BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 6 maja 2025, 17:09

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Jak reagujecie na agresję za kierownicą ?
PostNapisane: 22 lutego 2010, 13:07 
Pierwsze kroki

Moje BMW: E34 525td '95
Kod silnika: M51
Jeżdzę dosyć dużo po drogach naszego pięknego kraju swoim BMW. Tygodniowo przejeżdżam czasem 2 tys. kilometrów.
Wiadomo wielu z Was jeździ dużo więcej, wielu mniej. Spotykam się czasem z agresywnymi zachowaniami, gestykulacjami, wyzwiskami.
Czasem i we mnie coś pęknie i pójdzie jakaś wiązanka. Doszedłem do wniosku, że tego zjawiska wyeliminować całkowicie się nie da.
Podam dla przykladu pewną sytuację z pod lokalnego marketu. Stałem w kolejce do wyjazdu z parkingu, za mną ciągnął się sznur samochodów z przodu również miejsca nie miałem, z mojej lewej strony z miejsca prosto na mnie jakbym był nie widoczny wyjeżdżał Opel Vectra A, mocno zaniedbany jak i jego kierowca. Nacisnąłem delikatnie klakson by mnie zauważył. Jegomość otworzył szybę i zaczął mi insynuować że jeżdżę jak pajac :rotfl: powiedziałem że sam jest pajacem, kolejne kwestie zmierzały tylko do jednego. Otworzyłem drzwi a facet pojechał pod prąd.
Nauczyłem się też nie reagować gdy ktoś się drze za kierownicą, poprostu odwracam wzrok i nie zwracam na to uwagi, wiem że czasem w mieście którego nie znam popełnię idiotyczny błąd za który mi się należy, przepraszam wtedy awaryjnymi bo jestem świadomy swojego błędu. Wiadomo, że każdy ma swoje grzeszki, jak jadę bardzo szybko i ktoś mi się puka w czoło no cóż na moje dalsze życie wpływu to żadnego nie ma i jestem opanowany całą drogę.

Jak reagujecie na takie sytuacje ? :piwo:

Zobacz profil Wyślij e-mail  

Tytuł: Re: Jak reagujecie na agresję za kierownicą ?
PostNapisane: 22 lutego 2010, 13:37 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Szklany napisał(a):
Jeżdzę dosyć dużo po drogach naszego pięknego kraju swoim BMW. Tygodniowo przejeżdżam czasem 2 tys. kilometrów.
Wiadomo wielu z Was jeździ dużo więcej, wielu mniej. Spotykam się czasem z agresywnymi zachowaniami, gestykulacjami, wyzwiskami.
Czasem i we mnie coś pęknie i pójdzie jakaś wiązanka. Doszedłem do wniosku, że tego zjawiska wyeliminować całkowicie się nie da.
Podam dla przykladu pewną sytuację z pod lokalnego marketu. Stałem w kolejce do wyjazdu z parkingu, za mną ciągnął się sznur samochodów z przodu również miejsca nie miałem, z mojej lewej strony z miejsca prosto na mnie jakbym był nie widoczny wyjeżdżał Opel Vectra A, mocno zaniedbany jak i jego kierowca. Nacisnąłem delikatnie klakson by mnie zauważył. Jegomość otworzył szybę i zaczął mi insynuować że jeżdżę jak pajac :rotfl: powiedziałem że sam jest pajacem, kolejne kwestie zmierzały tylko do jednego. Otworzyłem drzwi a facet pojechał pod prąd.
Nauczyłem się też nie reagować gdy ktoś się drze za kierownicą, poprostu odwracam wzrok i nie zwracam na to uwagi, wiem że czasem w mieście którego nie znam popełnię idiotyczny błąd za który mi się należy, przepraszam wtedy awaryjnymi bo jestem świadomy swojego błędu. Wiadomo, że każdy ma swoje grzeszki, jak jadę bardzo szybko i ktoś mi się puka w czoło no cóż na moje dalsze życie wpływu to żadnego nie ma i jestem opanowany całą drogę.

