BMW Sport

Forum dyskusyjne fanów marki BMW

Teraz jest 4 maja 2025, 11:44

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: Wady i zalety BMW E32
PostNapisane: 23 lutego 2010, 19:13 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
Thomas_HD - uważasz, że młodszy rocznik, spełnianie nowszej normy emisji bzdurospalin oraz lepsze wyposażenie = auto lepsze? :zalamany:

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Zobacz profil Wyślij e-mail  

PostNapisane: 23 lutego 2010, 19:16 
Częsty bywalec

Moje BMW: E65 & Megane III
Kod silnika: 735i
Thomas_HD napisał(a):
Kazi- e32 w De już w ogóle nie widuje- bardzo rzadko,

ja zadbanej E32 też dawno nie widziałem

Cytuj:
a e38 tez nie robią w De takiego szału czy wrażenia jak kiedyś bo 2 następne modele już od dawna na rynku.

w PL E38 szału to już też nie robi ale takie z końcówki serii nadal przykuwa uwage

Cytuj:
jeżeli pakowac się w serie 7 - to mój typ - e65/66 tym bardziej ze ceny tych modeli spadły po wejściu na rynek F01/02

true

PostNapisane: 23 lutego 2010, 19:26 
Częsty bywalec

Moje BMW: F34 335i
jiGsaw napisał(a):
Thomas_HD - uważasz, że młodszy rocznik, spełnianie nowszej normy emisji bzdurospalin oraz lepsze wyposażenie = auto lepsze? :zalamany:

odpowiem pytaniem-
naprawdę uważacie ze E32 jest "lepsze" od E38, E65 czy F10 ? :wstyd:

PostNapisane: 23 lutego 2010, 19:36 
Uzależniony od forum :)

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Thomas_HD napisał(a):
naprawdę uważacie ze E32 jest "lepsze" od E38, E65 czy F10 ? :wstyd:

A ja powiem tak... Gdyby mi zależało na jakości na pewno nie spojrzałbym na E65 czy F10 tylko poszedłbym do konkurencji czego w czasach E32 czy E38 bym nie zrobił :)

PostNapisane: 23 lutego 2010, 19:42 
Częsty bywalec

Co np- A8, S-Klasa, Cls ?
Przypuszczam ze za 10-20 lat taka sama dyskusje bedą prowadzić nasze dzieci -
z tym ze role poczciwego E32 będzie spełniać F10.

PostNapisane: 23 lutego 2010, 19:52 
Zacna persona forum

Moje BMW: Individual
Kod silnika: 2.5 VTEC
Bobby_Valentino napisał(a):
Gdyby mi zależało na jakości na pewno nie spojrzałbym na E65 czy F10 tylko poszedłbym do konkurencji czego w czasach E32 czy E38 bym nie zrobił :)

Mercedes spadl chyba jeszcze nizej, bo wtedy W126 jednak bylo :cwaniak:

PostNapisane: 23 lutego 2010, 19:53 

Moje BMW: E46 325 CiA
Garaż: https://bmw-sport.pl/viewtopic.php?f=6&t=170039&start=0
Thomas_HD napisał(a):
Co np- A8, S-Klasa, Cls ?
Przypuszczam ze za 10-20 lat taka sama dyskusje bedą prowadzić nasze dzieci -
z tym ze role poczciwego E32 będzie spełniać F10.

Cls z chęcią albo s-klasa. Nasze dzieci raczej nie będą miały takich zmartwień bo za 20 lat psująca się elektronika, pneumatyka i inne wyrafinowane systemy F01 będą nie opłacalne w naprawie i szybko pójdą na żyletki.

PostNapisane: 23 lutego 2010, 22:30 
Częsty bywalec

Tak czy siak,pojedyncze,naprawdę zadbane i utrzymane egzemplarze E32 powodują oglądanie się za nimi na ulicy...

PostNapisane: 24 lutego 2010, 10:38 
Przyjaciel forum

Moje BMW: 740i 6gang
Kod silnika: M60B40
hmmm Thomas ty kiedys gadałeś z użytkownikami I-Drive-a że tak ci się on podoba?? Bo opinie o nim są do d...py z tego co wiem do tego E-65 przy tych samych gabarytach co E-38 ma piękna klasyczna linie nie jest nadmuchana jak balonik. Lepsze osiągi i oszczędniejsze silniki hmmm raczej E-65 nie pala mniej od E-38 bo utyły więc ten argument można sobie schować. Silniki dostały raptem drugiego Vanosa przynajmniej V8 diesle tylko maja wyciągnięta większa moc ( czymś trzeba ciągnąć te dodatykowe kg ) F01 całkiem mi sie widzi ale na pewno nie E-65 a ogólnie jakbym miał kasy na E-65 to kupiłbym E-38 Alpinę B12 6,0 430KM i resztę kasy zostawił na beczkę paliwa. Auto dające frajdę i komfort i wygląda jak trzeba. :) Hmm wybierając E-32 a E-65 wziąłbym E-32 Alpinę B12 także w stanie idealnym piekne E-32 w pakiecie alpiny z jej soundem przykuwa wiecej uwaghi jak E-65 którego już się namnożyło i którego będzie szybko przybywać przez zalew trupów a E-32 w stanie godnym zauważenia będzie ubywać. ?Za 2 lata narobisz więcej szału E-32 w german style jak E-65.

