BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 11 września 2025, 23:22

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Tematy związane z ze starszymi modelami BMW takimi jak E36, E34, E32, E12 etc. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E46] Szum wiatru w kabinie.
PostNapisane: 20 września 2009, 00:37 
Pierwsze kroki

Moje BMW: e91 320d
Kod silnika: M47N2
Garaż: domowy
Witam.
Tak jak w temacie, dodam ze szukalem na forum i to nie jednym ale nic nie znalazlem.
Denerwuje mnie szum jaki przedostaje sie od drzwi. Wiem ze nie tylko ja sie borykam z takim problemem. Jest to przypadlosc E46, choc czytalem ze po lifcie mieli ten problem zniwelowac, a ja taki model posiadam i nie stety czasem to sie nie da wytrzymac jak przekroczy sie 100km/h.
Wszystkie uszczelki sprawdzone i jest ok. Nawet zaklejalem tasma rowy miedzy rama a drzwiami i efekt zerowy. Jezeli ktos zna jakis sposob albo tez boryka sie z takim problemem to niech napisze.

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2009, 06:20 
Forumowicz

Moje BMW: E61
Kod silnika: M57N
...a u mnie nic nie szumi :hyhy: ...a Tobie nie szumi "na drugi dzień" jak masz "zespół dnia wczorajszego" :rotfl:

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2009, 07:41 
Zacna persona forum

siem - jesli to wpada ci powietrze do wnetrza to masz jakas wade - a jesli typowy szum wokol karoserii to nic nie zrobisz -przewaznie w kazdym aucie w trakcie dobrego deptania slychac szum - muzyka nie tylko lagodzi obyczaje ale tez i szum zlikwiduje -zakladam ze nadkola masz oki - -pzdr

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2009, 07:55 
Specjalista

Moje BMW: F07 535dx
Kod silnika: n57
WITAM
Maniekk napisał(a):
Tak jak w temacie, dodam ze szukalem na forum i to nie jednym ale nic nie znalazlem.

Przerabiałem temat swego czasu : http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t ... sc&start=0

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2009, 12:05 
Pierwsze kroki

moze byc tez wina szyby . moze miec nie szczelnosc gdzies

Tytuł:
PostNapisane: 20 września 2009, 21:25 
Częsty bywalec

Moje BMW: [e46] 320d
Kod silnika: m47
Powodow swistania moze byc wiele.Zaczynajac od tego że drzwi po naprawie blacharskiej sa żleosadzone-nierowno i nie dolegaja do uszczelek.po 2 znam takie przypadki ze ludzie kupuja auta z przeszczepionymi dachami przyjezdzaja i mowia ze świszczy jak diabli a okazuje sie ze nowy dach jest pare milimetrow wyzej osadzony od orginalu i swiszczy.po 3 źle wklejona przednia szyba.po 4 sprawdzil bym miejsca w ktore wchodzi szyba po zamknieciu byc moze ktoras uszczelka jest sparciała.po 5 moze masz szyber i uszczelka w nim swista.po 6 opony one tez moga szumiec .narazie sparwdzil bym to co napisalem :hyhy:

Tytuł:
PostNapisane: 21 września 2009, 14:25 
Pierwsze kroki

Szyba byla wymieniana, ale bylem w szybexie sie pytac jak jest zrobione i mowili ze ok. Ale na probe kazali mi tez zakleic uszczelke tasma, tak tez zrobilem, pojezdzilem troche i bez efektu. Drzwi raczej sa dobrze osadzone, bo nie mialo takiego dzwona zeby musieli je wyjmowac, a napewno moje ( od strony kierowcy napewno nie byly ruszane).
Chcialem dodac ze wiatr nie wpada do srodka, tylko slychac szum a szyberdachu nie mam. Uszczelki tez sa ok ogladalem wszystkie. Opony hmm... nie dlugo bedzie sie zmienialo na ziowki, to sie zobaczy.
Jedynie co mnie zastanawia czy to nie moze byc wina listew dachowych???
Jest tam taka mini uszczelka i chyba troche sie kruszy.
ROGER-NYSA jezeli u ciebie dalej wystepuje ten szum, moze sprawdzisz ja jak u ciebie to wyglada?