Jak reagujecie na takie sytuacje ? :piwo:

Ja zawsze dziękuję migaczami albo przepraszam nawet za wpuszczenie na pas, w sklepie jak ktoś nas wpuszcza do kolejki mówimy dziękuję i to samo się powinno robić na drodze jeżeli nie jest się chamem ze wsi.

Jeżeli jadę z włączonym kierunkiem i chcę wcisnąć się na pas a widzę że ktoś widząc mój migający kierunek nie chce mnie wpuścić albo perfidnie przyspiesza żebym nie zdążył to wbijam się na pas na chama i pokazuje tylko faka do tyłu.

Jakiś czas temu jechałem wisłostradą 80km/h prawym pasem i widzę że koleś ze środkowego pasa coś się czai przy linii więc truknąłem ostrzegawczo a widzę że koleś zaczyna normalnie zjeżdżać na mój pas więc trąbię intensywniej a typ zaczyna mnie normalnie spychać na chodnik zero reakcji :cenzura: ! Dobrze że na krawężniku była gruba warstwa śniegu bo zacząłem jechać dwoma kołami po chodniku i tylko śnieg mnie uratował od tego że od razu nie przecięło mi opon ale przednią dokładkę w zderzaku urwałem. Typek odbił i zaczął jechać dalej nawet nie zatrzymał się żeby sprawdzić czy mi nie obtarł boku albo czy czegoś sobie nie pourywałem. Zagotowałem się po prostu i zacząłem sk.... gonić podjeżdżam i trabię pokazuję żeby zjechał sprawdzić czy wszystko OK z furami a on udaje że mnie nie widzi, zajechałem drogę ale zaczął uciekać. Dorwałem ciula parę świateł dalej na czerwonym wyszedłem z samochodu łapię u niego za klamkę ale zamknięte więc zacząłem drzeć japę... Ludzie mieli niezłe widowisko bo godzina 8 rano i full samochodów :D hehe Koleś otwiera drzwi z kluczem do kół i do mnie z mordą żebym wy.... a ja w szoku :szok: Typek z 50 lat czapka okulary z metra cięty jakbym kichnął to by się nakrył nogami. Mówię mu że byś mnie zabił debilu zepchnął na latarnię a on dalej do mnie z bluzgami i żebym sp.... Ręka aż sama się rwała żeby sprzedać mu gonga ale obecność kamer na skrzyżowaniu i świadków mnie powstrzymała. Powiedziałem tylko sp... i odepchnąłem typka od siebie odwróciłem się i zaczynam wracać do samochodu bo ludzie trąbić zaczęli, kątem oka tylko spojrzałem do tyłu a ten jełop na mnie leci z kluczem ! Złapałem za rękę, wykręciłem zabrałem klucz i zajebałem z liścia Rumuński Policjant :D po czym powiedziałem żeby szybko sp... bo mu zaraz jego kluczem zęby powybijam. Kolo od razu zamilkł, uspokoił się i wsiadł do samochodu...

Po tej akcji wożę swojego "tłumacza" i nie zawaham się go użyć bo tylko w ten sposób można niektórych debili czegoś nauczyć.

PostNapisane: 22 lutego 2010, 13:50 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
Generalnie jestem opanowana, a było inaczej. Nie gestykuluję bo to wygląda tragicznie. Jak mnie ktoś wkurzy to czasem zdarzy się ze strachu słowo na K ale bardziej pod nosem, niż w kierunku "agresora". "Tłumacza" i ja wożę pod fotelem... to jak z etopiryną, jak jej nie ma to zawsze łeb rozboli :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: :rotfl: I przyznam, że nawet o nim zapomniałam, ale jak Bobby napisał .... :P

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

PostNapisane: 22 lutego 2010, 13:54 
Zwykle tym samym, agresją, ciężko mi się panuje nad emocjami, kiedy ktoś doprowadza do niebezpiecznej sytuacji, gdzie można stracić życie lub zdrowie.

