BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 18:00

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [E34] jakie objawy padających łożysk kół przednich ??
PostNapisane: 2 marca 2007, 08:37 
Przyjaciel forum

Moje BMW: BMW E46
Kod silnika: M47N
j.w
od 2 dni cos zaczyna mi pukać w lewym przednim kole ;/ najbardziej na małych nierównościach . przy wyważaniu alu na aucie gosciu mi powiedział że łożysko sie kończy więc może to jest przyczyną ??
Co sie jeszcze może dziać i czy moge jeszcze kilka dni na tym jeżdzic ????
pozdraiwam i dzieki za odpowiedz :)

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 2 marca 2007, 12:49 
Zacna persona forum

może gośc sie zasugerował luzem na końcówkach drążków kierowniczych i dlatego słyszysz pukanie, no chyba że kręcił kołem i zauwazył coś niepokojącego.
Jeśli by padało łozysko to powinno być charakterystyczne wycie lub buczenie z tego koła .
Zrób test; przejedż się po zakrętach i jeśli na zakręcie będzie słychać buczenie to znaczy że łozysko , jeśli wchodzisz w lewy zakręt to dociążane jest prawe łozysko , a jesli w prawy zakręt to lewe łożysko,Jeśli któreś łozysko jest uszkodzone to podczas dociążania siłą odśrodkową na zakręcie powinno go być słychać.
Ja jeżdziłem kilka miesiecy na zajechanym łozysku w e28 i poza coraz głosniejszym wyciem , to nic się nie działo , ale jeśli stukanie o którym piszesz pochodzi z łożyska to lepiej sobie odpuśc dalszą jazdę, bo widocznie kulki się już sypią. :kwasny:

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Tytuł:
PostNapisane: 2 marca 2007, 13:57 
Miałem kiedyś problem z łożyskiem w hondzie civic i to nie jest pukanie tylko takie raczej buczenie. Zrób tak jak napisał mcgiver. Łożysko zazwyczaj słychać w środku przy otwartej szybie i spokojnej jeździe za miastem.

Tytuł:
PostNapisane: 2 marca 2007, 20:34 
Przyjaciel forum

Moje BMW: BMW E46
Kod silnika: M47N
juz wczesniej zauważyłem że buczy jak dociążam na zakrętach jedno z kół.Ale martwi mnie to tłuczenie ;/;/;co to moze jeszcze byc ??

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2007, 21:44 
Zacna persona forum

mi na kocich łbach stuka w prawym kole. a większość rzeczy w zawiasie wymieniłem pół roku temu... z tego co się dowiedziałem to łożsko oporowe... jest to takie tłuczenie, mocno nasila się przy lekkim chamowani...

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2007, 22:06 
Zacna persona forum

misssiaq6 napisał(a):
mi na kocich łbach stuka w prawym kole. a większość rzeczy w zawiasie wymieniłem pół roku temu... z tego co się dowiedziałem to łożsko oporowe... jest to takie tłuczenie, mocno nasila się przy lekkim chamowani...

łożysko oporowe???? to raczej jest w sprzęgle, a w kole jest piasta zespolona, przynajmniej ja to znam pod taka nazwą :]

TYLNY NAPĘD JEST JAK SEX-POCO JEŹDZIĆ NA RĘCZNYM JAK MOŻNA DAĆ W P...e
http://mcg1ver.__prosze_uzyc_innego_hostingu_do_zdjec_/albumy/516168-123.html

Tytuł:
PostNapisane: 4 marca 2007, 23:11 
Forumowicz

Witam,
najprościej zakręcić mocniej kołem na podnośniku lub lewarku i nasłuchiwać czy nic nie szumi, jak szumi to niestety .... szumy najlepiej słychać od wewnętrznej strony koła

ps. mam pytanie na allegro można dostać dość tanio piasty kół firmy MEYLE, czy ktoś coś może napisać o tym produkcie, wydaje mi się że to dość pożądna firma i nie warto przepłacać za np. Febi
(dla porównania cena do E39 FEBI - 600 zł, MEYLE - 250 zł )

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1