PostNapisane: 24 lutego 2010, 11:33 
Częsty bywalec

Zdzira- każdy narzekał na iDrive a teraz w wszyscy wprowadzają - nie tylko w BMW
A w BMW wszedł do serii 5,3... Obawiam się będziesz musiał polubić.
Silniki są mocniejsze a zarazem oszczedniejsze- to akurat fakt z którym ciężko dyskutować, podobnie jak osiagi tych aut oraz to ze są coraz większe, bardziej luxusowe i przez to ciezsze.
Porownuj tez lepiej takie same modele tzn- Alpine E32 do Alpiny E38 i Alpiny E65 - wtedy będzie porownanie modeli.
Żeby było jasne - sądzisz ze seria 7 jest z seri na serie coraz gorsza ? Hmmm ceny tych aut na rynku wtórnym niestety nie odzwierciedlają tej teori.
Aha- a za 2 lata będziesz mógł rejestrować E32 jako "pojazd zabytkowy" wiec faktycznie będzie " szacun" ;-)
przy okazji chciałem zapytać- jak długo Bmw produkuje części do modeli których już nie produkują ?

PostNapisane: 24 lutego 2010, 12:29 
Przyjaciel forum

Ceny nie odzwierciedlają mówisz to poszukaj naprawdę pięknej E-32 najlepiej V12 mała podpowiedź to pułap poliftowej E-38.

To, że I-drive jest wprowadzany coraz szerzej nie znaczy, że jest dobry ale fakt poprawiają go ale nadal w E-65 jest tragiczny bo już się nie robi tego modelu i nie poprawia co za tym idzie.

Silniki są mocniejsze o parę % więc bez przesady. Taki M62TUB44 legitymuje się na hamowni koło 300-310KM seryjnie a tymczasem N62B44 333 więc szału nie ma między 740i a 745i ( e-38 vs e-65 ) wielkich różnic w osiągach też nie ma.

Nie będę musiał polubić zostanę przy tym co lubię.

Bo ja kupuje auta dla siebie a nie dla sąsiada co by mu powiedzieć jaki mam rocznik w d.pie mam co ludzie myślą o moim aucie jakie jest stare ważne, że na drodze i spod świateł i tak kosze te wszystkie nowe taczki a komfort i tak mam większy a panów z E-65 hmmm większość to 730d też objadę i przynajmniej nie ma wnerwiającego mnie I-drive. Po prostu Ty myślisz kategoriami co sąsiad powie a ja myślę kategoriami co mi sprawia frajdę.

W E-65 panie kolego nie było Alpiny B12 wiedza się kłania silnik był wprawdzie V12 6,0 445KM ale zbyt dobrej opinii nie miał i takie 760i i tak nie podskoczy do Alpiny B12 nie ta frajda nie to zawiesznie itd.

A co do tego co sądzę miałem E-32 mam E-38 E-65 prowadziłem 2szt 730d i nie poraziło mnie to auto niczym za co warto wydać na nie tyle szmalu w porównaniu z E-38 różnica jest po prostu znikoma a gdzieniegdzie do tyłu w jakości choćby a kupując 7er chce miec najwyższa jakość chyba co nie??

PostNapisane: 24 lutego 2010, 13:10 
Częsty bywalec

Zdzira- zdaje się ze nie dyskutujemy w tym temacie O Twoich mozliwosciach finansowych-na co się stać i na co wolisz wydać pieniądze ,
porownujesz tutaj Alpiny starszych modeli z seriami nowszych..
Aha- JEST ALPINA MODELU E65 - B7 V8 która ma 4,9 sek do 100/km/h wiec jak na limuzyne wynik jest wiecej niż dobry.
a za chwile sam stwierdzasz ze faktycznie silniki seryjne są mocniejsze- dałeś przykład gdzie moc wzrosła o 10% co kwitujesz- nie ma szału ? Piszesz-
Zdzira 850I napisał(a):
Ceny nie odzwierciedlają mówisz to poszukaj naprawdę pięknej E-32 najlepiej V12 mała podpowiedź to pułap poliftowej E-38.
to może typ tropem napisze Ci- poszukaj dobrze utrzymanej E23- te są jeszcze starsze i jeszcze trudniej je znaleźć - co nie oznacza są są lepsze od terazniejszych serii 7.
Nie pisz wiecej czym Ja się kieruje i na co zwracam uwagę- bo to wiem tylko Ja- i pisze to zreszta-
uważam ze seria 7 BMW jest z serii na serie coraz lepsza, nowoczesniejsza i bezpieczniejsza tzn
lepsze silniki, lepiej wyposażona i bardziej luxusowa- wspomniany już iDrive, Adaptive Drive, Night Vision, ulepszane systemy bezpieczeństwa itd -
sądzisz inaczej ?
już 2 raz Cie pytam- czy sądzisz ze seria 7 jest modelowo coraz gorszym autem ?
Powtarzam nie pisz co " byś wolał" i za co "byś tyle nie dał" itd bo to bardzo wzgledne pojęcie i da ludzie którzy maja inne priorytety, inne pieniądze i kupują nowe samochody- to dla nich samochody są produkowane i technologie się rozwijają-
a w Twoim przypadku obawiam się ze dorabiasz sobie teorie do swoich możliwości finansowych- stary model jest lepszy niz nowy bo Cie na niego stać.