Zwykle gadam sam do siebie, jakie to takie, a takie, ale klaksonu używam naprawdę w ostateczności.

PostNapisane: 22 lutego 2010, 14:05 

W wiekszosci przypadkow olewam sprawe,bo ja spokojny czlowiek jestem.Ale jak strace cierpliwosc to idzie najwiekszy kaliber wszystkiego co zle klakson,wyzwiska,gestykulacja itp.Trzeba byc niezlym hardkorem zeby jezdzic po naszych ulicach bez nerwow.

PostNapisane: 22 lutego 2010, 14:06 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e36 328i cabrio
Kod silnika: M52B28
Garaż: http://www.bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=49287
Szklany napisał(a):
Jak reagujecie na takie sytuacje ?

Jak widzę że ktoś macha łapami i zachowuje się jak małpa (nie obrażając małp) to się na niego patrzę i uśmiecham z pogardą. :)

Choć czasami zdarza mi się też mruknąć pod nosem "jak jeździsz baranie".. ale cyrków nie robię. :)

A może chciałabyś kupić
Ramki 3D z logo forum
albo
Smycze z logo forum?

PostNapisane: 22 lutego 2010, 14:08 
Zacna persona forum

Moje BMW: e46
Kod silnika: m47n
heheh dobry temat ale wole nie opisywac co sie czasami zdarza mi na drodze, licho nie spi

https://picasaweb.google.com/100024553116878785483/Indochiny

PostNapisane: 22 lutego 2010, 14:21 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e39 530d
Kod silnika: M57D30
Garaż: www.tinyurl.com/podol-e39
ja to spokojny jestem, ale żona twierdzi zupełnie co innego :rotfl: "argumentu" żadnego ze sobą nie wożę i jak do tej pory jeszcze nie miałem okazji w której by się przydał, niestety bluzgi lecą dość często, klakson sporadycznie, czasem trzeba ;) ostatnio w sytuacjach awaryjnych staram się głęboko oddychać bo przecież "złość piękności szkodzi" :D

PostNapisane: 22 lutego 2010, 14:28 
Przyjaciel forum

Moje BMW: Gtv
Bobby_Valentino napisał(a):
Ja zawsze dziękuję migaczami albo przepraszam nawet za wpuszczenie na pas, w sklepie jak ktoś nas wpuszcza do kolejki mówimy dziękuję i to samo się powinno robić na drodze jeżeli nie jest się chamem ze wsi.

również tak robie i tak sądze :ok:

oczywiście zdarza się puścić "wiązankę" ale zwykle zostaje to wewnątrz samochodu. Jak ktoś otwiera szybe to również to robie i wtedy są dwie opcje. Albo koleś szybko zamyka i odjeżdża bez słowa, albo to ja po 10 sekundach udawania, że słucham, odjeżdżam zostawiając mu smród diesla ;)

PostNapisane: 22 lutego 2010, 14:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E87
Kod silnika: M47S / M47T2
Kiedyś bywało różnie, potrafiłem się wkurzyć i rzucić parę słów. Nawet do samego siebie

Teraz jest inaczej, patrzę na to z przymrużeniem oka, uśmiechnę się, podziękuję awaryjnymi - za wszystko co się da, jak potrafię to sam pomogę. Myślę, że takie rozwiązanie jest lepsze dla Nas ;)

PostNapisane: 22 lutego 2010, 15:37 
Administrator

Moje BMW: mityczne
Kod silnika: tłuste konie
Garaż: Było: E36 318i sedan, E36 316i Compact, E39 528i sedan, E46 328Ci, E92 325Xi
Jest: F32 420i, F32 428i
Bluźnię pod nosem. Ciężko mi się opanować.
Zdarzyło się że ktoś fiknął i dostał w trąbę. Sam nie zaczepiam, nie prowokuję dziwnych sytuacji.
Jak komuś zajadę drogę lub coś w tym stylu, mrygnę kierunkami, podniosę rękę, gest przeprosin.