Tytuł: Re: [E46] Szum wiatru w kabinie.
PostNapisane: 15 lutego 2010, 14:47 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 335d M-Pakiet
Kod silnika: M57N2
Odświeżam temat.
Coś może sie wyjaśniło?
U mnie cos szumi w drzwiach kierowcy i tylnich prawych drzwiach. Szlag mnie trafia. Drzwi sa bardzo dobrze osadzone, uszczelki ok.
Wydaje mi sie ze cos moglo zostac spieprzone jak kiedys ktos przyciemnial w niej szyby (a pozniej byly zdejmowane tez przez kogos)... tylko co? :niepewny:

PostNapisane: 15 lutego 2010, 19:31 
Forumowicz

Moje BMW: E46 328Ci
Kod silnika: M52B28TU
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f ... 2&start=40
Można dociągnąć rygle drzwi.
Przyczyną szumu może być też źle zamontowana listwa wokół szyb, chodzi mi o obramówkę (czarną, chromowaną lub shadow line), po naprawie blacharskiej. Lub też nieoryginalne kombinowane lusterka (o ile ktoś takowe posiada) ;)
Przyznam, że w mojej (przed liftem) mimo szyb bez ramek, nic nie świszczy nawet powyżej 200km/h, tylko normalny szum karoserii i opon, także nie uważam, żeby szumy były wadą fabryczną E46.

PostNapisane: 16 lutego 2010, 09:53 
Częsty bywalec

Moje BMW: E90 335d M-Pakiet
Kod silnika: M57N2
Autko nie było bite w żadne drzwi, lusterka oryginalne.
Nie wiem dokładnie gdzie to tak szumi, bo nigdzie nie czuje zęby wiało (wszędzie przykładałem paluchy). Postaram się może dociągnąć leciutko drzwi... zobaczymy.

PostNapisane: 28 lutego 2010, 01:27 
Pierwsze kroki

Ja w swojej jezdzilem nawet z tasmami obklejonymi szyby boczne i przenia. Slikonowalem te listwy bo byly tam szczeliny,
Sam juz nie wiem co robic, bo nic nie pomaga a szum pozoztaje. Jezdzilem roznymi autami i na ta klase nie powinno byc tak glosno. Moze ktos znalazl gdzie i co moze byc. Dodam ze ja mam przednia szybe wymieniana, ale pojechalem do serwisu gdzie szyby wymieniaja, Chlopaki ogladali i powiezieli ze wszystko jest ok. Szlak trafia jak sie przekroczy 100 nawet juz od 90 a przy jakich predkosciach u was. ja jak przekrocze 150 160 to jeden wielki huk.

PostNapisane: 28 lutego 2010, 10:53 
Zacna persona forum

Moje BMW: AR 159
jadąc autem tak 150km/h może mniej jeśli już szumi,
wkładacie palce u góry w drzwi, tam gdzie sie stykają z uszczelką. szum będzie narastał,
a w drugą stronę czyli nie wkładamy paluchów tylko chwytamy za ramke i dociskamy drzwi do karoserii, to robimy oczywiście przy zamkniętych oknach, i przy dociskaniu powinna byc słyszalna poprawa. u mnie też to występuje ale przy 200km/h.
i wiem ze ramka delikatnie nie leży na swoim miejscu.

PostNapisane: 28 lutego 2010, 13:27 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E46 330i
Kod silnika: M54B30
Przesmaruj uszczelkę drzwi, które szumią białym kremem... nap. nivea, ale delikatnie... tak żeby pojawił się biały rant z tego kremu... po tem delikatnie domknij drzwi... tam gdzie się krem nie oddusi, albo oddusi się zbyt słabo, tam masz szczeline, która szumi... Mój brat mial podbny probelm z e36 i tak sprawdził i zlikwidował problem...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1