziesz miał ok. 1,5L większe

PostNapisane: 26 marca 2010, 01:51 
Forumowicz

Moje BMW: 2003 BMW 530i
Kod silnika: M54B30
Komputer pokazuje spalanie Pb , jednak wiadomo dawkowanie LPG jest inne i naprzykład żeby podać taką samą ilość gazu jak w przypadku PB musisz mocniej wcisnąć gaz stąd przekłamania , wałkowałem temat w przypadku E34:)

PostNapisane: 18 września 2010, 00:30 
Poszukaj zanim zapytasz

Hmmm komputer pokazuję po trochu jakie będzie spalanie na gazie ale częściowo na gazie.

Przedmówcy maja rację ale nie dokońca.

Otóż ekonomizer bierze swoje dane między innymi z czujnika polożenia przepustnicy,bądź jak wolą inni z poziomu wciśnięcia pedału gazu.
Oprócz tego bierze też dane z przepływomierza.

Jak wiadomo gdy jedziesz na gazie, żeby jechać z tą samą prędkością musisz ciutkę więcej wcisnąć ten pedał gazu żeby tak samo jechać.

To wiąże się z tym że przepusnica będzie szerzej otwarta a przez przepływomierz popłynie więcej powietrza.
W związku z tym ekonomizer pokaże że spala więcej.

W związku z tym bardzo prawdopodobne że gazu spali dokładnie tyle ile Ci ekonomizer pokazuje :)
Pozdrawiam.

PostNapisane: 18 września 2010, 12:54 
Specjalista

Moje BMW: E38 740 4,4 6Manual
Kod silnika: M62B44
Nikt tu nie miał racji

wskazanie ekonomizera jest zależne od tego jaki sygnał da DME na zegary

to jaki sygnał da DME na zegary zależy od : czas wtrysku benzyny * obroty / prędkość pojazdy

czas wtrysku PB zależy od odczytów z przepływomierza , czujnika temp silnika itp

jeżdżąc na LPG z wtryskiem sekwencyjnym powinien pokazywać spalanie PB

skoro ekonomizer pokazuje więcej niż niż podczas jazdy na PB świadczy to tylko o Źle wyregulowanej Instalacji Gazowej , DME musi zwiększać czas wtrysku benzyny bo ma za ubogo ! jeśli by zaniżał wskazanie znaczy że jest za bogato

koledze który Pisał że trzeba mocniej wciskać pedał gazu na gazie radze uzupełnić swoje braki wiedzy i zwracam się z prośba o nie wprowadzanie innych użytkowników forum w błąd

Spalanie w zależności od instalacji gazowej może być mniej niż 10% więcej spalania benzyny w przypadku instalacji z Wyższej półki cenowej , przez niską półkę cenowa np. Instalacje KME czy Stag na wtryskiwaczach Valtek czy Magici 20~30% , oczywiście spalanie może być jeszcze wyższe w przypadku nie sprawnej instalacji gazowej

określenie że gazu ma palić ma 1~2 więcej jest wysoce nie precyzyjne

do autora tematu dobrze , że napisałeś o swoim problemie bo faktycznie jest coś nie tak skoro pokazuje więcej

równie dobrze może być również na benzynie wtedy mogła np paść sonda Lambda

PostNapisane: 20 września 2010, 11:53 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
lukasz8908 napisał(a):
Mam jednak pytanie czy ekonomizer pokazuje mi spalanie gazu i czy komputer średnie spalanie będzie pokazywał gazu czy benzyny?

Pokazuje spalanie które sobie można wsadzić głęboko. Nie ma ono nic wspólnego z rzeczywistością
Jeżeli masz dobrze skalibrowaną instalację, taką która Ci utrzyma stałe korekty LTFT takie jak masz na Pb, to ekonomizer pokaże CI spalanie Pb.

Natomiast, uogólniając, to to co Ci pokazuje teraz ekonomizer, jest nic nie warte.
Może Ci pokazać 12, może pokazać 15 a spalić może tyle samo, zależy to tylko od tego jak mocno korekty DME się rozjeżdżają.

Nikodem też to dobrze opisał.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1