PostNapisane: 24 lutego 2010, 14:38 
Zacna persona forum

Thomas_HD, pominełeś też fakt iż kiedyś wiedzieli jak sie robi auta solidne a nie aluminiowo-plastikowe nowe zabaweczki u ktorych nie raz wyciekla informacja ze taki i taki element ma tyle i tyle wytrzymalosci bo zyje sie teraz z serwisu a nie sprzedazy auta a bogatemu kowalskiemu i tak to wisi bo za 5 lat kupi sobie ''f03''

PostNapisane: 24 lutego 2010, 15:49 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
Thomas_HD napisał(a):
Co Wy z tym e46 znowu ?- E46 jest 1 model w tył i tez uważam ze jest "starym autem"- ale nie o e46 tutaj rozmawiamy...
e38 jest 2 modele w tył, a e32 jest autem zaprojektowanym w latach "80- 3 modele w tył..

:rotfl:

...w tył...

:rotfl:

a tak na marginesie: e46, E39 i E38 to przeciez to samo pokolenie... tyle, że BMW zawsze kazde pokolenie rozpoczyna od najwyzszej klasy...

PostNapisane: 24 lutego 2010, 16:00 
Częsty bywalec

A wiec e46 jest 1 pokolenie w tył w swojej klasie i tez sadze ze jest już starym autem :-) teraz pasuje ?

PostNapisane: 24 lutego 2010, 16:10 
Przyjaciel forum

Kurde wyp[łowdizłem znowu ładny esej ale wylogowało mnie forum i nie mam weny pisać od nowa :rotfl: :rotfl: :zawstydzony:

PostNapisane: 24 lutego 2010, 16:13 
Częsty bywalec

Ja cały czas pisze z iPhona co tez nie jest łatwe :D

PostNapisane: 24 lutego 2010, 16:29 

Moje BMW: E30 E46 E83
Kod silnika: M20B25 FTMW!!!
Garaż: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
bierute napisał(a):
a tak na marginesie: e46, E39 i E38 to przeciez to samo pokolenie... tyle, że BMW zawsze kazde pokolenie rozpoczyna od najwyzszej klasy...

To teraz nie wiem czy E30, czy może E36 jest w takim razie bękartem? :/

Dobrze że mam obie to zawsze któraś zostaje na pocieszenie :super:

Jest: '90 E30 325i 2d diamantschwarz/leder bison schwarz (M3), '05 E46 330ci stahlblau/leder schwarz, '08 E83 X3 3.0si alpinweiss 3/leder nevada tabak

PostNapisane: 24 lutego 2010, 17:07 
Zacna persona forum

Moje BMW: e39 530dAt
Kod silnika: M57
dlaczego bękartem? :)

jak dla mnie pokolenia bmw wygladały tak:

F01/F10/Fxx

E65/E60/E90

E38/E39/E46

E32/E34/E36

E23/E28/E30

wiele na to wskazuje - przede wszystkim podobny design elementów wnetrza i wspólne silniki...

PostNapisane: 24 lutego 2010, 19:15 
Przyjaciel forum

Moje BMW: M3
Kod silnika: S65B40
E30/E32/E34 oraz E36/E38/E39 jak już. Ja tam ogólnie bym się nie łasił na te nowe gadżety, z których połowa jest po prostu zbędna. Prawda jest taka, że za 20 lat nie będziemy raczej mogli się cieszyć E60/E65... Kiedyś auta robili inżynierowie, dziś księgowi, ekonomiści i od niedawna dołączyli do tego grona, o zgrozo, ekolodzy.

Bezpośredni link do galerii Audi S4 Łepka —> viewtopic.php?f=55&t=173434

Jeszcze nie witom, a już żegnom.:
WitoM napisał(a):
Ja póki co galerii M4 nie planuje bo jestem zajęty słuchaniem dziwieku silnika z głośników

Argumentum ad maiorem:
DamianTra napisał(a):
Kolego jestem inzynierem. Naukowcem. Nie bazuje na sci-fi, autobiografiach czy jakiejkolwiek nie naukowej literaturze w celu wyksztalcenia swiatopogladu...

Utwórz nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 76 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4  Następna strona

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1