Fryderyk napisał(a):
Prędkość to pochodna drogi, przyspieszenie to druga pochodna drogi, okay, ale nie moment obr. mocy!
Spokojnie. Zastanów się, bo ja też za czapkę gruszek szkoły nie skończyłem. Prędkość to pochodna drogi doskonały przykład! Prędkość=const droga rośnie. Przyspieszenie do druga pochodna drogi, czyli pierwsza prędkości - przyspieszenie stałe, to prędkość rośnie, a droga rośnie ^2. a teraz moc i moment: Moment stały, moc rośnie wraz z wzrostem rpm. Moment rośnie liniowo? Moc rośnie bardziej niż liniowo, czyli np rośnie kwadratowo, że tak sobie zażartuje. Przekonałem Cię?
Fryderyk napisał(a):
Nie odróżniasz chyba pojęcia maksymalnego momentu obrotowego, od momentu obrotowego. Charakterystyki trakcyjne, wykresy przyspieszeń, wykres rozpędzania itd. sporządza się na podst. wykresu momentu obrotowego, a nie mocy. Moc maks. to fajny parametr porównawczy, pomocniczy, zwłaszcza jak się zna przy jakich obrotach, można sobie obliczyć który wykona większą pracę, który przy danej prędkości przewiezie więcej ton piasku, ale niekoniecznie który będzie miał lepsze przyspieszenia i v.max!
Odróżniam, odróżniam

Fakt,parametr pomocny przy skomplikowanych obliczeniach, jeżeli znasz przełożenia skrzyni itp. Jednak nie chcąc nic liczyć, a mieć tylko pojęcie, czy dany samochód jest szybki, czy wolny, to znając jedynie max moment obrotowy, nie jesteś w stanie tego określić. Znając max moc, jesteś, bo:
Fryderyk napisał(a):
Moc maks. to fajny parametr porównawczy, pomocniczy, zwłaszcza jak się zna przy jakich obrotach, można sobie obliczyć który wykona większą pracę, który przy danej prędkości przewiezie więcej ton piasku, ale niekoniecznie który będzie miał lepsze przyspieszenia i v.max!
II zasada dynamiki newtona: jeżeli na ciało, działa siła, to ciało porusza się ruchem jednostajnie przyspieszonym. Jaka ta siła duża mówi Ci moc, a nie moment, bo moment na silniku jest mnożony przez przełożenie skrzyni, oraz dyfra. Operując mocą, nie musisz już tego liczyć. Możesz, ale nie musisz.
PS jak możesz, to wydziel to, bo z audi i innymi nie ma wiele wspólnego bezpośrednio.