PostNapisane: 22 lutego 2010, 15:44 
Przyjaciel forum

Moje BMW: E91 LCI
Kod silnika: N53B30A
Garaż: http://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=157967
Czasem oddam serie z kałacha w kierunku auta wrogo nastawionego osobnika ale na ogół staram się być miły i kulturalny.

Typer EURO 2016 - I miejsce

PostNapisane: 22 lutego 2010, 17:33 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e 60
Kod silnika: 530 I
ja reaguję na kulturę kulturą a na chamstwo :cenzura: parę słów czasem rzucę ;) ale bardzo rzadko 20-30 razy dziennie. :cwaniak:

PostNapisane: 22 lutego 2010, 17:36 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e34, e36
hubi e46coupe napisał(a):
ja reaguję na kulturę kulturą a na chamstwo :cenzura: parę słów czasem rzucę ;) ale bardzo rzadko 20-30 razy dziennie. :cwaniak:

To kiedy Ty się golisz? :D

Temu co pisze, a nie ma dowodów - papier przyjął wszystko - reszta wkrótce.
Prawda jest jak d... każdy ma swoją....[/color]

PostNapisane: 22 lutego 2010, 17:40 
Przyjaciel forum

Moje BMW: e 60
Kod silnika: 530 I
d0nTtOuChm3 napisał(a):
hubi e46coupe napisał(a):
ja reaguję na kulturę kulturą a na chamstwo parę słów czasem rzucę ale bardzo rzadko 20-30 razy dziennie.

To kiedy Ty się golisz?

jestem za mlody aby się golic, rodzice mi jeszcze na to nie pozwalają :/

PostNapisane: 22 lutego 2010, 19:03 
Zacna persona forum

Moje BMW: F11
ja też nie świruje pawian za kółkiem jestem tak skupiony na wymijaniu dziur ze nie mam czasu patrzeć jak ktoś jedzie
Wałbrzyskie drogi zapraszam po zimie najpiękniejsze ;)

PostNapisane: 22 lutego 2010, 19:30 
Przyjaciel forum

mile_end napisał(a):
ja też nie świruje pawian za kółkiem jestem tak skupiony na wymijaniu dziur ze nie mam czasu patrzeć jak ktoś jedzie
Wałbrzyskie drogi zapraszam po zimie najpiękniejsze ;)

Oj, drogi to teraz są dopiero przepiękne...

PostNapisane: 22 lutego 2010, 19:37 
Zacna persona forum

Moje BMW: F11
zapewniam cię że mało wiesz o złym stanie dróg u mnie w mieście są najgorsze w Polsce nawet w tv czasami o nich mówią jak policja chciała zamknąć jedną z główniejszych dróg w Wałbrzychu bo stwarzają niebezpieczeństwo
Jak to mówi mój znajomy " ja się o prace nie martwię dzisiaj buduje drogę a za rok ją remontuje" :wstyd:

PostNapisane: 22 lutego 2010, 20:08 
Przyjaciel forum

mile_end napisał(a):
zapewniam cię że mało wiesz o złym stanie dróg u mnie w mieście są najgorsze w Polsce nawet w tv czasami o nich mówią jak policja chciała zamknąć jedną z główniejszych dróg w Wałbrzychu bo stwarzają niebezpieczeństwo
Jak to mówi mój znajomy " ja się o prace nie martwię dzisiaj buduje drogę a za rok ją remontuje" :wstyd:

Tylko, że ja nie chwaliłem się, że wiem o tym wszystko. Wiem tylko, że nie jest tak jak być powinno, a gdzie są najgorsze z najgorszych... nie wiem ;)

PostNapisane: 22 lutego 2010, 20:34 

Ja jak popełnie jakiś błąd u siebie w mieście to ratują mnie Szczecińskie blachy :D Ale podobnie jak reszta przepraszam (kierunki, łapa). zirytowanie staram się tłumić w sobie, ale nie zawsze wyjdzie :wstyd:

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1