BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 2 maja 2025, 19:02

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Regulamin działu

W dziale proszę umieszczać tematy związane z mechaniką, elektryką i eksploatacją modeli wydanych przed 1990r.

Drogi forumowiczu, przed założeniem nowego tematu proszę o skorzystanie z opcji szukaj.
Jeśli to nie przyniesie efektu i nie uzyskasz odpowiedzi na twoje pytanie, odśwież istniejący podobny temat a jeżeli takiego nie ma, możesz założyć nowy temat. Proszę jednak o poprawne tytułowanie tematów,posty o tytułach "Pomocy " będą poprawiane bądź usuwane.

Proszę również o poprawne tytułowanie tematów:
[Exx] Tytuł tematu

Tematy źle nazwane, będą usuwane, bez komentarza ani informacji.
Nie umiesz czytać, stosować się do powyższych zasad, nie będziesz mieć tematu!!

Tematy związane z modelami wytworzonymi przed 1990r. prosimy zakładać w dziale Young & Oldtimery

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: [e36] problem z gemoetrią ?
PostNapisane: 5 marca 2007, 21:25 
Pierwsze kroki

Witam. BMW E36
Mój problem zaczął się gdy wyjechałam od "mechanika", coś zaczęło sie dziać z kierownicą, bardzo cięzko było wykonać jakikolwiek manewr. Pan "magik" wymieniony wyżej stwiedził iż coś jest nie tak z geometrią, lewe koło jest mocniej pochylone oraz wachacz jest lekko zgięty (ok 1 cm). Stwierdził że wspomaganie jest ok. Powiedział tez iż prawy drążek kierowniczy i osłony drążków sa do wymiany, ale za główną przyczynę problemu z kierowaniem uznał przechylenie lewego koła, ale niestety on nie jest w stanie nic z tym zrobić, i stwierdził że jeśli ktotkolwiek to zrobi zażąda bardzo wysokiej ceny. Muszę przyznac że mnie załamał, bo już masę pieniędzy wsadziłam w to auto. Czy rzeczywiście opisany powyżej problem jest przyczyną?? Błagam o pomoc co mam dalej robić???
Pozdrawiam

Ostatnio edytowano 5 marca 2007, 21:41 przez BmwFunWroc, łącznie edytowano 1 raz

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł:
PostNapisane: 5 marca 2007, 21:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36
Kod silnika: M43B16
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=53724
BmwFunWroc napisał(a):
Mój problem zaczął się gdy wyjechałam od "mechanika", coś zaczęło sie dziać z kierownicą, bardzo cięzko było wykonać jakikolwiek manewr.

Czy byłaś cały czas przy Buni , czy zostawiłaś auto u mechanika bez opieki :?: Podejrzewam że facio zrobił sobie kurs Twoja Bunia i gdzieś przywalił i dlatego jest zgiety wahacz :( :zly:

BmwFunWroc, wymień wahacz i wtedy ustaw geometrię , tylko poszukaj naprawdę dobrego mechanika , nie wiem dokładnie jak jest w e36, czy kąt pochylenia koła jest regulowany, ale wymiana wahacza powinna pomóc. Po wymianie wahacza zawsze powinno się ustawić geometrię .

Napisz do stonesa1 http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?t=1979&start=330 to Ci poda cenę wahacza , wtedy będziesz wiedziała jaki koszt naprawy.

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2007, 21:01 
Uzależniony od forum :)

nie ma potrzeby po wymianie ustawiać geometri, co innego gdy mamy przypadek krzywego wachacza bo oprucz tego że jest krzywy i nie trzyma katów to moze byc tez coś innego przekoszone, oczywiście wym. koncówek czy drążków to bez geometri sie nieobedzie. wymiana wachacza i geometria nie kosztuje wcale fortuny i jedz do mechaniora który sobie juz z tym poradzi :D

Obrazek

Tytuł:
PostNapisane: 6 marca 2007, 21:59 
Pierwsze kroki

Dzięki piękne za pomoc:)

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 4 ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1