BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 5 maja 2025, 15:24

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie. Możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E 30] zawieszenie sportowe MTS. jeszcze raz
PostNapisane: 15 lutego 2010, 12:03 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E 30
witam. jeszcze raz. panowie. prosba. mogłby ktoś wstawić parę fotek e30 z tym zawieszeniem MTS. najlepiej -60mm przod i -40mm tył. bo chciałbym zobaczyc jak to wygląda. i napiszcie wasze opinie na temat tego zawieszenia. jak się jeżdzi i w ogole.i drugie pytanie to jaka roznica jest miedzy tym MTS a TA Technix????ktore lepsze i ktore lepirj kupic??? dziekuje i pozdrawiam

Ostatnio edytowano 15 lutego 2010, 17:17 przez matfire, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: [E 30] zawieszenie sportowe MTS. jeszcze raz
PostNapisane: 15 lutego 2010, 15:33 
Zacna persona forum

Moje BMW: E39 540i ACS5 / 323i
Kod silnika: M62B44, M52b25
Garaż: mam
Śmigam na takim zawiasie MTSa - póki co jestem zadowolony, nie jest przesadnie twardy, nic się nie ulewa, nic nie poci - także mogę polecić - dodam że właśnie 60/40 koła 225/45/17, gwarancje na 2 lata dostałem...

PostNapisane: 15 lutego 2010, 19:13 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52B28
U mnie tylne amory MTS wytrzymały tylko niecałe 1000km (lato 19" zima 15").Szybko sie skonczyly i ich nie polecam.Z gwarancja niby na 2 lata ale to nie takie proste.Trzeba miec paragon , pudelko i fakture zalozenia ich przez warsztat samochodowy.Ja pudełko wyrzuciłem bo w bloku nie mialem gdzie go trzymac, zakladalem sam bo prosta robota i po gwarancji.Dopiero jak pokazaly na przegladzie 40% to zaczelem czytac na czym polega gwarancja ale bylo juz za pozno.pozdrawiam

PostNapisane: 15 lutego 2010, 19:43 
Przyjaciel forum

Moje BMW: F34 / CLA
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=143460
glupolek Kiedyś czytałem, że sportowe zawieszenie czasem może na przeglądzie technicznym tak pokazywać, do tego każdy amor może mieć inną wartość i jest to normalka. Sam nie mam takiego zawieszenie tylko tak czytałem. Nie jestem pewien czy chodzi o gwint czy o sportowe tez. Może ktoś kto się na tym bardziej zna mnie poprawi.

Pozdrawiam

PostNapisane: 15 lutego 2010, 20:10 
Forumowicz

Moje BMW: E61 LCI 525d
Kod silnika: M57
Garaż: E61 525d - http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=166179
E36 Coupe - http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=55190
ppatryk napisał(a):
glupolek Kiedyś czytałem, że sportowe zawieszenie czasem może na przeglądzie technicznym tak pokazywać, do tego każdy amor może mieć inną wartość i jest to normalka. Sam nie mam takiego zawieszenie tylko tak czytałem. Nie jestem pewien czy chodzi o gwint czy o sportowe tez. Może ktoś kto się na tym bardziej zna mnie poprawi.

Pozdrawiam

Ja słyszałem tylko, że na sportowym zawieszeniu może wyjść zła zbieżność i, że maszyny diagnostyczne mają specjalny profil do badań zbieżności na takim zawieszeniu.

Co do innych wartości na każdym amortyzatorze to nie wydaję mi się, że to dobrze, bo wg mnie świadczy to rozbieżnej charakterystyce, a więc słabym jakościowo wykonaniu amortyzatorów.

Dodam tylko, że specjalistą nie jestem i dla pewności niech wypowie się ktoś o większej wiedzy.

PostNapisane: 16 lutego 2010, 10:08 
Forumowicz

Moje BMW: E46
Kod silnika: M52B28
Poprawie sie troszke na 19" pokazywało 62-64%, przeglad robiłem juz na jesieni na 15" i bylo 72%.Po przejechaniu okolo 1000 km byłem na geometrii, sprawdzałem luzy w zawieszeniu i amortyzatory.Okazało sie ze lewy jest ok pokazuje 70% , zas prawy spadl do 42% to chyba nie jest normalne.jesli chodzi o kąt pochylenia i zbierznosc na tym zawiasie nie ma roznicy ze standartowym zawieszeniem.Chociaz z tego co pamietam koles na geometrii w maszynie diagnostycznej wybieral sportowe zawieszenie zamiast standartowego.

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1